Sterilizovaná zelená fazuľka

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 17. júla 2012
30 minút
na 100 °C

Suroviny

koreniny : ( na 0,72l pohár )
1 ks
3-4 ks
nálev:
1 l
20 g
20 g
0,2 l




Postup

  1. 1

    Fazuľku očistíme, odkrojíme konce, nakrájame na zhruba 2-3 cm kúsky, prepláchneme a dáme variť na cca.10 min. do osolenej vody. Vodu zlejeme a fazuľku necháme mierne vychladnúť. Do pohárov si pripravíme koreniny ,vložíme do nich fazuľku, zalejeme horúcim nálevom a sterilizujeme pri teplote 100 st./30 min.

Diskusia k receptu

izabella929
šikulka.-)))) zaváraš a zaváraš.-))))) ja s tými umelohmotnými viečkami nemám dobrú skúsenosť...práve dnes som potrebovala rajčinový pretlak do kapustnice, asi som už pri zaváraní nemala riadne viečko, použila som také umelé a veru pretlak som musela vyliať, pokazil sa, viečko sa po ochladení uvoľnilo...
hviezdickaz
@izabella929 ,ja si musim zaklopat,ale nastatie zatial sa mi este nepokazili zavaraniny s takymito umelymi vickami... A mas pravdu,ja som maniak na zavaranie,bavi ma to,dik za komentar :)
babkamt
Vlani som zavárala fazuľku. Tento rok som rada , že sme mali raz polievku a raz omáčku. z čerstvej fazuľky. Krtko mu ju zničil. Máš ju peknú.
hviezdickaz
@babkamt- mne sa zatial chvalabohu dari pestovat svoju fazulku, do nej sa zatial nic nepustilo, do ostatnej zeleniny ano... ale nieco bude aj na zavaranie :) vdaka.
evaz
Zelenú fazuľku zaváram bez obvárania:Surovú fazuľku nakrájam do pohárov ,zalejem studenou vodou .Do každeho pohára dám 1KL(kávova lyžička) soli,1 KL cukru,1KL octu. Na 0,3 dcl pohár menšia KL na 0,7 dcl pohár váčšia KL.Sterilizujem 1-1,5 hod.Nikdy sa mi nepokazil ani jeden pohár, pri varení už netreba soliť ani dochucovať octom.
vretienko263
A aké šikovné gazdinky sú tu . Krátko chodím na varechu, nemala som internet. Ja si recepty odpisujem do zošita, za ktoré DAKUJEM. Na chalupe nemám počítač a tam ešte čerstvé suroviny spracúvam, domov už len hotové zaváraniny nosím. @izabella929 neponor celý pohár do vody a ked skončíš sterilizáciu každé víčko ešte dotiahni. S umelími víčkami je dobre sterilizovať v rúre, ťažko sa otvárajú.
marienka44
Kdesi som citala, ze tieto strukoviny, napr, fazulka, zeleny hrasok, sa maju sterilizovat 2 x po sebe. Po vychladnuti zopakovat na druhy den sterilizaciu, aby sa zabili mikroby vytvorene po prvej sterilizacii.
evkalibka
aj ja zaváram fazuľku surovú, ako @evaz , len ju sterilizujem 2 x po 30 minút, po 24 hodinách.
evanaaa
Je pravda, ako hovorí aj @marienka44 , ja som tak robila, opakovať sterilizáciu po 24 hodinách. Aj mäso som tak isto opakovane robila.
@vretienko263 , píšeš, že s umelými víčkami sa dobre robí v rúre - nezhoria alebo sa neroztavia? Ja som vždy vyhadzovala toie poháre, nemala by som odvahu s nimi zavárať.
hviezdickaz
@evanaaa ,ja zase nepoznam osobne nikoho,kto by sterilizoval fazulku 2x,a po 24 hod. Kedze sa mi zatial nic nestalo,a ani sa mi takto zavarena fazulka este nepokazila,budem pokracovat v sterilizacii ako som robila doteraz. Pri mase by som vsak urcite aj ja sterilizovala 2x.
hubata
Ukladám @hviezdickaz , lebo sa mi stalo že podľa môjho receptu sa mi začala fazuľka kaziť a potom som ju už len mrazila. Lenže na mrazenie je treba mať úplne mladučkú fazuľku inak nemá už dobrú chuť, ba niekedy chytí takú pachuť. Lepšie sa mi páčila sterilizovaná. Zaváranie je taká istá droga ako aj varenie a pečenie, že @hviezdickaz ?
hviezdickaz
Veru tak @hubata ,mas uplnu pravdu,mna osobne velmi bavi zavaranie a varenie,pecenie uz pomenej :-D A k tomu mrazeniu,kedysi som dostala sacok namrazenej fazulky,a mala naozaj divnu chut,a ako som ju vtedy uvarila,aj som ju vyhodila... Nebola pokazena,ale bola napachnuta,takze mrazenie fazulky u mna urcite nie... Vdaka za komentar ;-)
dobryhrncekvar
zelená fazuľka, lepšie povedané "šparglová" žltá fazuľka je moja obľúbená zelenina roky, t.j. mám aj skúsenosti so zaváraním i mrazením. U mňa jednoznačne víťazí obvarená, mrazená, viete prečo? Lebo mrazená má širšie použitie, najlepšia zohriata na pare, poliata maslom..skúste dať zaváranú v octe napr.do hovädzej polievky...atd....len ten mraziak keby mal nekonečné priestory...
hviezdickaz
@dobryhrncekvar- ja ju zase pouzivam len do fazulkovej polievky a na privarok.Na pare som ju raz skusila aj ako mrazenu,ale nechutila mi,kvoli takej zvlastnej "az pachuti" ... a presne je to tak,v mraziaku nemam tolko miesta na zeleninu,takze co sa mi podari dopestovat snazim sa vsetko zuzitkovat zavaranim ( aspon to,co sa da... ) :))
jamalinka
ja mám rc na sterilizované fazuľkové lusky bez octu, preto sa dá použiť na všetko tak ako čerstvá, pridám recept. Robím už asi 20 rokov a ešte sa mi nepokazil ani jeden pohár, tiež sa opakovane sterilizuje. Niekedy mi zostane aj 2 roky (lebo ja poväčšine toho narobím toľko, že to nevieme zjesť, ale potom o rok už nesadím, aby sme skonzumovali všetko).
hviezdickaz
@jamalinka- posun aj tvoj recept bez toho octu.Ja sice fazulku inak ako na privarky a polievku nepouzivam,ale urcite by som si vyskusala zopar poharikov zavarit aj takych,ako robievas ty ... :)
weissefuchse
Ja by som tiez chcela poprosit jamlinku o recept bez octu.
Mam tento rok vela azijskych/cinskych fazuliek, hlavne tych fialovych. Rada by som ich skusila zavarit, este som okrem jablk a hrusiek nic nezavarala. Dakujem
weissefuchse
Chcela by som sa este spytat tych, co zmrazovali fazulku a chutila im: V akych nadobach/sackoch ste ich drzali zmrazene?
Takisto tych, co im fazulka nechutila, boli to obycajne mikrotenove sacky? U nas predavaju rozlicke plastikove dozy a najnovsie su moderne BPA free, ktore vraj pri zohrievani neuvolnuju ziadnu chemikaliu do jedla alebo tekutiny. Je mozne, ze tieto dozy, popripadne sklenene nadoby pouzivane na zmrazenie prezervuju originalnu chut zelenej fazulky?
jamalinka
pridávam sľúbený rcp, možno tu už niekde je, ale nič to, kto pozná tak si nebude všímať.
Fazuľkové lusky umyjeme, očistíme, pokrájame podľa seba ako chceme (aj nemusíme pokrájať), sparíme v osolenej vode - soľ podľa chuti. Ocedíme, vychladíme a nakladáme do pohárov, zalejeme tou vodou v ktorej sme ich sparili. Zavíčkujeme a sterilizujeme celých 60 minút, tak aby voda v hrnci stále mierne vrela. Presne o týždeň sterilizáciu zopakujeme, ale čas skrátime na 30 minút. Tým, že sa nič nepridáva do vody je variabilita použitia väčšia. Hotovo, mne sa ešte nikdy nepokazili a sú veľmi chutné, používam do polievok so zemiakmi s mliekom a smotanou alebo bez mlieka len zapražené s červenou ml. paprikou, na prívarok, ale aj k mäsu ako súčasť inej dusenej zeleninky. A na rýchlu večeru si robím udusenú cibuľku pridám ocedené lusky a pridám vajíčka, tak ako na lečo, výborná rýchla večera. Prajem už len dobrú chuť a aby sa Vám rcp vydaril. Je to viac pracné, ale mne viac chutia sterilizované ako mrazené, ktoré tiež robím, lebo sa mi nechce toľko zavárať, mám ich veľmi veľa.
hviezdickaz
@jamalinka ,vloz tento tvoj rp na fazulku bez octu aj normalne do receptov,aby sa dal lepsie najst,lebo nie kazdy cita diskusiu,resp.komentare k receptom. :-) Myslim,ze sa tu najde zopar ludi,co to ocenia :-)
jamalinka
už som tak učinila, ak bude zverejnený je v kolonke Recepty, dúfam, že pomôže, tak ako píše hviezdickaz
vika2
postup od jamalinka na zaváranú fazuľku na slano neodporúčam, urobila som presne podľa popisu a dopadlo to zle... všetko bolo po týždni skysnuté
jujoska
@vika2 ja som volakedy zavarala nielen zelenu fazulku, ale aj vsetku korenovu zeleninu len slanym nalevom a vydrzala mi vyborna aj par rokov. Zalezi mozno na tom, kolko soli si dala, lebo inak by sa ti to nemalo pokazit. Ja uz si nepamatam, aku koncentraciu som pouzivala ja, musela by som pozriet do knizky o zavarani
sadie
dobry den,dnes som sterilizovala fazulku v rure,neviem preco,ale tych 30min.sa mi zda malo vobec mi to nevrelo.....prosim vas napiste mi niekto ci to tak ma byt.....dakujem pekne....
hviezdickaz
ahoj @sadie , ja streilizujem vsetko v zavaracom hrnci, a tam si necham teplotu na tych 100 stupnov a 30 min. , skusala som zavarat aj v rure,ale ten sposob sa mi moc neosvedcil,takze tak radsej neskusam... podla mna,ak by si ju sterilizovala dlhsie, asi by sa rozvarila ?
sadie
ahoj hviezdicka,dakujem za odpoved,uvidime aka bude.....ale dufam,ze dobra.....dam potom vediet,ked ju budem varit....
kukulienka71
@Marienka44 (18.7.2012 21:26)

zaváranie na dvakrát je robené kvôli zabitiu spór baktérie spôsobujúcej botulizmus a aj to len pri slanom náleve, kde nie je zabezpečená dostatočná kyslosť prostredia. Pri prvej sterilizácii sa prípadné toxíny zničia, vzniknuté spóry však hynú až pri 120°C, čo je doma ťažko dosiahnuteľné. Zo spór sa potom vytvoria vegetatívne bunky, ktoré potom ničí druhá sterilizácia na nižšej teplote alebo kratší čas. To je dokonalá prevencia. Otrava konzervou je o to nebezpečnejšia, že niektoré druhy sa nedá spozorovať (napr. vydutím viečka), a nielen plesnivé či skvasené zaváraniny sú zdraviu škodlivé. Takže aj keď nevidieť na nej známky skazy, môže narobiť šarapatu. Máme len šťastie, že otrava botulotoxínom je veľmi zriedkavá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia