Pomarančový bozk

Marián Žuffa
šéfkuchár reštaurácie Kursalon v Trenčianskych Tepliciach, 15. februára 2012
Pomarančový bozk
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 balíčky
200 g
Plnka:
500 g
1 balíček
3 ks
 štipka
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: Na spodok guľatej formy vložíme papier na pečenie. Maslové sušienky rozdrvíme a vymiešame spolu s maslom. Hotovú hmotu rozotrieme na dno formy a pečieme na 150 stupňov asi 10 min., kým sa hmota nescelí a nechytí zlatistú farbu.

  2. 2

    Plnka: Oddelíme žĺtok od bielka a žĺtok vymiešame spolu s cukrom na hladkú hmotu. Pridáme tvaroh a vanilkový cukor a opäť vymiešame. Nakoniec primiešame vyšľahaný sneh z dvoch bielkov, nastrúhanú kôru z limetky a pomaranča.

  3. 3

    Hotovú hmotu vylejeme na predpečený koláč vo forme, zakryjeme alobalom a dáme opäť piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme 30–40 min. Upečený koláč necháme vychladnúť a potom krájame na jednotlivé porcie.

Diskusia k receptu

kuchticka
Recept vyzera dobre (robim podobny, ale z cestveho/suroveho cesta). Ja bych mala obavu. ze spdok bude dost viacej upeceny kym sa upecie plnka. Lebo tvarohova plnka sa pecie dlhsie a spodok je pripraveny uz z pecenych susienok a este predpeceny. Co vy na to skusene pekarky?
an3da
Ja som ešte nerobila taký čo sa pečie, iba sa položia sušienky s maslom
a hore tvaroh so šľahačkou, ale som čítala recepty že sa pečie hnedˇ
spolu všetko.
soncya
Myslím, že je to v poriadku, nasiakne plnkou, bežne sa takéto koláče pečú aj 50 min. Ja spravidla používam teplotu 170 - 175, a posledných 10 minút prepínam na horný ohrev.
evanaaa
Párkrát som čítala v recepte kde bol korpus zo sušeniek, že sa poriadne natlačia a vložísa to na krátku dobu do chladničky, kým sa nespraví áplň, inde sa pečie spolu s náplňou naraz alebo potom, ako tu, sa predpečie. Pre mňa by bola najlepšia tá druhá - piecť spolu s náplňou.
3sandra3
mňam,,,taký bozk by som prijala hoc aj každý deň, alebo žeby každú hodinu??? :-))
lilu77
vyzera vynikajuco, urcite vyskusam s pomarancom! ja peciem podobny s citronovou stavou a listkamy mety priepornej, rozmixovane do tvarohovej plnky aku mas ty, davam menej cukru, a do keksov nepridavam maslo ani nic ine, iba rozdrobim a nasypem na plech, a na to plnku. robim ich z celozrnnych keksov (hobbits) cestvo sa trochu drobia, ale neskor nasiaknlu plnkou takze sa da torta pekne krajat. Ak nemam dost tvarohu, pridavam biely jogurt, prip. riccotu.
Pomarancove som este neskusila, takze dakujem za inspiraciu!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia