Ražné celozrnné žemle fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 5. novembra 2013
Ražné celozrnné žemle (fotorecept)
Foto: iva63

Keď si zvyknete na chuť a vôňu ražného pečiva, tak jej nikdy neodoláte-:) ja som dnes zase experimetovala. Mala som doma múku mletú z Zobraziť celý popisKeď si zvyknete na chuť a vôňu ražného pečiva, tak jej nikdy neodoláte-:) ja som dnes zase experimetovala. Mala som doma múku mletú z celého ražného zrna a chcela som ju použiť. Tak som upiekla tieto žemle. Nechcela som primiešať múku pšeničnú, mala som chuť na čisté ražné pečivko...uff, no musím povedať, že som sa poriadne zapotila, lebo cesto bolo lepivééé...ale nevzdala som to...a výsledok stál zato! Žemle sú výborné!

6
porcií
25 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
1 ČL
1 ČL
200 ml
5 g




Postup

  1. 1

    v recepte som použila iba tento jeden druh múky

    Ražné celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    múku, sušené droždie, soľ a vodu som dala do misky

    Ražné celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    hákmi som suroviny niekoľkokrát premiešala a pridala som sušené papradajky, ktoré som som v lete voľne na slnku nasušila...nie sú v oleji-:)

    Ražné celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ďalej som všetko miesila iba voľne rukou...cesto bolo veľmi lepivé, ale vydržala som-:) keď už bolo dostatočne spracované, tak som si ruky dobre opláchla studenou vodou a cesto som celé vytvarovala...(ak sa vám ruky budú stále lepiť, tak použite viacej vody)...musí byť z toho úplne hladká "guľa"...prikryjeme ľanovou utierkou a necháme kysnúť celú hodinu na teplom mieste

    Ražné celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po hodine cesto vyklopíme na dosku...no teraz to prišlo!-:))) nakoľko bolo cesto lepivé a ja som nemala ani jeden voľný, čistý prst - tak som nemohla fotiť!...postupovala som takto: na dosku som si pripravila misku so studenou vodou...nôž som si do nej namočila a cesto som rozdelila na 6 rovnakých dielov...potom som si zase namočila obe ruky a robila som malé úhľadné gule, ktoré som vytvarovala do žemle

    Ražné celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čistý, suchý plech si poriadne pomúčime tou istou múkou, ktorú sme použili v recepte...žemle poukladáme na ten pomúčený plech rozkrojíme nožíkom ( zase som nefotila, lebo som bola tým namáčaním rúk úplne zaneprázdnená)

    Ražné celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rozohrejeme si rúru na 200stupňov...pred vložením plechu do rúry vlejeme za pohárik vody na dno, aby sa nám vytvorila para...žemle pečieme asi 25 minút..ale teplota aj doba pečenia je individuálna, zaleží od typu rúry...po upečení žemle necháme na mriežke vychladnúť

    Ražné celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    no a takto vyzerali upečené ražné žemle so sušenými paradajkami-:)

    Ražné celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    prajem Vám dobrú chuť-:)

    Ražné celozrnné žemle (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

pipnat
určite vyskúšam....možno dvojnásobnú dávku a skúsim z toho chlebík:)
anina6
krásne žemličky, voňavé, chrumkavé. ja som si kúpila tiež túto múku, vyskúšam teda tvoj recept čo najbližšie.
tiginko
už som aj ja robila ražné žemle, cesto vyzerá veru veľmi nevábne, ako blato :-) Ivka ako skladuješ sušené paradajky? Ja v mrazničke, chcela som sa opýtať, či náhodou neskladuješ nejako inak...
iva63
@pipnat najskôr Ti doporučujem zamiesiť iba z tejto dávky ako uvádzam...máš z toho 6 kusov...naozaj sa veľmi zle pracovalo s cestom, ale som zvyknutá na tú lepivosť,tak som to nevzdala! miesim ručne poprípade si pomôžem zo začiatku el.hákmi... neviem ako bude cesto reagovať v pekárničke... ja som si pomáhala tými mokrými rukami pri miesení...ale rozhodne výsledok ma prekvapil, žemle sú chutné a môžno nabudúce nedám tie sušené paradajky-:) na chuti to určite neuberie... budem rada, ak sa ozveš, ako žemle chutili...ďakujem
iva63
@anina6 ďakujem za tvoj komentár...s múkou budeš určite spokojná, ak máš rada ražné pečivo!...ja na ňu nedopustím a to ju už používam veľmi dlho..vždy som si však pomohla pri recepte s tým, že som túto múku miešala s nejakým iným druhom múky, aby sa mi s cestom pracovalo...v tomto recepte mi bola voda a mokré ruky "nápomocné"-:)
iva63
@bambulka51 ďakujem Ti a tiež sa teším ak vyskúšaš pečivko!
@tiginko máš pravdu...presne ako blato...ale, kto má s ražnou múkou skúsenosti tak vie, že vždy to tak bude!..ražne pečivo nikdy nebude vláčne, nafúknuté a ľahučké...ale zato je veľmi zdravé!...čo sa týka tých sušených paradajok, tak doteraz som ich sušila bez jadierok a potom naložila do olivového oleja...občas som aj bylinky použila..ale skôr tie olejové...tento rok bolo dosť paradojok a veľa slniečka, tak som tento prírodný zdroj využila a sušila som menšie paradajky aj s jadierkami voľne na plechu nie v rúre...potom som paradajky dala do pohára, uzatvorila a mám ich uložené v chladničke...iné skúsenosti s nimi nemám, nakoľko to bolo tento rok prvýkrát bez použitia oleja...
havino
Ivka, začnem takto, minulý týžden som volala do jedného Mlyna, ohľadom ražnej celozrnnej grahamovej múky, v plátenných vreckách, úžasne pomletá, s kúskami zŕn, so zásobovaním je s ňou problém, vysvetlila som na čo ju chcem a ujo mi vraví, náááále ved z čistej ražnej sa nedá chlieb ani nič upiecť, pousmiala som sa a čo budem ďalej vysvetľovať, že dá. Ja som z tej čistej ražnej dala pre istotu do formy, čo máme, obdlžníkové žemle, ale chuť, pre mňa je asi najlepšia, mne proste veľmi chutí. Žemle, knackebrot, čo by mal byť tvrdý sú šťavnaté, vlažné veľmi dlho. Tebe sa pekne podarili, skúsim aj ja dať samotné na plech, dám vedieť. Ražná múka je zradná na pečenie, ale veľmi zdravá a ked sa podarí upiecť, výsledok chuti je zaručený dlhodobo. 5*
iva63
@havino Táni...ty vieš ako som tú "vláčnosť" myslela...samozrejme, žeražné pečivo je chutnééé, priam vynikajúce, ale iba pre toho, kto vie akú chuť má ražná múka...dlhé roky sme kupovali obchodoch pečivo plné chem.prísad...my ale vieme, že sa dá piecť aj bez tých prísad..jednoducho a zdravo..síce je to pracné a náročnejšie, ale to nám nevadí-:))) ...ďakujem za tvoj komentár
havino
Ivka, samozrejme, že viem, vláčnosť taká, že žemle sú nie, že mäkkulinké, nadýchané, pórovité, nikdy nebudú, ale sú šťavnaté, to musí človek skúsiť, neviem to popísať, ja už vdaka tebe som skončila s kupovaním, lisovaného tmavého chleba, drahého a boh vie, čo všetko v ňom je, v iných veciach tých blbosti a umelín pojem a ani netuším, takto pár minút roboty, snahy a viem, že zahryznem do čistej ražnej žemle, polovica z nej ma zasýti na pol dňa, pretože taký účinok má ražná múka, pomaly sa uvoľňuje energia z nej po zjedení
afataga
vyzeraju vyborne, ale ked opisujes tu torturu, tak ich asi nebudem skusat :-)
iva63
@afataga -:))) veď až také hrozné to nebolo!...asi som z toho urobila hororový recept, ale to som naozaj nechcela-:))) a ďakujem, žemle chutia super!
alex37
páči sa mi, zajtra sú na rade, ale urcite v pekarnicke :-)
luss44
vyzerajú super, niet nad zdravé pečivo, takéto zasýtia inak ako kupované, mám odskúšané. aj by som ich večer urobila, ale odišla mi včera trúba... :( trúba jedna... pre mňa hotová pohroma...
margaretka28
Vydarili sa na jednotku, priznám sa, ja ked som raz miesila z čisto ražnej múky, bolo to ako glej, tiež som sa zapotila pri miesení, ale výsledok nebol moc slávny:-( Tvoje sú krásne 5*
iva63
@alex37nap íš prosím, aké boli z pekárničky!...som zvedavá-:) ja nemám pekárničku, ale ak sa budú v nej dobre robiť, tak si ju určite kúpim...čakám tvoj komentár pod recept, keď žemle upečieš
pusta
@ivka63 , zase majstrovské dielo od teba, perfektné.
vidím, že aj ty používaš veľmi kvalitnú celozrnnú múku Kuchenmeister :-)
tiež som sa včera poriadne zapotila pri vymiesení bagety z nej, hoci tam bola aj pšeničná hladká múka extra špecial 00. a vody som spotrebovala viac ako bolo uvedené v pôvodnom recepte , asi ako ty.
chválim tvoje žemle!!!
5* ti posielam
iva63
@luss44 aj u mňa je tá "trúba" najdôležitejším el.spotrebičom v mojej domácnosti..bez nej som odstavená-:)))
iva63
@margaretka28 určite je to niečo iné, ako klasické cesto z bielej pšeničnej múky...viem o čom píšeš...ach jaaj! tie prvé pokusy-:))) ale potom keď vieme, že bude výsledok ok, tak sa to predsa len oplatí-:)
iva63
@pusta veľmi pekne ďakujem za tvoj milý komentár aj za tvoje hodnotene pre môj recept! ...a máš pravdu, celozrnné múky mám veľmi rada! mám tu na vareche recepty , v ktorých som celozrnnú ražnú kombinovala s inými múkami a vtedy je spracovanie cesta jednoduchšie
irenaw
milujem ražný chlieb, len kvôli nemu som sa dala na kváskovanie :-). pekné sú tie tvoje žemle, nebola som spokojná s čistou ražou a droždím, uvidíme, vyskúšam :-)
irenaw
ražné cesto miesim v mise elektrickými hákmi, odtiaľ ho stierkou ľahko vyškrabnem na pomúčenú dosku. nemiesim cesto rukami ani netvarujem, iba prekladám lopatkou. do pekárne dávam ražné cesto iba vtedy, ak ho tam budem priamo piecť, nikto by ma neprinútil umývať pekáreň od surového cesta, stačilo raz. misu najľahšie očistím, keď nechám cesto uschnúť a rukou vyšúcham von usušené. potom sa už umýva ľahko. toľko moje skúsenosti s obľúbeným sivým lepidlom ;-)))
iva63
@irenaw...ty si vyslovila moje slová za mňa-:)))... aj ja práve preto tak podrobne opisujem to "strašidelné lepenie", aby neboli prekvapení Tí, ktorí si dajú cesto spracovať do pekárničky!...ďakujem za tvoj milý komentár aj za tú výstrahu pri použití pekárničky-:)))
irenaw
nemusí si niekto ďalší zalepiť ruky po lakte, ako vtedy ja ;-)))
iva63
a čo si myslíš, že ja som ako včera vyzerala???-:))) keby ma niekto cudzí videl, tak by si myslel, že idem vyrábať hlinené džbány-:)))
mariamka
vy ste tu ake ostrielane pekarocky, ja s tymito mukami som absolutny zelenac, ale ulozim, lebo vyzeraju velmi pekne, a celozrnne mame radi,, a ked sa pekaren zalepi, aspon bude dovod ju vymenit :)
iva63
@mariamka vitaj v klube-:), ale vyčkaj a nepeč..najskôr musí vyskúšať recept @irenaw , aby zhodnotila "konzistenciu sivého lepidla"-.)))...potom počkáme na výsledok @alex37 ,lebo ona chce použiť pekárničku!...no a ked im to dopadne dobre, potom môžeš spokojne aj ty piecť a ja si konečne kúpim pomocníčku-pekárničku-:)))
afataga
@irenaw to je taka teta v gumakoch a gumennej zastere co ti doma umyva riad :-) u nas ich predavaju vietnamci na trhu :-)
irenaw
v tej krabici niekto sedí? čo tí vietnamci nevymyslia!
peter48
Na rozdiel od ľudí, ktorí uprednostňujú čo najbelší chlieb a pečivo, ja dávam prednosť celozrnnému a ražnému, prípadne zmesi celozrnných múk. Dokonca aj do medovníkov dávam už roky minimálne polovicu ražnej, celozrnnej múky, pričom ak ten zvyšok, pokiaľ použijem aj inú, je celozrnná pšeničná. Tam sa s ražnou múkou robí o čosi lepšie, lebo cesto je síce lepkavé aj od medu, ale je mastné a pomerne tuhé. Pekárničku som pred časom kúpil hlavne preto, že s ražnou, prípadne aj inou celozrnnou múkou sa nerobí práve najpríjemnejšie, tak mi aj teraz vrčí a pečie sa chlieb s vysokým podielom ražnej múky. Cesto na čokoľvek, pečené v rúre radšej vymiesim ručne. Nakoľko sa držím zásady, že treba uprednostňovať domácu produkciu, používam celozrnnú ražnú múku z Biomily. Bežne sa dá kúpiť napríklad v Kauflande. Raz som kúpil tú nemeckú a nemám pocit, že by bola lepšia. Už môj starý otec, syn mlynára vravieval, že síce stará myť by mu nedala za pravdu a že štrúdla sa z nej určite vytiahnuť nedá, ale celozrnná múka je podstatne lepšia, ako biela a v hornom Liptove to tradične bola navyše skôr ražná, alebo jačmenná, ako pšeničná.
iva63
@peter48 ďakujem Ti za tvoj krásny komentár! veľmi pekne si to napísal!
tiež rada používam v mojich receptoch múku celozrnnú, dokonca staršie recepty čo mám vo svojej zbierke si "prerábam" a nahrádzam múku bielu pšeničnú za celozrnnú...tiež nemám pocit, že múka zahraničná je kvalitnejšia ako tá naša, ale teraz som mala doma práve tú a už som ju musela použiť! nakoľko nevypekám vo veľkom, nemám doma veľkú zásobu múky, ale už pracujeme na výstavbe pece a potom si určite nájdeme mlynára a budeme brať čerstvý tovar priamo z mlyna! už teraz sa nato veľmi teším-:) ďakujem
irenaw
veľmi dobré a prepiekli sa. rozmýšľam, či je to vyšším podielom droždia v pomere k múke, ako som ja dávala, že cesto lepšie pracovalo, alebo tým, že žemle sa ľahšie prepečú ako chlieb. len tak trošíčku mi tam chýba to kváskové čosi, ale zjedla som jednu s maslom ešte vlažnú, mňam ;-)
radost
@irenaw
ty si neuveriteľne akčná žena..i ja by som si s maslom dala..keby som k tebe bližšie mala..:-)
irenaw
@radost veď poď, kobylky ešte nedorazili a ražné žemle vydržia chutné dlho :-)
radost
jáááj..dvere budú zatvorené...a pes pustený...pooznám..pre mňa to už neni...idem radšej spať..ked nemôžem si masielkovú ražnú dať...počkaj-žeby sme mali vypálenú..??ražnú..??kuknem do baru-pozdvihnem si chmúrnu náladu...:-)
a kobylky pošli umyť zúbky..vycikať..pomodliť..a spať...a budeš na raňajky mať...!!!
havino
joj @iren , ja som aj za ivku rada, že si vyskúšala, @ivka vie, že ja som milovník ražnej a vie, že čo to mám odskúšané s ražnou a presne Ty, ako znalec kváskového chlebíka, vdaka tebe sa mi opäť dari, vieš zhodnotiť kvalitu pečiva z ražnej múky
iva63
@irenaw ako vidím, včerajšia naša debata ťa vyprovokola k akcii-:) som nesmierne rada, že si recept vyskúšala práve TY!...máš právdu, vôňa a chuť kvásku je nenahraditeľná a v recepte chýba...ďakujem Ti, že si pridala foto aj komentár k receptu...ja som dnes zamiesila na taký fit chlebík do formy z tej ražnej, tak uvidím čo to bude zač?.. samozrejme v mojom prípade zase s kvasnicami,ale už je naozaj na čase,aby som aj aj kváskovala! naštudované to už mám od a do z-:))) už len tá realizácia je potrebnááá -:)
lusinkab
Nadherne ja mam tiez velmi rada chut raznej muky hlavne v chleboch a pecive :-)
irenaw
@radost aby si sa nabudúce nebála, pes je malý a priateľský a dvere síce zamykáme, ale zvonček nám funguje :-) @havino Táni, nevyskúšať ražné? to sa nedalo. aj preto, že sa mi hodí rýchlovka, keď kvások spí. hmmm, zaujímavé, klasické kysnuté malo kedysi pre mňa dlhú prípravu a teraz pri kváskovaní mi to príde ako rýchla pomoc. ako sa mení uhol pohľadu ;-) @iva63 keď som ti písala, či mi pozeráš do kuchyne, už kysli pod žiarovkou v rúre ;-). smelo do kvásku, veď čo sa môže stať. a žienky milé, aby som nezabudla, ja som iba amatér nadšenec ;-)))
iva63
@lusinkab ďakujem-:)
@irenaw myslela som, že to nazeranie do tvojej kuchyne bolo určené pre @afataga , ohľ. tej umývačky-:)))... ale veľmi milo si ma dnes prekvapila, žemle máš ukažkovééé!
@izabella929 ďakujem za pochvalu
alex37
@iva63 , pekárnička už fičíííí...:-) mám aj video :-), ale ešte nie je koniec zajtra info :-)
iva63
@alex37 teším sa s Tebou-:) potešila si ma aj Ty...už som očakávala tvoj komentár!...nech sa vydaria-:)
irenaw
iba som ich poukladala krajšou stranou dopredu ;-)))
martamm
Ivka, hned by som si dala taku uzasnu zemlicku, Ty si tusim carodejnica, co sa tyka napadov na pecivka, vsetky receptiky mas uzasne, tieto razne veru upeciem, mozno hned zajtra, uz su v mojej KK :)
zuzananoskova
@Iva63 : veru tak, súhlasím s Tebou, kto raz ochutná... Ja tiež milujem chlieb či pečivo z ražnej múky. Pri práci je síce lepivá (ako uvádzaš), aj v konečnom dôsledku je výrobok troška "hutnejší" - mokrejší (či ako to mám nazvať), ale stojí to za to. Vyskúšam aj Tvoje žemle :-) Už teraz sa teším :-)
alex37
Takže žemličky sú upečené, video sa mi nedarí vložiť /s pekárničkou/ vkladám teda foto. Takže, cesto bolo hustejšie aj lepkavejšie ako iné cestá, ale po preštudovaní viacerých receptov a po vlastnej skúsenosti /6r. prax s pečením chleba a výrobou cesta, v domácej pekárničke/ som recept upravila na 500g ražnej múky, 300ml vody, soľ, 2 lyž. olivového oleja, 1 lyžička octu, droždie a cukor.
Pomer 250múka -200ml vody vám z toho jednoznačne môže vyrobiť len tú glejovú konzistenciu, pretože je to veľa vody na málo múky.





eviana
@iva63 , prekrásne žemličky Ivka... máš môj veľký obdiv. A ten nápad so sušenými paradajkami... nádhera. tlieskam... chválim, ukladám - snáď si aj ja na ne niekedy trúfnem a samoška, že 5* odo mňa máš :)
luss44
@iva63 , dnes vyskúšané podľa tohto rcp, len som na 500 gr ražnej múky pridala 200 gr grahamovej, potom to až tak nelepilo, máme dlhé bagety a malé bagetky, konečne som vyskúšala novú formu na bagetky. Sú výborné, k tomu jemná krém.paštéta z kuracej pečene /rcp podľa pusty/ a raňajky jedna báseň :)
iva63
@luss44 urobila si dobre s tou grahamovou múkou... mne chutili aj čisto ražné...len to spracovanie cesta bolo trošku lepkavééé...ale inak chuťovo boli fajn...od pridania receptu sem na varechu som ich dvakrát robila a ražnú múku som skombinovala s celozrnnou špaldovou...ďakujem, že si pridala komentár pod recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia