Ryžový nákyp

morenajea - fotkamorenajea, 18. októbra 2010
Ryžový nákyp
Foto: morenajea

Fantastický a rokmi overený recept

30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
1 l
90 g
25 g
1 bal
3 ks
7 dcl




Postup

  1. 1

    Ryžu umyjeme a dáme do hrnca. Zalejeme polovicou mlieka a trošku osolíme. Počas varenia pravidelne premiešavame a dolievame mlieko. Keď sa "vyparí" ostane kaša. Ryža musí byť tesne pred dovarením / radšej trošku tvrdkavá než aby sa nerozvarila. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť.

  2. 2

    Zapneme si rúru.

  3. 3

    Do ešte teplej kaše vmiešame maslo, žĺtky a všetok cukor. Dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pomaly vmiešame do zmesi. Nakoniec pridáme na kocky nakrájané zavárané broskyne (alebo iný kompót). Už teraz chutí fantasticky, ako mliečna ryža, a dá sa to zjesť aj neupečené :)

  4. 4

    Celú zmes vylejeme do pekáča vymazaného maslom a vysypaného strúhankou.

  5. 5

    Servírujeme poliate šťavou z broskýň.

  6. 6

    p.s. kto chce môže si spraviť aj snehovú čapicu. Nákyp je fantastický nič z neho nezostane.

Diskusia k receptu

1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
určite skúsim.Mám otázku musí sa to polievať je to moc suché?
morenajea
@oco polievať netreba. Mne tento nákyp chutí tak ako je. Sám o sebe je šťavnatý vďaka ovociu. Ale sestra má rada ten sladký nálev tak si dopraje :)
ailuj82
aj ja takto robí. Len si dopíš do bodu 4 že to treba aj upiecť :)
1x bpie
ailuj82
no ved ani ja tomu neupečenému neviem odolať :). Ani mi nevadí, že sú tam surové vajcia :D
evanaaa
Nepečené je ryžové flameri, môže sa dať do mištičiek apo schladení vyklopiť ako puding, poliať sirupom, šťavou, al. pokvapkať topingom. Ten zapečený mi chutí viac. Dobré je, vymiešať si žĺtky scukrom, do toho sneh, alebo ho dať len navrch zapiecť.
janger
Akosi som na ryzovy nakyp zabudla. Vdaka za pripomenutie. Robim podobne, okrem toho pridaneho ovocia. Ja davam ovocie uz k upecenemu nakypu. Ale myslim, ze tak, ako robis ty, je ten nakyp este lepsi, stavnaty.
elisticka
ja tiež dávam ovocie do neupeceneho ukladam vrstvy ryza + ovocie a na vrch orechy.posladne som mala smolu:-(((urobila som ho do tortovej formy a odobrala 2 porcie a chcela dat znova do rury a nejak sa forma otvorila a nemali sme nic!!!! a to som mala doma navstevu:)))sikovna.....
danculka
Pripomenuli ste mi jedlo ,čo sme nemali veľmi dávno, ako vyrástli deti,už mám toho veľa od vás čo musím oprášiť,ale som sa aj priučila dákujem.
blanik
Tiež taký robievam, len maslo a vajíčka miešam osobitne (no takto je to rýchlejšie-vyskúšam) a ovocie nedávam iba nakoniec sirupovú šťavu..,mám taký pocit že zajtra bude na obed :)))
Vďaka za tip :*
danila
ja to robím tak, že si zmes rozdelím na polovicu do jednej pridám kakao so škoricou a do druhej trocha kokosu.Najprv dám do formy kokosovú zmes, medzi to ovocie a potom dám kakaovú zmes.Niekedy dám keď sa mi chce, navrch ušľahaný sneh z bielkov.Nákyp je pekný farebný a kráásne vonia...
garanco
Naozaj osvedčený recept, skús žĺtka s maslom a cukrom najprv vymiešať do peny a potom ich pridať k ryžovej hmote.
bozulka
Všetky rady aj recept sú dobré.Ja pridávam,namočené v rume hrozienka a slivky-sušené " nie veľmi tvrdé/alebo čerstvé.
alena45
jóóój, strašne ľúbim, ale tiež rozdelím na dve polovice, medzi ne dávam ovocie, najradšej zavárané slivky, ale aj iné, aby som mala dosť nálevu na polievanie a vrch posypem škoricou alebo grankom a sneh dávam tiež. Hrniec vždy vylížem.
korka82
super recept, uz davnejsie som sa chystala urobit si ryzovy nakyp, dnes sa uz zapeka, ale s ceresnami...velmi sa nan uz tesime :)
masbet
Akurat peciem,podla tohto receptu,uz teraz chutiiiii. :-)
smejkad
dobre ze si pripomenula, @masbet :-)
my sme mali minuly tyzden, na zelanie malej s mandarinkovym kompotom, inak presne podla navodu, bol vyborny :-)
pietruskaa
akurat sa pecie, uz neupeceny vonal a vyzeral uzasne, chutnat som ho neskusala lebo by som ho asi zjedla :D
luss44
robievam ho málokedy, ale dnes výnimočne bol, mäso mi doma zamietli. Upiekla som podľa Tvojho rcp, s marhuľami a chutil, takže vdaka za rcp.
kukulienka71
Stala som sa milovníčkou ryžového nákypu vďaka tomuto skvelému receptu, ďakujem. Fotka dosť neostrá, chuť o to lepšia!

rea1
a inšpirácia na niektorú z blízkych večerí je tu. :-)) tiež ho robím ako ty, len ovocie dávam medzi dve vrstvy ryže. najradšej zavárané slivky alebo broskyne - z vlastnej zásoby. ale do ryže dávam aj hrozienka a pri varení do nej pridávam pár klinčekov a paličku škorice.
radost
@morenajea
a naviac moja prax:
ja do ryžovej hmoty-tak ako ty robím-vylejem celý egrešový 7dcl kompot,aj so šťavou..premiešam..a pečiem..takže je to na spôsob egrešového koláča=mám taký recept...
egreše zaváram vlastne len kvôli tomuto nákypu..no odkedy sme sami-synovia žijú život daleko od nás-pečiem pomenej..
takže..itak..itak še dá..:-)
kukulienka71
Ja som aj včera rozmýšľala, že tam nalejem aj kompótovú šťavu, len som to nechcela pokaziť, keďže s ryžovým nákypom nemám veľa skúseností. @radost , keď še dá itak, tak nabudúce bude itak:-) ochutnáme...
marcel83
Sirup spravený trebárs aj s tej štavy až na vrch naliať - mňam!



1x nyx
morenajea
Presne tak, ja tiež dávam trochu šťavy z kompótu do cesta. A zvyšok pekne navrch na preliatie. Osobne nemusím veľmi cukrový sneh čo tam niekto dáva zapiecť.
vrtula
vcera som robila ryzovy nakyp podla tohto recpetu a kedze som nie milovnicka sladkych jedal bol skvely a dokonca bola aj dupla zjedol s ana posedenie. Dakujem za recept je jednoduchy, rychly a skvely.
A musim dodat, ze prave tuto specialitu sme jedli az v Azii a tu to veru nepoznaju.
denas
Fantastický,jednoduchý recept. Este nemam dopečené,ale už si ho ukladám k obľúbeným. Dakujeeeeem :)
lubka36
Super recept, uz som niekolkokrat robila...a velmi chuti aj mojej priebercivej dvere
lulka
Ďakujem za super receptík :) Nákyp chutil celej rodinke :)
bibix
Ja som dala hrušky, sú tvrdšie a nerozvaria sa a hrozienka, menej cukru
marauder
Vždy ma poteší jednoznačný a logický recept, keď si neviem spomenúť na ingrediencie, alebo množstvá, takže ďakujem! :) Samozrejme som to zmenil, ako si to pamatám od mamky: 1 hrnček ryže (guľatej!), 2 hrnčeky vody a 1 hrnček mlieka, štipka soli a 2 klinčeky. Žĺtka s cukrom a maslom vymiešať a pridať do chladnúcej ryže. Vyšľahané bielka zásadne vmiešavať do vychladnutej ryže! (Myslím, že to je princíp nákypu). Ja ešte pridávam hrozienka a najviac sa mi osvedčil broskyňový kompót (420 g, akcia v Penny! :D ) Za veľmi důložité považujem poctivo vymastiť pekáč maslom a vysypať strúhankou! Vrstva ryže, vrstva kompótu a zakryť vrstvou ryže, zaliať šťavou z kompótu a šup do rozohriatej trúby! :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia