Štedrák - najúžasnejší vianočný koláč

lelika23 - fotkalelika23, 3. decembra 2009
Štedrák - najúžasnejší vianočný koláč
Foto: lelika23

Vianoce sú sviatky radosti, rodinnej pohody ale aj hojnosti. A práve v duchu hojnosti sa nesie aj receptúra tohto mimoriadne chutného "koláčika". Čítala som Zobraziť celý popisVianoce sú sviatky radosti, rodinnej pohody ale aj hojnosti. A práve v duchu hojnosti sa nesie aj receptúra tohto mimoriadne chutného "koláčika". Čítala som už mnoho receptov a postupov na jeho prípravu ale po odskúšaní tohto som vedela, že už viac hľadať nemusím. Rada sa s vami podelím, aby ste si aj vy mohli dopriať vianočnú štedrosť v podobe chuťového pôžitku. ;-)

30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

750 g
42 g
3 dl
125 g
100 g
20 g
1 ks
3 ks
1 čajova lyžička
Plnky: maková, orechová
250 g
200-350 g
2 ks
1 ks
125 g
3-4 dl
Na ozdobu:
500 g
100-150 g
1 ks
250 g




Postup

  1. 1

    Ešte predtým ako sa spoločne pustíme do postupu,chcem vysvetliť prečo niekde chýba alebo je uvedené rozmedzie v množstve surovín. Ako všetci vieme varenie a pečenie nie je ako rátanie matematického príkladu kde musíte dosadzovať presné hodnoty. Pri varení a pečení sa oplatí sem-tam pridávať suroviny podľa odhadu, alebo ako hovoríme u nás doma "od oka".Čo z toho že sme jedlo pripravili presne podľa receptu ak nám tam stále "niečo chýba" či prekáža.(príliš slané,sladké,korenisté...)Skrátka chcem povedať,aby ste sa riadili podľa chuti.V tomto prípade tej vašej! Platí to hlavne pri množstve cukru v plnke. Niekto radšej sladšiu, iný nie.;) Ale teraz už späť k príprave! Z časti mlieka,lyžičky cukru, trocha múky a droždia pripravíme kvások. Po nakysnutí ho zmiešame s múkou, žĺtkami, maslom, cukrom, mliekom, nastrúhanou citrónovou kôrou a soľou. Vypracujeme polotuhé, vláčne a nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Zhruba 30-45min. Dávame však pozor aby neprekyslo.

  2. 2

    Zatiaľ čo nám bude kysnúť cesto, pripravíme si plnky.Do zomletého maku pridáme balíček vanilkového a škoricového cukru, práškový cukor(podľa chuti a potreby-ak je mak horkastý), hrozienka(ja ich vždy zalejem trochou rumu a nechám prejsť varom,potom sú voňavé,šťavnaté a chutnejšie)a postupne pridávame prevarené mlieko. Treba dať pozor aby plnka nebola príliš riedka. S vynechaním škoricového cukru(samozrejme aj nemusíte),tento istý spôsob zopakujeme aj pri príprave orechovej plnky.

  3. 3

    Po vykysnutí cesto ešte jemne premiesime a rozdelíme na tri rovnaké bochníčky. Z tých na pomúčenej doske postupne vyvaľkáme tri pláty. Na pomastený a múkou vysypaný plech(ja však najradšej používam papier na pečenie) položíme prvý rozvaľkaný plát. Natrieme naň plnku, preložíme druhým plátom a natrieme druhou plnkou. Nakoniec prikryjeme tretím plátom cesta, ktorý popicháme vidličkou. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme približne 45-50min.

  4. 4

    Zatiaľ čo sa nám koláčik bude piecť, vymiešame tvarohy(Bánovecký je naozaj najlepší, tie kelímkové ja osobne moc nemusím,sú akési kyslasté, ak však nezoženiete Bánovecký, skúste nejaký iný balený v "papieriku"), vanilkový a práškový cukor s trochou mlieka. Najlepši je na to použiť ponorný mixér.Tento tvarohový krém budeme striekať na koláč, preto mlieko prilievame opatrne, aby sa nám potom krém neroztekal. Do menšieho hrnca dáme slivkový lekvár, trochu škorice a rumu. Premiešame a zohrejeme do bodu varu. Lekvár budeme taktiež striekať na koláč, preto platí rovnaké upozornenie na jeho hustotu.

  5. 5

    Po dopečení koláč vyberieme a pomocou curkárenského vrecúška(ak nemáte, postačí sáčok s odstrihnutým rožkom) naň nastriekame tvarohový krém v tvare šikmých pruhov. Medzi ne natesno,striedavo striekame ružice lekváru a tvarohu.Pokryjeme tak celú plochu cesta.Ozdobený koláč vložíme späť do rúry a necháme zapiecť. Približne 10min. Vzhľadom na to že plnky v štedráku neobsahujú žiadne rýchlo kaziace sa suroviny, má celkom dlhú trvácnosť. Toto však platí iba ak by ste ho zamkli v komore a tým ochránili pred mlsnými jazýčkami. Tie totiž jeho trvácnosť výrazne maria. Prajem dobrú chuť a štedré Vianoce! :o)

Diskusia k receptu

evas13
Toto je úplná gastronomická lahôdka. Oceňujem presné a priame opísanie receptu. Mala som jeden recept štedráka z kalendára, nebol zlý, ale niečo tomu chýbalo. Nakoľko veľa nepečiem k vianociam toto by som spravila, je to typický vianočný recept. Mňam
lelika23
Ďakujem, viem že na prvý pohľad tá hora písmenok vyzerá hrozivo.Samotný postup a príprava štedráku však vôbec nie je zložitá.Text je doplnený pár radami či typmi, aby sa každému koláčik podaril a bol jedinečný.;)
1x 45678
evas13
Ten najúžastnejši vianočný koláč si určite zaslúžil vyhrať, pretože ja som ho upiekla a bol fantatický a neopakovateľný. Chutil všetkým, ale hlavne neterkinmu manželovi, ktorému pri pečení je ťažko uľahodiť. Ďakujem @lelika23
pivonka
Je fakt úžasný. Práve som ho odporúčala v diskusii na vianočné pečenie. Tam som sa rozpísala trošku viac, ale je fakt výborný. U dcérinho kolegu mám odvtedy povesť výbornej kuchárky :-).
klaura
krásny štedrák, zrozumiteľne napísaný recept ... určite sa do neho pustím ... raz som už štedrák robila, ale akosi .... :( odvtedy som sa vrátila k tradičným závinom. Tieto Vianoce bude opäť štedrák .... :)
veronicka
ja som sa snazila naist recept na tento kolac po tom ako som sa pytala priatela aky kolac by chcel na vianoce kedze sme v zahranici domov sa nedostaneme tak aby mal nieco co mu pripomina domovinu zaujimave je ze je tiez s topolcian :) mam len obavi ze kolacik nedopadne dobre som totizto pekar zaciatocnik ale dakujeme za recept
bela
Výborný štedrák,minule Vianoce sa mi podaril,všetkým moc chutil.Už sa nan moc tešíme.
isabel2
Práve sa pečie,verím že bude dobrý,dakujem za skvelý recept
anina6
bez štedráka by sa mojej rodinke Vianoce ani nerátali. Pečiem ho každý rok. Raz som ho vyskúšala, a odvtedy nikdy nesmie chýbať na našom vianočnom stole. Cesto robíme podobne, len tie plnky dávam v inom poradí. No možno vyskúšam aj tú tvoju variantu, tiež sa mi zdá zaujímavá. Krásne a požehnané Vianoce.
herbik3
Je neuveriteľne ako tento kolacik rozvoniava ale asi chyba bola robiť ho dnes do Vianoc asi budem musieť robiť ešte jeden xixi. Recept na jednotku s hviezdičkou ďakujeme krásne úžasné nám sprijemni Vianoce :)
weeluu
Prosím, čím môžem nahradiť orechovú plnku? Orechy nemôžem :/
katka78
@weeluu mak môžeš? Mne chuťovo orechy veľmi pripomína biely mak. Zomletý ich pripomína aj vizuálne. Pravda, biely mak je trochu drahší, ale ak orechy nemôžeš a chýbajú ti, vyskúšaj, možno ťa chuť bieleho maku poteší.
ivko38
pridam trošku zmenu:plnky rozmiešať s praškovym cukrom - dať na sucho - rovnomerne rozsypať a mať pripravene v kastronku ohriate mlieko s maslom --žiadna hera!! -- tiež trošku rumu - a postupne každu plnku po nasypani lyžicou kropiť -zalievať -- je to pracnejšie, ale stoji to za to --tie vrstvy sa spevnia a da sa tam, kolko treba-- zvyšok sa vypije ako rumove mlieko :) - - no pred pečenim ešte z cesta vyšulať tenke pasiky-- nite a dať na vrch kolača kričom cez seba-- vytvori sa šikma šachovnica a po upečeni sa bude presnejšie zdobiť :), no a ešte k nanašaniu tvarohu -- netlačiť ho cez zdobičku, lebo sa bude z neho vytlačať voda -- normalne to naniesť kôpky lyžičkami :) -- tak toto je SOLčANSKY SKLADANIK :) pekne vianoce všetkym
tefalka
vyzerá pekne,ale tam nesmie byť toľko cesta,nemá ho tam vidieť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia