Pikantná šošovica so zemiakmi fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. septembra 2014
Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept je taký chutný a zdravý jesenný "eintopf", môže byť ako samostatné hlavné jedlo alebo príloha či v malom množstve ako teplé predjedlo. Zobraziť celý popisTento recept je taký chutný a zdravý jesenný "eintopf", môže byť ako samostatné hlavné jedlo alebo príloha či v malom množstve ako teplé predjedlo. Recept pridávam pre milovníkov strukovín na pikantný spôsob.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

200 g
500 g
1 ks
1 ks
3 veľké strúčiky
1 ks
1 - 2 ČL
150 ml
podľa chuti
5 - 6 guľôčok
3 guľôčky
2 ks
3 vetvičky
1/2 ČL
2 PL
podľa potreby
1 malý zväzok




Postup

  1. 1

    Pripravila som papriku kápia, umyla som ju, zbavila jadrinca, žiliek a semienok, očistila som cibuľu a cesnak, feferónku som pokrájala na drobno a kápiu na malé kocky o hrane asi 3 mm.

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umytú šošovicu som namočila na 12 hodín do studenej vody, najlepšie na noc, potom som ju scedila, prepláchla v studenej vode, zaliala som ju čerstvou studenou vodou, čím sa do značnej miery zbaví látok, spôsobujúcich nadúvanie. Pridala som celé nové a celé čierne korenie, 2 bobkové listy a soľ, varila som ju do mäkka na strednom plameni- u mňa to bolo asi 15 minút, scedila som ju a nechala dobre odkvapkať z vody.

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji som orestovala cibuľu pokrájanú na drobno do sklovita. Kým sa cibuľa orestovala, natrhala som si lístočky z vetvičiek tymiánu.

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistené zemiaky som pokrájala na menšie kocky.

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K orestovanej cibuli som pridala sladkú mletú údenú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania na miernom plameni úplne rozpustiť, krátko som ju orestovala,...

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...priliala som domácu paradajkovú šťavu, ktorú som za sústavného miešania orestovala asi 2 - 3 minúty,...

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som zemiaky pokrájané na kocky, zvýšila som plameň, chvíľku som ich za obracania poopekala z každej strany v tomto cibuľovo - paprikovo - paradajkovom základe, aby sa pekne ochutili a získali na povrchu jemnú chutnú kôrčičku,...

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...zaliala som ich malým množstvom vody, len aby boli sotva pokryté,....

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som pokrájanú kápiu a na drobno pokrájanú feferonku,...

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...tymián, saturejku a soľ, varila som na strednom plameni, kým zemiaky nezmäkli - u mňa asi 10 minút.

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som scedenú uvarenú šošovicu, premiešala a spolu prehriala,...

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...na záver som pridala prelisovaný cesnak,...

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 14

    ...premiešala, prikryla pokrievkou a nechala chvíľu odstáť, aby sa všetko pekne prevoňalo a dobre ochutilo cesnakom.

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 14
  14. 15

    Hotové jedlo som nabrala horúce do tanierov, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a posypala čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou.

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 15
  15. 16

    Ide o zdravý pestrý jesenný "eintopf" zo zeleniny a šošovice s príjemnou údenou a pikantnou chuťou po údenej paprike, feferónke, cesnaku a koreninách, ktorý nenadúva vdaka saturejke a zliatí vody po namočení šošovice, je to sýte a výživné samostatné veľmi chutné jedlo, v menšom množstve môže poslúžiť ako vhodná príloha či teplý šalát alebo teplé predjedlo.

    Pikantná šošovica so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

staja
Zaujímavé, treba vyskúšať, je to dobrý variant na bezmäsitý deň. Máme radi strukoviny.
julica
Všetko, čo mám rada, opäť mám však pochybnosti o tom, či sa zemiaky dajú uvariť v kyslej paradajkovej omáčke domäkka.
pusta
@staja , treba vyskúšať, na bezmäsitý deň ako stvorené :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@julica , tvoje obavy sú naprosto zbytočné, orestovaním paradajková šťava stratí kyslosť čiže zemiaky boli mäkké, omáčka nebola kyslá.
máš v bode č.6 postupu.
však vyskúšaj a povieš mi :-)
dakujem
1x pusta
ywett
to by som rada ochutnala, mám rada šošovicu na akýkoľvek spôsob a fotky sú krásne, len tak ďalej ;-)
1x pusta
pusta
@ywett , spravila si mi úžasnú radosť s tými fotkami :-)))
snažím sa, učím sa trpezlivo :-)
som rada, že sa ti recept páči.
dakujem ti za uznanie.
finczi
chutné, sýte, zdravé jedlo, bylinky to výborne ochutia-hlavne saturejka/už to viem aj po slovensky/
silvia68
Veľmi sa mi to páči, jednoduché z domácich surovín, toto určite vyskúšam. Mám len jednu otázku kde si kúpila údenú sušenú papriku? Normálne píše na sáčku že je údená? Vďaka za odpoveď.
terinka55
Vydarené ako vždy! Milujem strukoviny a aj pikantné. Bohužiaľ, zo zdrav.dǒvodov som na prísnej a asi celoživotnej diéte, žiadna sláva. O tomradšej sa aspoň pokochám pohľadom na poriadne jedlo :-)
sracz
Tento Tvoj rcp, @pusta milá je, mimo iné, aj vynikajúcou prezentáciou fosforu, prepotrebného pre naše "umňaukané" telá! V kombinácii s viedeňským, alebo "aspoň" bratislavským "šnicľom", už naozaj nemá chybu! Ako vravievali moje dve dobré Víly, B.P.: "ha nem lesz jó, megesznek a gyerekek = keď nebude dobré zjedia deti"! ... a veruže mali ony pravdu; nikdy sme nemali prázdne bruchá! -:)))
pusta
@finczi , áno saturejka je v strukovinách veľmi dôležitá :-)
/som rada, že to vieš už aj ty, čo je to po slovensky:-)))/
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@terinka55 , to mi je úprimne ľúto, ale hádam sa to ešte upraví ?.)
u mňa sa tak stalo.
možno tá saturejka a výmena vody opakovane, po namočení šošovice a po zovretí vody počas varenia pomôže aj tebe :-)
som rada, že sa ti môj receptík páči.
dakujem za pochvalu.
kecemis
Myslim, ze nie len fosfor, ale aj mnozstvo vlaknin, ponuka toto vyborne jedlo, pouzitelne samostane, alebo ako priloha. Dakijem ti mila @pusta.
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, veľkú pravdu máš, súhlasím :-)
inak u nás na prvom mieste boli vždy deti a ich brušká - najlepšie falaty sa vyberali pre nás :-)))
a teraz sa my staráme o plné brušká detí našich detí, však? DDD
dakujem ti za uznanie a milý komentár.
pusta
@silvia68 , mne údenú papriku doniesol teraz pred týždňom domov súkromník, v obchode som sa s ňou ešte nestretla.
rok predtým som ju kúpila v Brne u firmy Levné koření Rossk Brno,
pozerala som sa kde bývaš, tak by som ti poradila práve Brno.
majú aj e-shop a údenú papriku aj teraz aktuálne, dokonca ju kúpiš až o 6 Kč lacnejšie ako v supermarkete za 50 gramov.
majú aj bohatý výber iných korenín, bola som s nimi veľmi spokojná.
ak sa u nich zaregistruješ, pošlú aj dobierkou domov a platiť môžeš v prepočítanej cene v €.
posielam ti link:

 www.levnekoreni.cz/index.php?search=uzen%E1+paprika&hl...


som veľmi rada, že sa ti môj receptík páči :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@kecemis - Milý Mirko, presne ako vravíš, aj veľa vlákniny, okrem toho je ideálne toto jedlo pre bezlepkových a veľmi chutné, nielen zdravé, i pre diabetikov a iných.
hej, ako samostatné jedlo,, ako príloha i teplé predjedlo či teplý šalát.
Milý Mirko, to ja dakujem tebe za doplnenie :-)
jarbra
@pusta , paci sa mi tento recept, strukoviny mam chutia, vyskusam, ukladam KK, receptik stoji za 5*. Prajem peknu nedelu.
pusta
@jarbra , potešila si ma:-)
dakujem za uznanie, uloženie do kk a 5*
aj ja tebe prajem Peknú nedeľu :-)
martamm
Aj mne sa paci tento recept, rozsiri sortiment strukovinovych jedal u nas :)
babidka
@silvia68 , udenu papriku kupis v v potravinach v Madarsku alebo aj na trhovisku /napr.v Sarospataku /.Urcite niekto znamy pojde na kupalisko alebo teraz v jeseni na nakup.
jarunka
Poznam nieco podobne ale s ryzou, so zemiackami to moze byt tiez dobre. Ukladam a vyskusam.
pusta
@martamm , som rada, že som rozšírila tvoj sortiment strukovinových jedál a že sa ti môj recept páči.
dakujem.
pusta
@babidka , tvoja rada, kde zohnať údenú papriku, iste pomôže mnohým.
dakujem za seba.
pusta
@jarunka , som rada, že sa ti môj receptík páči a že spravíš aj ty :-)
potešila si ma :-)
dakujem ti za pochvalu, uloženie do kk.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia