Oškvarkové pagáče
Oškvarkové pagáče

Prekladané smotanovo-oškvarkové pagáčiky

zuzu83 - bez fotkyzuzu83, 22. septembra 2018

Vyskúšala som niekoľko receptov, no podľa tohto receptu boli pagáče mäkké niekoľko dní.

50-80
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
2  ČL
30 g
1  ČL
50 ml vlažné
300 g (s masťou)
podľa chuti (do oškvarkov)
1 ks (do cesta)
150 g čerstvé
200 ml
1 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    Domáce oškvarky nemelieme, len ich posekáme ostrým nožom na malé kúsky, ktoré budú dobre cítiť na jazyku a pagáče budú oveľa chutnejšie ako s mletými oškvarkami.

  2. 2

    Posekané oškvarky premiešame s domácou bravčovou masťou a podľa chuti osolíme, odložíme do chladničky, kým pripravíme cesto.

  3. 3

    Do misy robota dáme hladkú múku, premiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál, zalejeme asi 50 ml vlažného mlieka, necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút, k vykysnutému kvásku pridáme vajce, zmäknuté maslo, pokrájané na kocky, kyslú smotanu a miesime najprv na stupni rýchlosti č. 1 desať minút, potom ešte na stupni rýchlosti č. 2 dalších päť minút, kým nedostaneme pružné lesklé nelepivé polomäkké cesto, ktoré bez ďalšieho kysnutia vyklopíme pomocou stierky na pomúčenú dosku.

  4. 4

    Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1,5 cm.

  5. 5

    Cesto rovnomerne potrieme posekanými oškvarkami s masťou tak, že po obvode necháme asi 2 cm široký voľný pás a natreté cesto preložíme zhora do stredu o 1/3 - tinu, cez ktorú preložíme zdola nahor do stredu daľšiu tretinu cesta, čiže máme na sebe 3 vrstvy na sebe, potom rovnako prekladáme cesto z bokov cez seba, čiže vo výsledku bude na sebe 9 vrstiev cesta.

  6. 6

    Preložené cesto s oškvarkami prikryjeme čistou utierkou a necháme 30 minút odpočívať, po tejto dobe zložené cesto opäť rozvaľkáme a znovu poprekladáme, tento postup zopakujeme celkom 3x. Ak by ste mali doma teraz príliš teplo, spokojne odložte cesto do chladničky odpočívať, bude kysnúť aj tam a budete mať istotu, že tuk sa nerozpustí v tomto teple a náplň nevytečie.

  7. 7

    Napokon naplnenené a poprekladané cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 cm, bez dalšieho kysnutia pomúčenou formičkou vykrojíme okrúhle pagáčiky, na ktorých pomocou mriežky na zemiaky rýchlo a jednoducho vytvoríme rýhovanie na povrchu pagáčikov, môžeme spraviť peknú mriežku aj ostrým nožom.

  8. 8

    Pagáčiky zaguľatíme otáčavým pohybom medi dlaňami a preložíme na plech vystlaný teflonovým papierom, povrch pagáčikov potrieme pomocou mašľovačky rozšľahaným vajcom. Ihned vložíme do vopred predohriatej rúry, do ktorej sme dali na spodok hrnček s vriacou vodou.

  9. 9

    Pečieme na strednom rošte 20 minút pri teplote 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, až pagáčiky budú peknej zlato - hnedej farby.

  10. 10

    Upečené pagáčiky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke. S cestom sa výborne pracuje, vdaka kyslej smotane pagáčiky krásne držia tvar, sú vláčne a mäkké i na druhý deň, použila som vykrajovač o priemere 7 cm, z tohoto množstva som upiekla 40 kusov pagáčov, s menším vykrajovačom môžete upiecť až 80 kusov.

Diskusia k receptu

matysek
Já dělám tyto pagáčky již 40 let naučila mě je maminka (byla Slovenka) a ještě přidávám do těsta 3 lžíce bílého vína.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia