Foto: eraserhead
namiesto palmarin - maslo (som to teraz schytal) @nanacel nechcel som ťa uraziť každopádne, prečo ak dáš zadosť svojej diéte prečo nedáš zadosť aj zdraviu ako Zobraziť celý popisnamiesto palmarin - maslo (som to teraz schytal) @nanacel nechcel som ťa uraziť každopádne, prečo ak dáš zadosť svojej diéte prečo nedáš zadosť aj zdraviu ako takému??? už som to niekde písal že prečo sa v iných kuchyniach nepoužívajú stužené tuky, cenou to asi nebude pretože sú aj chudobnejšie krajiny ako naše maličké slovensko. Výrobca ti bude tvrdiť aj o posypovej soli že je nezávadná, len aby ju predal veď má ten istý vzorec ako kuchynská soľ.....
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Hrozienka si zalejeme rumom. Do hrnca dáme mlieko celú škoricu a 50g cukru.
-
2
Keď mlieko zovrie pridáme ryžu (ja som použil Arborio, nie je potrebné ryžu predtým umývať). V tomto momente môžete odstrániť celú škoricu.
-
3
Pridáme aj celú kôru z citróna. Kôru môžete pridať aj na začiatku spolu so škoricou a vybrať ich pred pridaním ryže.
-
4
Citrónovú kôru odstránime v polovici varenia. Ryžu za stáleho miešania varíme až kým neabsorbuje všetko mlieko. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. K
-
5
Vo vhodnej nádobe rozmiešajte vajíčka so zvyšným cukrom, štavou z citróna, mletou škoricou, roztopeným maslom hrozienkami (môžete tam dať aj rum v ktorom sa močili, pri pečení sa všetok alkohol odparí a ostane iba esencia cukrovej trstiny). Túto zmes dôkladne vmiešame do už vychladnutej ryže.
-
6
Vhodnú nádobu na pečenie (ja som použil s priemerom 28cm) vymaslujeme a vysypeme strúhankou. Vylejeme pripravenú hmotu a rovnomerne rozotrieme.
-
7
Na záver posypeme cukrom.
-
8
Dáme piecť do vyhriatej rúry 180C 60-70 minút. Pečieme kým nie je povrch zlato hnedý.
-
9
Vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.
ešte si pamätám chuť masla na jazyku, ked som bola zdravá (alebo, keď som nevedela o svojej chorobe, hoci je dedičná) ...
ono každý sa stará len o to ako navariť zdravo pre zdravých.... ale ako navariť zdravo a chutne pre ostatných, je na Slovensku len v plienkach...
Stačí sa pozrieť na všetky kuchárske programy v telke... a my si musíme pomáhať ako vieme....
S tou posypovou soľou je to ale už prehnaný príklad, nie? To predsa nemôžeš porovnať s 50g palmarinu v celom ryžovom nákype... :)))
www.alsan.de
Zlozenie:
palmový tuk, kokosový tuk, slnečnicový olej, voda, mrkvová šťava, sójový lecitín, citrónová šťava, citrónová silica lisovaná za studena