Ovocné košíčky
Ovocné košíčky

Svieže plnené košíčky fotorecept

havino - fotkahavino, 20. septembra 2017
Svieže plnené košíčky (fotorecept)
Foto: havino

Piekla som ich na oslavu. U nás doma maslové krémy nie sú v kurze, kysnuté detto, škoda hovoriť, že už ani neviem čo by Zobraziť celý popisPiekla som ich na oslavu. U nás doma maslové krémy nie sú v kurze, kysnuté detto, škoda hovoriť, že už ani neviem čo by človek upiekol, aby pochutilo. Bola som nedávno ponúknutá týmito košíčkami a veru mi natoľko zachutili, že som ich upiekla aj ja a keďže chutili aj iným, ktorým som ich ponúkla zas ja, mohlo by sa zapáčiť aj vám. Veľmi jednoduchý recept, síce letnejší, svieži, ale na oslavy sa zíde aj v priebehu roka. Je to niečo iné na stole, ako rezy, aspoň u nás to tak bolo.

20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto na košíčky:
210 g
50 g
100 g
2 ks
 štipka
Krém:
250 g
200 g
 podľa chuti
1 PL (alebo viac citrónovej kôry)
  podľa chuti




Postup

  1. 1

    Asi najviac času zaberie pečenie košíčkov. Deň vopred som upiekla košíčky. Upečené, vychladnuté som ponatierala hojne džemom, zabalila do folie.

    Svieže plnené košíčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň, som si pripravila krém. Mascarpone, pochúťkovú smotanu, cukor podľa chuti, vanilkový cukor, lyžicu lemon curd, pozor, ten je dosť sladký, som zmiešala. Do zmiešaneho krému prisypať puding OLE a zamiešať. Hotovo.

    Svieže plnené košíčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na košíčky s džemom poukladať piškoty máčané v káve s rumom, rum pridať, ako komu vonia a na ne nastriekať krém. Na krém ukladáme ovocie, aké máte radi. Ja som nechala povoliť mrazené maliny a lesnú zmes. Podľa návodu si uvaríme číru želatínu, nebola by od veci aj červená si myslím a len po kávovej lyčičke pofrkame, viac menej len ovocie. Želatínou ovocie nestratí na farbe a ožije.

    Svieže plnené košíčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Košíčky zmäkli po naplnení hneď do druhého dňa. Z toho jediného som mala obavu, aby neboli tvrdé, aby sa nedrolili v ústach a na tanieri. Na ďaľší deň, už boli doslova až dosť nasiaknuté, musela som dávať pozor ked som ich prekladala. Ak vám padnú do oka a na chuť, nech sa podaria a chutia ako nám a mojim blízkym.

    Svieže plnené košíčky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Oh, košíčky, s krémíkem a ovocem, takové mi padnou nejenom do oka, milá @Havino ! Díky za receptík, krásná fota i bezva postup. Vítej po dlouhé absenci, bylo tu bez tebe smutno! Mávám!
1x havino
izabella929
@havino , milujem tieto drobotinky...sú také malé a milé a hlavne inšpirácií na zdobenie je nespočetné množstvo..robievam tartaletky a posledne som ich zdobila parížskou čokoládou, to bolo niečo extravagantné..krásne si to vyzdobila.-)
1x havino
afataga
Parada velika, nepohrdla by som jednym, keby si do tej kavy s umom cvrkla aj amaretto, chutovo by sa to blizilo k tiramisu, aj tak verim, ze vam doma pochutili.
1x havino
frezia68
Aké pekné :-) . Teda vyšlo 22 ks z toľkej múky a piecť deň pred návštevou,aby veľmi nezmäkli.Mám rada Tvoje precízne recepty,ukladám :-).
1x havino
havino
@Haji , dakujem za pekné slová, ved vieš, ten môj chlebový koníček mi zaberá veľa času
@Danielas , dakujem, nie nedávam prášok do pečiva, tieto košíčky pečiem cca 20 rokov, ale len na Vianoce, orechové, alebo punčové, formičky aj vek prezrádzajú, ale prášok som nedala nikdy ešte, to je cesto ako na linecké kolieska napríklad, tiež do nich nedávam PDP.
@Izka , no ja veru takto na sviežo s ovocím košíčky prvý krát, vždy len vianočné a už nie posledný, tak mi zachutili aj zapáčili sa, že veru si aj ja idem formičky na tartaletky kúpiť, variabilné plnenie, aj zdobenie a viac sa zmestí náplne, dakujem Ti za komentárik
@Afataga , už dlho nemám amareto doma, odkedy málo pečiem, kedysi nesmel chýbať do tiramisu veru. Ak máš pevnú vôľu ostala by si pri jednom, ja som si myslela, že mám, ale premohla má moja vôľa a hned po prvom som zjedla aj druhý, ten krém je výborný na chuť citronový svieži
@frezia moja milá, dakujem, vždy mi vyjde z tohto množstva 23 košíčkov a teraz som akosi lepšie plnila asi, tak 22, jeden ostal prázdny. K tomu zmäknutiu, ja čo som dostala na koštovku a viem kedy ich pani piekla, tie neboli tak mäkké, ale nemrvili sa, nechrumali, ako čerstvo upečené, preto ma napadlo, tá piškota v káve, nech sú ešte viac mäkké, kedže ja som ich už potrebovala na druhý deň podávať.
@Mitzy , dakujem, sú veľmi chutné, najskôr som fotila s úmyslom, že pridám na varechu, pretože mne hned tie podarované košíčky veľmi chutili, ale také nepodarené fotky som mala, že ma aj chuť prešla to tu dať, no ale ked sa ozvala jedna suseda, druhá, kámoška, budúca svatka, že recept, no reku ja ho tu dám, ak by sa aj niekomu inému ešte zapáčilo.
kukulienka71
zlaté sú, jak ty:-) tiež sa mi páči takého alternatívne pohostenie miesto rezov. Košíčky sa môžu napiecť dokonca vopred, dlho vydržia v krabici a keď sa zahlási návšteva, stačí naplniť. Sama od seba by som nekombinovala kávovú chuť s ovocím, ale keď sme mali varenie s Robom Kocákom, on použil tiež túto kombináciu s lesným ovocím a veruže je skvelá.
1x havino
havino
@kuku , ty si podarená, dakujem, presne tak, ja ako ich okoštovala, som si povedala, no tak tie urobím, napečiem košíčky skôr a bude, no ale stále som splietala v hlave aj iné varianty pečenia, to som celá ja a dopadlo to ako dopadlo. Tá piškota sa tam v tých chutiach aj stratila, čo to jedna piškotka. Dakujem ešte raz :-)
zolik
@Havino , pekne svieze kosicky. Robievam tiez a aj zamrazujem. Je to velmi prakticke ked sa ozve necakana navsteva. Po rozmrazeni su ako cerstve a slahacku a nejake ovocie mam vzdy doma. Pekny vikend
luss44
@Havino parádne sú, trochu piplačka ale stojí za to. Musím popozerať po tom lemon curde, je dobré mať doma niečo kyselkavé, aj dnes som robila podobnú plnku ale s tvarohom, do mandarinkovej torty a veru by sa zišlo ju trošku ochutiť niečím takýmto. Vidím že z tesca, tak pohľadám. Si šikuľka :)
havino
@Zolik , dakujem, presne sme sa bavili so susedou, že napiecť, zamraziť, kolko krát sa zo dňa na deň niekto ozve na návštevu ja rada ponúknem a veru je to zas iné niečo na tanieri, ako celý koláč piecť, alebo zvyknem poháre ozdobené robiť, tvaroh, pochuťkova stále doma, aj z tým sa dá a dajú sa rôzne, naozaj rôzne plniť, aj to mazene ovocie je stále v mraziaku, aj ja si tak urobím, pekný víkend aj Tebe

@Luss , dakujem, si milá, vieš čo, to sa ti zdá, že prplačka, s košíčkami viac roboty, krem za dve minuty, ten Ole zahusti hned a striekaš, zdobenie mravenčia robota skôr. Lemon curd je výborný, ja som si už aj doma robila zo tri krát, @tiginko tu má recept

 varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-trochu-inak/51267-re...

tento som spatrila v tescu, reku skúsim, no vynikajúci tiež je, doslova aj chuť ako domáci, aj zloženie prijateľné
marienka44
Nepoznám Lemon Curd. Nikdy som to v obchode nevidela. Aké zloženie a chuť to má? Neobídem sa bez toho?
havino
@Marienka44 , Lemon Curd, sa robí z rozpusteného masla, pridaním cukru, veľa citronov a citronovej kôry a vmiešajú sa celé rozšľahané vajcia, všetko sa robí bud nad parou, alebo rovno v hrnci s hrubším dnom na platni, chutí veľmi citronovo a cítiť v ňom aj tie vajíčka. Samozrejme, že košíčky sa môžu naplniť aj inou nápňou, napríklad miesto lemon curdu zamiešať polievkovú lyžicu dobrého džemu, nejaká ovocná dreň, naozaj dá sa rôzne kombinovať a náplň nemusí byť z mascarpone, ale len tvaroh, ale zahustila by som ho tým pudingom OLE, aj pekne sa s ním zdobí po jeho zhustnutí, ani nie je dôvod sa obávať, že by sa tvaroh roztiekol, takto vyzerá lemon curd a vyššie v komentári som pridala aj odkaz na recept


zolik
@Havino (23.9.2017 21:48)
aj ja dakujem za link. Dobre, ze sa pripominaju aj starsie veci, pretoze toto mi uniklo a je dobre mat maly poharik v chladnicke :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia