Domáce pečivo
Domáce pečivo

Pečivo na panini

crenai - fotkacrenai, 2. januára 2022
Pečivo na panini
Foto: crenai

Výborné pečivo na zapekanie.

6
porcií
150 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

270 g
160 g teplé
30 g
1 KL
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások a necháme ho 15 minút odpočívať.

  2. 2

    Do kvásku pridáme zbytok ingrediencií a vypracujeme hladké, nelepivé cesto.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na 6 častí a vytvarujeme podľa preferencií.

  4. 4

    Zakryjeme a necháme podkysnúť približne 2 hodiny.

  5. 5

    Pečieme v rúre na 190 °C približne 20 minút.

  6. 6

    Pre vegan verziu mlieko nahradíme mandľovým (alebo sójovým) a maslo rastlinným.

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý recept, v postupe je, že vytvarujeme cesto dle preferencií, necháme podkysnút a pečeme v rúre piect pri 190°C cca 20 minut. Mno a co potom? V postupu nejsou kroky dál. Popsaný polotovar v receptu nekoresponduje s fotografií už zapečeného pečiva, ani v postupu se nevzpomíná, že je třeba naplnit, zapéct v toustovači, kontaktním grilu. Pro dobro věci by bylo fajn recept doladit. Tak to cítím.
crenai
@haji (2.1.2022 12:34)

Názov receptu je "Pečivo na panini" a v recepte je obsiahnuté všetko na prípravu pečiva na panini, ktoré je rovnako vidieť v hlavnej fotke. Recept je dotiahnutý presne do bodu, kde dotiahnutý má byť. :)
bugout
@haji (2.1.2022 12:34)
Podľa mňa je to skrátka recept na toustový chlieb, resp. ako autor píše nejaké pečivo na kontaktné zapekanie.... Samotné zapekanie a plnenie je už na každom individuálne.
kukulienka71
mňa skôr zaujíma, prečo tak dlhý čas kysnutia? po dvoch hodinách cesto prekysne a je skoro nepoužiteľné. Leda ak kysne v chlade.
crenai
@bugout (2.1.2022 13:11)

Áno, recept je viac-menej rovnaký, ako na iný toastový chlieb, s rozdielom, ako píšem: Tu si "bochníky" priamo vytvarujeme na potreby svojho grilu.
crenai
@kukulienka71 (2.1.2022 13:42)

Neprekysne, pretože je v ňom len 1 kávová lyžička droždia. A vďaka tomu potom vo výsledku nieje droždie vôbec cítiť. 🙂
evanaaa
Ja asi nie som až tak skúsená, preto mi príde pripomienka @haji tak trochu správna.....v bode tri by sa zišlo napísať, ako a na akú hrúbku cesto vyvaľkať a ako vykrajovať, alebo čo sa s tým po vykysnutí presne robí. A podľa akých "preferencií"? Kto sa tomu rozumie, stačí mu to, čo je v postupe, ale nie každému......
1x haji
crenai
@evanaaa (3.1.2022 16:37)

Ani jeden z parametrov, ktorý spomínate v tomto prrípade nie je možné stanoviť na nejakú hodnotu, keďže každý na zapekanie používa iný gril. To sú "preferencie".

Výhoda tu spočíva v tom, že oproti klasickému toastovému chlebu opekáte kôru a nie stred.

Recept je v poriadku tak, ako je a je kompletný a zrozumiteľný pre každého. 🙂
bugout
Ja to chápem, tak, že z cesta vytvarujem pečivo aké chcem. To upečiem, prekrojím, naplním a zapečiem v grile/toustovači. Čím viac však rozmýšľam tým menej to začínam chápať po všetkých dotazoch. Keď cesto rozdelím na šesť častí a vytvarujem šesť napríklad panini (teda taká nejaká bagetka) to je jasné. Ale ako napríklad na tvar ako je na foto? Lebo to vyzerá ako trojuholník, teda klasicky prepolený toust. Neviem si dobre predstaviť ako by sa to robilo z šiestich častí cesta, akože také malé krajce toustoveho chleba, alebo sa to v takom prípade nerozdelí na šesť častí, ale pečie sa to klasicky ako bochník?
zolik
@bugout (3.1.2022 18:06)
Z toho popisu v recepte a naslednej Diskusie by som bola zmätena aj ja. A k tomu este aj ta uvodna fotka je dost zmätocna. Panini je uplne obycajny toastovy chlieb, ktory sa naplni a vlozi do kompaktneho Grilu na to urceneho. Ten ho aj predeli na trojuholniky a po stranach zapecie.




crenai
@bugout (3.1.2022 18:06)

V mojom prípade som ich potreboval použiť v klasickom sendvičovači, takže zo 6-tich kúskov cesta som si vytvaroval 6 kusov pečiva s pôdorysom v tvare štvorca.
1x bugout
crenai
@zolik (3.1.2022 18:36)

Rozdiel medzi panini pečivom a toastovým chlebom je ten, že pri chlebe je kontaktná plocha stred pečiva, pričom pri panini je to kôra.

To, čo je na Vašom obrázku s panini nemá nič spoločné.
1x mirop
bugout
@crenai (3.1.2022 18:40) prosím ťa pýtal som sa pri cesnakovom posuch na kvasnice, asi si si to nevšimol. Môže mi prosím odpovedať, nechcem to robiť ako pokus :-)
kukulienka71
@crenai (3.1.2022 18:38)

ty musíš byť určite nejaký technik, kreslič alebo matematik:-) už na začiatku mi zneli čudne v tomto prostredí slová ako " preferencie... parametre... hodnoty" a teraz, keď si použil " 6 kusov pečiva s pôdorysom v tvare štvorca" tak už som si istá:-)) nič v zlom, je to také osvieženie, by som povedala. Myslím, že vyskúšam tvoj recept a budem sa snažiť o tie pôdorysy v tvare štvorca. A teraz už vďaka tebe viem, že panini nemôže byť toast. Vďaka.
crenai
@kukulienka71 (3.1.2022 22:12)
no, je pravda, že na fréze a sústruhu som vedel robiť skôr, ako chodiť (doslova) a popracujem ešte na mojom kulinárskom slovníku.

Ale som rád, že sme sa pochopili. 😀



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia