Sviatočná nedeľná polievka z perličky fotorecept

pusta - fotkapusta, 8. decembra 2013
Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept)
Foto: pusta

Môj priateľ chová i perličky, pripravila som pre neho nedeľnú polievku jeho osvedčeným spôsobom. Perlička patrí k domácej hydine,pochádza zo západnej Afriky, poznali ju Zobraziť celý popisMôj priateľ chová i perličky, pripravila som pre neho nedeľnú polievku jeho osvedčeným spôsobom. Perlička patrí k domácej hydine,pochádza zo západnej Afriky, poznali ju už pred našim letopočtom starí Rimania, ktorí si ju veľmi cenili pre chutné mäso a vajcia, časom sa po etapách rozšíril jej chov do celého sveta. Má síce menej tuku ako sliepka, ale tuk je výrazne žltý, dáva nádhernú farbu polievke a mäsko zase úžasnú chuť a vôňu. Ak budete mať možnosť, určite vyskúšajte túto vynikajúcu polievku.

4 hodiny a 15 minút minút
príprava
4 hodiny minút
na 60 - 70 °C

Suroviny

1 ks cca 1200 g
3 - 4 ks
2 - 3 ks
1/2 strednej buľvy alebo 1 menší
1 ks
1 ks
1 ks menší
1 ks
1 ks
1 zväzok
1 ks
2 strúčiky
15 - 20 guľôčok
5 guľôčok
3 guľôčky
3 ks
2 ks
podľa chuti
podľa potreby
viac kociek




Postup

  1. 1

    Očistila som všetku zeleninu a umyla som ju, na cibuli som ponechala spodnú šupu, polievku krásne zafarbí, do cibule som zastrčila celé klinčeky.

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do veľkého hlbokého hrnca som položila perličku, ktorú som vybrala priamo z mrazničky, dobre vidno, že je zmrznutá až na kosť.

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som k nej všetku zeleninu, poprekrajovnú na veľké a hrubé kusy.

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko som zaliala dostatočným množstvom studenej vody a pridala som všetky koreniny.

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som morskú soľ a prihodila som ešte aj viac kociek ľadu.

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Navrch som položila čerstvú zelerovú a petržlenovú vňať, zviazanú potravinárskym motúzom do viazaničky, po uvarení polievky sa bude ľahko vyberať.

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hrniec som prikryla pokrievkou a...

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...polievku som na najnižšom plameni priviedla veľmi pomaličky do varu, ponechala som ju na 4 hodiny svojmu osudu, nedolievala som žiadnu vodu, nezbierala som žiadnu penu, celý čas sa varila pod pokrievkou úplne prikrytá len veľmi pomalým varom, ktorý bol oveľa dlhší ako pri bežnom klasickom varení vdaka zmrznutej perličke a pridanému ľadu.

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Polievku som mala uvarenú asi po 4 hodinách, je krásne vidno, aká je priehľadná, nádherne číra a úžasne zlato - žltá, podotýkam, že zelenina ani po tomto čase nebola vôbec rozvarená, zostala dokonca al dente.

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vybrala som zeleninu na tanier,...

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..aj uvarenú perličku a nechala som ju trocha vychladnúť, potom som ju obrala, a časť jej vynikajúceho mäska som odložila na dalšie výborné jedlo.

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 13

    Vývar som scedila cez husté sito a odobrala som z neho časť na uvarenie domácich rezancov do polievky.

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 13
  13. 14

    Na tanier som dala uvarené domáce rezance, zeleninku, mäsko, zaliala horúcim vývarom, posypala posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a hned som túto úžasnú polievku aj podávala.

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 14
  14. 15

    Polievka z perličky je hádam ešte oveľa chutnejšia než z domácej sliepky, právom je zaradená medzi slávnostné polievky pre jej krásny vzhľad, nádhernú vôňu a úžasnú chuť. V neposlednej miere má aj liečivé účinky a je vhodná pre deti, pre ženy po pôrode pre zoslabnutých, pre chorých, ale aj zdravých a najmä pre slávnostné a sviatočné príležitosti. Ak sa teraz pred sviatkami dostanete k možnosti mať perličku, vrelo odporúčam vyskúšať túto fantastickú polievku. :-) Prajem dobrú chuť!

    Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

radost
@pusta
polievka isto výborná...s detailným postupom...
mňa ale by skôr zaujímalo ako priateľ chová tie perličky..vo voliérach..či voľne..??bo my kedysi-no to boli príliš slobodné vtáky..robili si čo chceli-a kam chceli-tam leteli..nepomohlo ani zastrihnutie krídel..
polievka z nich bola de luxe..
pusta
@radost , môj priateľ chová všetku hydinu voľne, kurence, sliepky, husi i kačky, pre posledné dva druhy má spravené dve prírodné jazierka na veľkom pozemku za domom.
ani perličky nechová vo volérach, ale voľne.
voléry plánuje pre bažantov, prepelice a jarabice :-)
ráno všetku hydinu prikrmi zrnom obilia, alebo kukuricou, žiadne kupované zmesky, dá im čerstvú vodu.
perličky si robia, čo chcú, dokonca raz si myslel, že zmizli niekam, možno ich ukradli alebo nejaké dravce, hlodavce skántrili.
a to škriekali ako najaté na stromoch v záhrade u susedov, ale potom už vedel, že treba pozerať do koruny stromov. zatiaľ sa vždy vrátili domov :-)
rovnako hlasno a nepríjemne škriekajú, ak vojde do dvora niekto
cudzí, sú akýmsi strážcom domu :-)
môjho priateľa akceptujú ako svojho gazdu :-))))) a nás ostatných doma, aj psa z fajty vipeta, však tolerujú ako domácich, tiež patriacich ku kŕdľu na dvore :D :D :D
krídla im nezastriháva, žijú voľne, rovnako v lete ako aj v zime bez akéhokoľvek obmedzovania :-) akceptuje sa prirodzená slobodnosť týchto vtákov.
polievka z perličky je skutočne vynikajúca, ako vravíš ty je to polievka "de luxe" :-)
dakujem ti za krásnu pochvalu.
pusta
@ywett , som rada, že sa ti recept páči :-)
dakujem i za palec hore :-)
radost
presne tak sa tie naše vtáky správali-po stromoch v okolí spávali..
ale veľmi zdravé boli ich-hoc malé-vajíčka..a polievočka-no-poznáš-oslavná by bola pesnička...a ten ich nepríjemný škrekot-presne ako vravíš..či píšeš..:-)
prestali sme chovať..tuším-začínam banovať...
pusta
@radost , to škriekanie perličiek je síce nepríjemné, ale popri kvalite ich úžasne chutného lahodného mäsíčka, ako aj kvalite ich vajec, je škriekanie úplne zanedbateľné :-))))))
a tá nádherne voňavá a úžasne chutná polievka je priam gurmánsky zážitok, jedna báseň, priam spieva, hovorí jednoducho sama za seba
- to som ju varila iba po 2.krát, a pochopila som, prečo sa podáva ako sviatočná pri významných príležitostiach :-)
však sa bude dať teraz pred sviatkami iste aj kúpiť.
dakujem.
radox1
perlicka je super,nebola ta polievka nasladla z tolkej zeleniny?
pusta
@radox1 , napodiv nebola, bola chuťovo práve taká, aká mala byť - obavy na začiatku varenia vyslovil aj môj priateľ, ale ked ochutnal, zdvihol s uznanlivým úsmevom palec hore :-)))))
on mi nikdy nič nedaruje :D je naozaj objektívny, v kritike nemilosrdný.
ak pochváli, tak len zaslúžene. a pochválil. :-)
áno, perlička je skutočne super - ja osobne na tom nemám vôbec žiadnu zásluhu :-)
dakujem ti.
jozka2
prepelicie vajicka sa odporucaju jest ludom s vysokym cholesterolom/vajicka su male ale neobsahuju cholesrerol/ a tiez pri zaludocnych problemoch /ranach na zaludku sa odporuca pit surove vajicka ,aky postup neviem,viem ze jedna moja znama/ukrajinka/tieto vajicka pila surove vyse roka,mala problem so zaludkom ,musim sa jej opytat ako sa to uziva.
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, áno, je to tak, ako píšeš, polievka vyzerá úžasne a aj chutí úžasne :-)
dakujem za pochvalu.
eviana
Krásna, už na pohľad chutná, voňavá a krásne číra polievka milá @pusta. Môj chlap kedysi uvažoval, že budeme chovať perličky, ale keď počul o tom, aký krik vedia spustiť, rozmyslel si to :) Krása, chválim a 5* dávam za tento životabudič :)
pusta
jozka2, s tým všetkým máš úplnú pravdu, čo sa týka cholesterolu, ešte viem toľko, že vajcia perličky si uchovávajú čerstvosť po dlhšiu dobu.
ten postup pitia surových vajec u tvojej ukrajinskej priateľky síce nepoznám, ale ani ich poztívny účinok nevylučujem.
dakujem ti za doplnenie informácií.
pusta
@eviana milá, je to veľmi kvalitná, zdravá, chutná, nádherne voňavá a krásne číra slávnostná polievka, hovorí sama za seba :-)
dakujem ti za krásne hodnotenie i 5*****
iwuska
pusta a nestacilo by napisat "varime presne rovnako, ako vsetky moje ostatne hydinove polievky" ? a "pridavam len ako inspiraciu, ze aj z perlicky sa da spravit rovnako vyborna polievka"
1x altyn
pusta
@iwuska , nemyslím, že je to dobrý nápad, lebo varecha ako taká nemá členenie obsahu ako kuchárska kniha. napr. nedelí polievky na mäsové a bez mäsa.
mäsové na červené, hnedé a biele, so zeleninou a bez nej, so zásmažkou, so zátrepkou, na zaprávané a číre vývary.
vývary nedelí na vývary z hovädzieho, bravčového, teľacieho, hydinového, rybacieho,...iného mäsa, na vývary iba z kostí,... iné,
na vývary s rezancami, rôznymi knedličkami, krupicovými haluškami...inými zavárkami.
hydinové vývary nedelí na kuracie, morčacie, kačacie, husacie, z inej hydiny...s drobkami a iné.
kým také delenie varecha nemá, podľa môjho názoru je nanajvýš dobré každú jednu polievku či iné jedlo rozpísať v príslušnom recepte osobitne a podrobne.
violeta
Máme domáce sliepky, varím preto polievky hlavne z nich, sú výborné, varím dosť podobne, ako vy @pusta , ale nikdy som nedala klinčeky do cibule...zrejme to vyskúšam...
pusta
@violeta , slepačie polievky sú vynikajúce, len ja som tu chcela vyzdvihnúť polievku z perličky, ktorá nie je až taká bežná a známa.
trocha sa blíži k polievkam z divého vtáctva, ale nie celkom.
ja do vývarov zo sliepky, tu z perličky, ale aj iných dávam aj klinčeky i borievky navyše.
skús, uvidíš, polievka potom bude voňavejšia, aj chutnejšia :-)
dakujem.
iwuska
@pusta , skor som mala na mysli pridat link na ktorukolvek zo svojich slepacich polievok :) ale evidentne ta pisanie receptov bavi, cize rozumiem, ze si si z toho urobila v podstate zalubu :))
sracz
... pripájam sa k chuťovému hodnoteniu Tvojej polievky, milá @pusta aj mäsa z prepeličky. Nikdy som ich nechoval, ale zato uvaril a jedol posledný raz niekedy v r. 1985 na "farme" strýky Jendy v Kunčinej u Moravské Třebové! K*r*á*s*n*a práca a určite aj "supriš" gurmánsky zážitok!
pusta
@iwuska , až na to, že toto vôbec nie je slepačia polievka, perlička je síce domestikovaná, ale má úplne iné kvalitatívne mäsové i chuťové vlastnosti ako sliepka domáca, aj vzhľadovo iná, má iný pôvod, ide o úplne iný druh hydiny, u nás málo známej
apropos, ty si mi napísala pod Slepačiu polievku 24. novembra, že si mala zeleninu "z polovice ako blato". navrhla som ti, že to preberieme krok za krokom - neviem si predstaviť to tvoje z polovice na blato a z polovice nie? neozvala si sa, čo teda fair od teba nie je.
máš pravdu, že ma písanie receptov baví, ale to každého varecháča, ktorý recepty aj vkladá, nielen mňa. hej, varenie je jedna z mojich mnohých záľub.
dakujem za tvoje zastavenie u mňa.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, trošku si sa pomýlil, toto nie je polievka z prepelice :-) prepelica je úplne iný druh vtáka, patrí do čeľade: bažantovité a ide o divého vtáka.
toto tu je polievka z perličky, niečo viac som o nej napísala vyššie :-)
to nič, nič si z toho nerob.
dakujem za tvoje pripojenie sa k chuťovému hodnoteniu - áno, polievka z perličky je ozajstný "supriš" gurmánsky zážitok :-))))) (y)
dakujem za tvoje úžasné ocenenie, môj vzácny priateľ :-)
ancicka
Pusta,bez urážky,ale ty ako vychýrená kuchárka a prepeličku dáš do polievky ešte s neočistenými nohami ,tak to je pre mňa silná káva, a tej zeleniny sa mi zdá byť tiež priveľa.
Neviem ako príjmeš môj komentár,lebo viem,že ty si zviknutá iba na samé chvály,ale vravím že bez urážky a je to môj názor,ktorý mi vyplyva s tvojích foto.
pusta
@ancicka , neurazila som sa, naopak, dakujem za pripomienku.
ale celú perličku i nohy očistil môj priateľ, on je veľmi dôkladný, mne sa teda videli dobre očistené. to len zdá. perlička bola na kosť zmrznutá totiž.
to by u mňa neprešlo, to mi ver. :-)
to je len tvoj dojem.
a zeleniny nebolo veľa, na začiatku varenia tiež pochyboval o tom, lenže ked ochutnal, zdvihol pochvalne palec s úsmevom.
ancicka
Vieš, nikdy som sa nezapájala do tvojích sjahodlhách komentárov,ale toto mi nedalo.ked ideš postaviť polievku a si taká vinikajúca kuchárka,tak 1.vždy si tu surovinu pozri-pozriem,či je dobrá čistá a 2.nevien či si túto polievku varila ty,ked ju prateľ čistil/podľa foto nieje až taký dôkladný/, a ty si to neskontrolovala./Nikdy zo zamrznutého nestaviam polievku,ale najsamprv dám rozmrazi,lebo nevieš či aj vo vnútri je dobré vyčistená.3.neviem si predstaviť,žeby polievka bola pekná číra,ked si dala ju zmrznutú variť.4.nieje to môj dojem,ale je to vydieť aj s foto9,11 a 13.
Zeleninu v polievke má každý inač rád,ale podľa tohto musela prerážať chuť s tej perličky.To je už na každom ako si to zariadí,ale tie nohy a tvoje vyhovorky neobstoja.
Nevravím,že máš zlé rcp. a mnohým by sa dalo veľa vytknúť,ale ty to tak vynachváliš,že to až mnohým vsugeruješ,že sú vynikajúce.
Prepáč mi môj názor.
rocco
KOLI takym ako vy P. Ancicka, nepridavam radsej recepty, pretoze taketo osocovanie nema miesto medzi ludmi, ktori si posuvaju osvedcene domace recepty, nejde tu predsa o profesionalne zalezitosti a kazdy si vyberie co sa mu paci a vyhovuje, taketo osocovanie mi pride ako zavist....
pusta
@ancicka , 1. bod som splnila, perlička bola riadne prezretá a čistá,.
2. polievku som varila ja, môj priateľ je pedant. skontrolovala som to! za tým si stojím.
túto polievku robím i slepačiu už viac rokov podľa neho a zásadne zo zmrznutého - nikto ťa nenúti, aby si robila aj ty, kľudne si rob podľa svojho.
3. môj priateľ mrazí vo veľkom, má dva plné obrovské mrazáky plné vlastných surovín - mäsa i zeleniny, odloží zmraziť vždy dôkladne očistené a aj dôkladne umyté.
4. polievka bola skutočne číra a priezračná. nemám dôvod sa vyhovárať.
my máme radi veľa zeleniny, chuť bola pre nás akurát a vôbec neprerážala chuť perličky - ty si daj toľko zeleniny, koľko uznáš sama za vhodné pre teba. písala som pravdivo tak, ako a koľko som dala ja pre nás, nie je to podmienka pre teba.
už som vysvetľovala viackrát, že fotím mobilom, nie foťákom, preto fotky nie sú kvalitné, napriek tomu čírosť vývaru dobre vidno na fotke
č.14 a č. 15.
teraz ti poviem ja svoj názor a nie som si istá, že sa ti bude páčiť.
kritizuješ niečo, čo si nikdy nevyskúšala a vyskúšať ani nemieniš, nemáš overené, teda kritizuješ neoprávnene.
už mnohí varili zo zmrznutej sliepky a iba potvrdili čírosť vývaru i chuť mäsa a kvalitu zeleniny.
mám pocit, že uľpievaš na starom ako staromil, ktorý odmieta všetko nové a hovorí o úplne inom, o tom svojom doteraz zaužívanom.
to isté si spravila pri Japonskom čokoládovom chlebíčku s Thang Zhong a tvrdila si, že to tak isto robila už tvoja prababka a aj ty už dávno, až na to, že Thang Zhong si nepoznala a nepoužila, mám pocit, že doteraz nie.
tí, čo robili podľa receptu, si nevedia vynachváliť, odskúšali, overili aj na iných viacerých mojich i svojich klasických receptoch a sú nadšení. doložili fotkami aj novými skúsenosťami - stačí sa pozrieť.
preto si myslím, že toto všetko je od teba iba čistá zlomyseľnosť, možno i závisť - neviem a nerozumiem ti, lebo si nespomínam, že by som ti niekedy niečo skritizovala, ohovorila alebo ti ublížila.
svoje recepty píšem tak, ako viem a chcem, je to môj štýl podania, nemusí sa ti páčiť, nemusím ti vyhovovať ani ja sama, ak sú ti proti srsti - neotváraj ich a nečítaj - iné ti neviem poradiť.
nemala som v úmysle sa ťa dotknúť - len som ti tiež otvorene napísala, čo si o tom myslím, svoj názor. aj tebe by bolo čo vytknúť, ale nerobím to.:-)
pusta
@ancicka , uľpievaj dalej na svojom, a neodpovedaj mi už, nezaujíma ma to!!!
pusta
@rocco , rozumiem ti, nemá význam diskutovať s rigídnymi kuchárkami...
tiež si myslím, že je to od nej len obyčajná závisť a nevraživosť.
súhlasím s tebou - ide o osvedčené domáce recepty, napokon každý si môže vybrať sám, čo sa mu páči.
dakujem ti. :-)
ancicka
Odpoviem ti a to posledný raz!Ja som tvoje recepty nikdy nekomentovala a ani som ti doteraz nikdy žiadným slovom neubližíla,ale dnes mi to nedalo,ked som uvidela tie" neočistené nohy".To čo ty hotoríš novote,tak to je niekedy zaostalosť.
Neposudzuj ma,ked ma nepoznaš a nič o mne nevieš.Ty si ani nevieš predstaviť koľko ja som osobne domácich zvieratiek vychovala a koľko som ja ich aj vlastnoručne spracovala.Lenže ty sa veľa razy chváliš aj tým čo sama zrejme neurobíš.nebudem reagovať na všetko čo si tu popísala ,lebo je škoda slov,ale takýmito tvojími vyjadreami si už tu mnohých naštvala.Nevyjadruj sa Ty ku mne viac,no ani ja sa už viac ku tebe vyjadrovať nebudem,lebo mňa to nebaví a fakt ma to štve tie tvoje útoky na mnohých a to som nie sama..Koniec!!!
@raco ,pridaj aspoň jeden recept a tak posúdzuj.Ty ešte nevieš asi čo je domáce.
2010
@pusta kontroluj sa zase zacinas, podla normy sa NIKDE NESMIE varit zo zmrazenej suroviny , aj ty aj @rocco nech si skontroluje predpisy , to nieje o rigidnom vareni ale o bezpecnosti.
iwuska
@pusta , ne/rozoberanie zeleniny v polievke mi neferove nepripada, ale aby si sa necitila skritizovana, nepodcenujem tvoj recept, mne sa proste tato priprava neosvedcila, kde som urobila chybu neviem, uz ked si sa ma na to pytala, netusila som aky bol "krok za krokom", lebo som proste do hrnca dala zmrazenu sliepku, ocistenu zeleninu vceku, zaliala studenou vodou a nechala na slabom plameni pomaly zovriet a potom pomalicky varit na tom najslabsom. ja som niekde urobila chybu, co mi az tak neprekaza, proste som pre mna rozvarenu zeleninu vytiahla skor a nabuduce ju pridam az vtedy, ako som ja zvyknuta, to je vsetko :)
pusta
@2010 , nezačínam, len som napísala svoj názor, to hádam smiem rovnako ako tí druhí, to je celé.
toto varenie mám overené viac rokov
ja doma nevarím podľa NORMY, kto nechce, nemusí tak variť, ja nikoho nenútim, kto chce uvarí a kto nechce, ten nemusí. nikomu ho nevnucujem. :-)
inak nerozumiem, čo je nebezpečné na tom pri pomalom varení.
dokonca som už videla viac takých receptov s varením zmrznutých surovín aj na nete - ak sa nemýlim ide o Slow cooking.
pusta
@iwuska , to je v poriadku.
každý sme robili chyba a časom sme sa naučili.
neboj, naučíš sa aj ty :-)
nič sa nestalko, vysvetlila si to, beriem.
pusta
@2010 , ešte ti chcem niečo povedať, ty by si ani zďaleka nereagoval tak kľudne, ale ako ťa poznám z minulosti, ty ako chlap, by si ich zožral a priam rozcupoval na mieste za také niečo :-)
nič vo zlom a verím, že si pochopil :-)
dakujem.
eviana
@ancicka , nedá mi nereagovať - takto vyzerá očistená perlička:



To naozaj nie sú "špinavé nohy", perličky ich majú na paprčkách takto sfarbené do tmava:


pusta
@eviana , no dakujem ti. (y)
ešte by tí neskúsení fakt uverili, že nebola očistená, dúfam, že si to @ancicka teraz dobre pozrie a zapamätá si, ako vyzerá očistená perlička
a prestane rýpať a ohovárať :-)
2010
@elef , pokial ja vidim este tak vela dioptrii nemam ale na tych nohach su pozostatky peria, alebo sa mylim ? Omluvam sa popredu.


cassilda03
@ancicka klobuk dolu za odvahu sa ohlasit. @2010 , ja tam tiez vidim bez dioptrii pozostatky peria. Neni to len o tmavych nohach perlicky. @pusta ved niekedy si aj uznaj, ze nemas vzdy pravdu.
tatranocka
Tak si to zhrňme tieto rozprávky:
pusta, včera 14:16
@radost , môj priateľ chová všetku hydinu voľne, kurence, sliepky, husi i kačky, pre posledné dva druhy má spravené dve prírodné jazierka na veľkom pozemku za domom
Priateľ chová,zabíja,čistí a vy sa pýtate v diskusii:
Ako správne ošklbať hus?
A ešte máte tú drzosť,nazvať @ancicka závistlivou,zlomyseľnou a "rigídnou" kuchárkou?Celý deň rozmýšľam,čo by vám tak mohla závidieť.Šikovná gazdiná,ktorá sa na svojom gazdovstve musí sakra obracať,všetko si vychová,dopestuje a spracuje.Ona nesedí celé dni na nete,ona maká.Hlboko si ju vážim a určite aj mnohí súdni ľudia tu na vareche.A od vás nepotrebujem žiadne vysvetlenia,pretože majú nulovú výpovednú hodnotu.Toto píšeme s mamkou,lebo sa už totálne vytočila.
sracz
... ja sa Vám všetkým a @pusta extra zvlášť, hlboko ospravedlňujem za svoj "preklep" v pôvodnom komente! Písal som samozrejme o skúsenosti s perličkou a ono to tam "akosi" samo "vliezlo či vletelo" ako prepelička; aj keď s nimi mám taktiež dobré skúsenosti! ... ale o tom potom! -:)))
palokuchki
Vzdy som sa snazila nezapajat sa do takychto diskusii. Prepac @pusta , ale teraz mi neda nereagovat. @ancicka ta velmi slusne a opatrne upozornila na skutocnost, ze tie nohy su naozaj nie najlepsie ocistene. To urcite kazdy vidi. No a stalo sa zase to co vzdy. Prudko si ju napadla. Ja si @ancicku velmi vazim ako kucharku aj ako hospodarku. Tvoj koment na jej adresu z 16:37 nebol vobec na mieste. Z toho co ju poznam nie je vobec zavistna a nevraziva. Som si vedoma, ze tymto komentom som sa uz aj ja zapisala u teba na ciernu listinu. Ale mozno by si si uz aj ty mala uvedomit ze tiez si nie vzdy Pani Perfektna.
jozka2
perlicka ci prepelicka-nie je vam luto utratit takeho krasneho vtaka.
pusta
@palokuchki , kto si to myslí, ten si to myslí :-)
nemám nikoho na čiernej listine, bez obáv.
jerica
milá @pusta , ja by som "buda teba" nechala vymazať celý pridaný recept, bol by pokoj, a ty by si sa nemusela rýpať a vzrušovať sa na komentároch, prepáč , je to môj skromný úsudok. Poprosím,neodpovedaj mi , ale ani OK. ďakujem .
pusta
@jozka2 perličky sa chovajú aj okrasné, tieto sa chovajú pre mäso a vajcia, nie je nám ľúto ich zabiť, potom by sa zabiť nesmelo nič-
áno, sú to krásne vtáky.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, ty sa mi nemáš za čo ospravedlňovať,
priznám a ti, že mne tiež pusa chodila doma častejšie o prepeličke, hoci som vedela, že hovorím o perličke a robím polievku z perličky, ale len priateľsky sa usmiali.
je tam toho, jeden preklep sem alebo tam, obaja vieme, o čom sme hovorili naozaj, teda o perličke. :D
na prepeličku sa tiež chystám.:-)
len ty zostaň pekne v pohode, ja som v pohode tiež :-)
z toho sa predsa nestrieľa!!!
prajem krásny pohodový deň do Iowy, vzácny môj priateľ. :-)))))
elef
@all ,komu sa rcp nepaci,nech necita,nepozera,nekomentuje,a bude pokoj
marcelle
Nechcem si týmto komentárom nikoho znepriateliť, ale nedá mi nenapísať.

Na prvý pohľad síce vyzerá jedna noha na fotke ako zle očistené perie,
ale podľa mňa to nie je pravda. Sú to odlesky, ktoré vznikli pri fotení.
Na fotke je ich viac.

Zaujímavý spôsob prípravy polievky. Možno niekedy vyskúšam.
pusta
@marcelle , správne si to vysvetlila.
budem rada, ak vyskúšaš, ten spôsob varenia sa mi veľmi osvedčil.
okrem iného beží asi rok svetom a je veľmi obľúbený i uznávaný, a to sú nie iba polievky. vývar mám neuveriteľne čistý a 4 hodiny k dobru pre seba navyše.
dakujem.
tatty
pusta, prosím, platí toto všetko aj pri hovädzom vývare? Myslím to varenie zmrznutého mäsa.
pusta
@tatty , áno platí to všetko aj pri hovädzom mäse, pri vývare z neho.
predpokladám, že asi o 2 hodiny dlhšie ako tu - záleží to však aj od druhu mäsa, z ktorej časti hovädzieho použiješ, tiež je to závislé od kvality toho mäsa a veľkosti použitého mäsa.
ak môžem poradiť, odskúšaj vidličkou už po 4 hodinách varu - ale to iste vieš aj ty :-)
tatty
Ďakujem pekne za rýchlu radu, určite skúsim.
pusta
@tatty , veľmi ma poteší, ak vyskúšaš, potom poprosím, keby si dala vedieť, či si bola spokojná, :-)
ešte dve rady:
1. zeleninu daj v celku, maximálne len veľké kusy prekroj na kratšie čo do dĺžky, stačí na polovicu.
2. pred zapnutím plameňa na minimum, prihod ešte niekoľko kociek ľadu, var celý čas zakryté, pod hrniec daj liatinovú platňu, ale ak budeš variť v hrnci so sandwichovým dnom, tak platňu dať netreba.
tatty
Ďakujem aj za ďalšie rady, budem sa ich držať. Hrnce mám so sandwichovým dnom a SK varnú dosku a ak potrebujem dosiahnuť veľmi pomalý var, tak veľký hrniec dám na najmenšiu platňu a najnižší stupeň. Vtedy vývar len prebubláva, nechám to tak 3-4 hodiny. Novinkou pre mňa je práve to zmrznuté mäso, tak to chcem skúsiť a dám vedieť, ako to dopadlo :-)
pusta
@tatty , ja som už varila aj nad plynovým horákom, u môjho priateľa som zase varila na elektrickej sklokeramickej varnej doske zo zmrznutej sliepky, zo zmrznutej perličky - v oboch prípadoch výsledok super.
ak sa ti zapáči a osvedčí aj tebe tento spôsob varenia, potom môžeš takto v&riť aj kopec iných vecí.
pridala som pod tento recept včera o 18,18 hodine niekoľko linkov, pozri si ich, sú tam úžasné recepty.
určite si z nich vyberieš, ja som si už vybrala :-)
root
@pusta : Nič v zlom, ale čo nechceš, aby robili iní tebe, nerob ani ty druhým. Komentár na @ancicku o tebe veľa vypovedá, konečne si odkryla svoju pravú tvár, len a len vďaka tvojej vzťahovačnosti tu máme dalšiu epizódu seriálu "@pusta rozdeľuje Varechu" (bez toho by už ani Varecha nebola Varechou). Tebe nechvalné komentáre iných vadia a ty sama tasíš invektívy.
evanaaa
Mrazené mäso do polievky som ešte neskúšala, neviem, či to má nejaký vplyv na akosť polievky, a či sa tak ozaj dá, čo sa týka peria na nohách, asi boli tým myslené tie "strapčeky" na rozhraní tmavého a bledej kože, čo to je, nešpekulujem. A čo sa týka tej zeleniny, toľko aj ja dávam ( možno niekedy aj viac) a keď nemám všetku zeleninu, ani polievku - vývar nevarím. Čo sa týka polemík a hádok, do toho sa nechcem pliesť, len sa musím usmiať, lebo automaticky, ak vidím recept od teba @pusta , už viem, čo bude nasledovať.....
pusta
@evanaaa tiež som vedela, čo bude nasledovať, napriek tomu som recept vložila v dobrej vôli, lebo idú najkrajšie sviatky v roku. perlička nie je práve lacná záležitosť, teraz sa však objavila aj v obchodoch, ide o veľmi chutné mäsko a úžasný vývar, dúfala som, je to neskutočná delikatessa, že recept príde vhod. som veľmi zvedavá, ako sa podarí očistiť iným tie tzv. "strapčeky" na rozhraní tmavého a bledého, lebo perie ani žiadna iná nečistota to nie je, bola by som povdačná za prípadné foto od ev. konzumentov :-) a keby sa aj jednoznačne vyjadrili, čo tie "strapčeky" v skutočnosti sú???
pozerala som priamo tu na vareche recepty na hydinové vývary a zeleniny dali rovnako ako ja tu :-)
mrazené mäso dať variť do polievky nie je žiadna novinka, ale v celom svete dávno používaná a osvedčená technológia na princípe pomalého a dlhého varenia :-)
tie komentáre, názory a hádky určitých ľudí neriešim, lebo recept je dobrý a rokmi overený. :-)
dakujem ti za zastavenie sa a tvoj komentík.
pusta
@evanaaa , ešte chcem dodať pre tvoje info, že toto varenie nevyžaduje bezpodmienečne mať k tomu aj špeciálny hrniec
"slow cooker" - dá sa uvariť aj v bežnom hrnci, postup som podrobne rozpracovala, podobne ako sa dá na tomto princípe pomalého varenia pripraviť aj Marocký tajine, napriek tomu, že nevlastníš špeciálnu nádobu "tajine" :-)
a v tomto mojom recepte máš navyše +4 hodiny k dobru pre seba :-)
už odskúšali a overili si toto varenie s úspechom viacerí pri mojej slepačej polievke - tento spôsob varenia je bezpečný, nezbieraš žiadnu penu a vývar je neskutočne číry a priezračný, má úžasnú chuť :-)
jujoska
@rocco je vidiet ze sem casto nechodievas, lebo kto pozna @ancicka tak vie, ze kvoli nej nikto nemusi odchadzat z Varechy, lebo je vzdy slusna a nekonfliktna. Aj tu pisala len konstruktivne a k veci a nikoho "neosocuje" a ona je zrejme posledna, ktora by mala niekomu zavidiet, ved podla jej receptov varit vie zrejme dobre. A na margo dokola sa opakujucich rovnakych polievok: mali by sme si uz vsetci asi zvyknut, lebo co redakcia netoleruje u inych, u pani P. sa zahadne toleruje. Aj s nadavkami a osocovanim nevyhovujucich komentarov a prispievatelov. Smelo do mna pani P. :DDDDDDDDDDD
pusta
bola by som rada, keby sa vyjadrovali predovšetkým tí, ktorí perličky chovali, zabili, vypitvali alebo aspoň raz zabitú perličku čistili a aspoň raz držali v ruke ?-)
megdesign
@pusta , ja nikdy nezbieram sumy zo slepacej polievky (lebo sa mi nikdy nevytvorili), jedine tak z hovadzej, ak varim z kosti (sumy, alebo pena su zrazene bielkoviny - povacsine spikove kosti, co sposobuju "zhnednutie" - zakalenie hovadzej polievky). Ale pri slepacej/kuracej/hydinovej som este nikde nikoho nevidel zbierat sumy, alebo teda ked chces, penu...

A ano, uz som pitval, cistil a aj varil z perlice. :)
tatranocka
@pusta obávam sa,že všetci tí,ktorí perličky chovali,zabili,vypitvali a čistili,vaše rady nepotrebujú...Nemá to logiku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia