Superľahký roastbeef s višňovou omáčkou a zemiakovo-dubákovou štrúdlou fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 24. januára 2011

Toto bol môj prvý pokus o roastbeef: jednak hovädzie mäso u nás moc nefrčí a keď, tak dusené s nejakou dobrou šťavičkou. Nemáme radi Zobraziť celý popisToto bol môj prvý pokus o roastbeef: jednak hovädzie mäso u nás moc nefrčí a keď, tak dusené s nejakou dobrou šťavičkou. Nemáme radi krvavé mäsko, takže medium, ani rare do úvahy neprichádzalo. Navyše som mala zafixované, že príprava a pečenie sú veľmi náročné. Včera som zistila, že opak je pravdou a tento recept by zvládol aj môj bígel. Recepty na štrúdlu a omáčku sú už v mojich receptoch.

120 a viac minút
príprava
180 minút
na 120 °C

Suroviny

Na marinádu:
120 ml
200 ml
3 PL
  alebo sušený
  lístky
1,5 kg (roštenka)
3 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si marinádu zmiešaním všetkých ingrediencií. Potreme ňou mäso, zvyšok na mäso nalejeme a zakryté dáme do chladu marinovať niekoľko hodín (minimálne 2 hodiny, ja som nechala cez noc). Mäsko treba párkrát otočiť, aby sa dobre dostala marináda na všetky miesta. Vyberieme z marinády a necháme troch odkvapkať.

    Superľahký roastbeef s višňovou omáčkou a zemiakovo-dubákovou štrúdlou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hlbšej panvici si rozpálime olej.

    Superľahký roastbeef s višňovou omáčkou a zemiakovo-dubákovou štrúdlou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prudko na nej opečieme zo všetkých strán mäso. Nezabudneme aj na oba konce.

    Superľahký roastbeef s višňovou omáčkou a zemiakovo-dubákovou štrúdlou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opražené mäso položíme na plech s roštom. Medzitým si rozohrejeme rúru na 120st.C.

    Superľahký roastbeef s višňovou omáčkou a zemiakovo-dubákovou štrúdlou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložíme pekáč s mäsom do rúry, ja som dala na spodnú priečku - každý vie, ako mu rúra pečie. Dvierka rúry necháme pootvorené na hrúbku varechy.

    Superľahký roastbeef s višňovou omáčkou a zemiakovo-dubákovou štrúdlou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme piecť 90minút. Dvierka rúry sú stále pootvorené, teplota zostáva 120st.C. Po tejto dobe mäso vyberieme, otočíme a znovu pečieme pri teplote 120st.C s pootvorenými dvierkami. Nepodlievame, nestaráme sa o mäso. Ja som piekla ďalších 90minút, lebo som chcela prepečený roastbeef, kto chce krvavejší, pečie len 60minút. Teplomer som síce do mäsa zastokla, ale ani som naň nekukla, čiže je úplne zbytočný.

    Superľahký roastbeef s višňovou omáčkou a zemiakovo-dubákovou štrúdlou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové mäso som nechala ešte vo vypnutej rúre 20minút odpočívať. Potom som ho z rúry vybrala.

    Superľahký roastbeef s višňovou omáčkou a zemiakovo-dubákovou štrúdlou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nechceli sme ho krvavé zvnútra, tak som naschvál piekla trošku dlhšie. Toto je rez mäskom.

    Superľahký roastbeef s višňovou omáčkou a zemiakovo-dubákovou štrúdlou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Recept ma naozaj uchvátil svojou jednoduchosťou - žiadne kontrolovanie, žiadne podlievanie, spodný plech takmer čistý aj na konci pečenia. Určite to nebolo poslednýkrát, čo sme doma papali roastbeef.

    Superľahký roastbeef s višňovou omáčkou a zemiakovo-dubákovou štrúdlou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sjuz
peknučký roastbíf - mňam :)
tinca
máš ho ukážkový, ja tiež radšej prepečený, ale doma to nerobím
cica2
wau, to musí byť mňamka! Krásne!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia