Pečené plnené žemle

dvorka - fotkadvorka, 30. novembra 2012
Pečené plnené žemle
Foto: dvorka

Včera som robila langoše a ostalo mi cesto. Chcela som vyskúšať niečo nové a celkom sa podarilo. Naplnila som dve placky, zavrela, dala piecť Zobraziť celý popisVčera som robila langoše a ostalo mi cesto. Chcela som vyskúšať niečo nové a celkom sa podarilo. Naplnila som dve placky, zavrela, dala piecť na panvicu a mám rýchly obed. Pravdaže sa takéto žemle dajú robiť aj z klasického kysnutého cesta a piecť v rúre, ale to urobím na budúce.

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na langoše:
250 ml
500 g
1/4 lyžičky
1/2 kocky
1 lyžica
1/2 lyžičky
120 g
Plnka:
  alebo jogurt s cesnakom
 nakrájaná
 nakrájaný




Postup

  1. 1

    Zo surovín si bežným spôsobom urobím hladké cesto, nechám vykysnúť, langošové sa odloží do chladu na 30 minút. Bežné kysnuté kysne v kuchyni alebo ako moja mamka robila, dávala cesto vo veľkej mise kysnúť prikryté do postele. Z cesta som si spravila malé guľky ja tak 50 gramové.

    Pečené plnené žemle - obrázok 1
  2. 2

    Guľku som oprášila v múke, vyvaľkala na kolieso a potrela s jogurtom rozmiešaným s cesnakom a soľou.

    Pečené plnené žemle - obrázok 2
  3. 3

    Na plátok šunky som položila plátok syra, znova šunku a vykrojila koliesko. Túto trojkombináciu som položila na natreté koliesko.

    Pečené plnené žemle - obrázok 3
  4. 4

    Zakryla som druhým kolieskom cesta a vidličkou najskôr z jednej strany potom po obrátení z druhej som budúcu žemľu spojila.

    Pečené plnené žemle - obrázok 4
  5. 5

    Nakoľko som chcela vyskúšať pečenie na panvici (ja mám panvicu na posúchy) dala som postupne piecť na rozohriatu panvicu najskôr jednu žemľu, zakryla som pokličkou a robila som ďalšie žemle. Piekla som na najmenšom plameni 10 minút, žemľu som otočila, pridala druhú a piekla zas 10 minút. Pravdaže sa žemle môžu piecť aj v rúre, no to som si nechala na budúce.

    Pečené plnené žemle - obrázok 5
  6. 6

    A tu je výsledok. Mne sa prepieklo aj vnútro cesta ktoré celkom pekne pod pokličkou narástlo a upieklo sa do chrumkava.

    Pečené plnené žemle - obrázok 6

Diskusia k receptu

medulienka122
si odvážna, takto piecť na panvici, ja by som sa bála, či v strede budú dobre prepečené, keď budem mať zarobené také cesto,zopár vyskúšam
dvorka
Veď práve, mala som cesta na 3 žemličky a, vyšlo to .
mamatata2
Krásne si to urobila, dobrý nápad. Ak som dobre porozumela, je to špeciálna panvica ?
slavka11
tiez ma zaujala ta panvica to je nejaka specialna este som o takej nepocula? a kde sa da zohnat?
dvorka
Pre @mamatata2 a @slavka11 je to špeciálna panvica na lokše. Je veľká, s nízkym okrajom vpredu bez neho, aby sa mohla zbytočná múka pekne dať preč a pečie sa na nej samozrejme bez tuku. Čo má však za zloženie neviem, ale ja ju využívam len na pečenie lokší a chlebových placiek. Kúpili sme ju raz dávno v Metre.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia