Pečené kura ku Keshku, alebo kura mojej svokry fotorecept

janaalizibolenova - bez fotkyjanaalizibolenova, 26. júna 2011

Pred pár dňami som sem pridala recept na Keshk, ktorý sa robí z kuracej polievky, v ktorej sa vyvára kura bez kože a Zobraziť celý popisPred pár dňami som sem pridala recept na Keshk, ktorý sa robí z kuracej polievky, v ktorej sa vyvára kura bez kože a pred dokončením keshku sa kura z polievky vyberie a samostatne pripravuje pečením v rúre. Tak isto, ako v tomto recepte, pripravuje moja svokra pečené kura aj bez jeho vyvárania v polievke, preto ten alternatívny názov, kura mojej svokry.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

(vyvarené v polievke)




Postup

  1. 1

    Kura naporcované, bez kože, vyvarené v polievke (podľa bodu 1-4 v tomto recepte Keshk), alebo aj bez toho, aby bolo vyvarené v polievke, čiže surové, natrieme paradajkovým pretlakom.

    Pečené kura ku Keshku, alebo kura mojej svokry (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Natreté kúsky kuraťa poukladáme do zapekacej misy a dáme piecť do rúry.

    Pečené kura ku Keshku, alebo kura mojej svokry (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď nám paradajkový pretlak na kurati "zaschne", vyberieme kura z rúry. Pozn. U vyvareného kuraťa je čas pečenia kratší, približne 20 minút na 220 stupňov, podotýkam v plynovej rúre! U surového kuraťa, musíme rátať s tým, že doba pečenia bude dlhšia.

    Pečené kura ku Keshku, alebo kura mojej svokry (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame buď ku Keshku, alebo k hocičomu, na čo máme chuť. Tu sa obvykle kura podáva s cestovinami.

    Pečené kura ku Keshku, alebo kura mojej svokry (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

hanelore
toto som tiež jedla, tie špagety mi k tomu síce vôbec nepasujú, ale keď im to chutí ..... :o)) Snažila som sa ich presvedčiť, že kura pečené s kožou je chutnejšie, ale to nechceli prijať, lebo to je tučné a mastné....potom jedli naše kura na Slovensku a čudovali sa, prečo tak dobre chutí.... :o))
janaalizibolenova
hehe @hanelore sa smejem od ucha k uchu, presneeeee, ako pises....mne toto kura pecene bez koze absoluuutne nechuti, je to strasne vysusene a tym, ze tu ma kazda domacnost plynovu ruru, tak je to vysusene detto!!!! to len zujes, zujes a nic z toho, ani to nevies pozut, co je to take suche a nehovorim, ze ani sa to neda prehltnut :-D este to vyvarene v polievke sa celkom dalo, co som vcera robila, ale u svokry aj taketo kura je strasne suche, ona ho strasne dlho nechava v rure....ja peciem s kozou a potom kozu dame prec a kuriatko je stavnatucke mnam !!! kedysi som jedavala aj kozu z kurata, to bola pre mna najvacsia delikatesa, teraz sa mi to hnusi :-D ma uz nainfikovali, ale VZDY peciem s kozou a pred jedenim na tanieri si dame kozu prec...ked som takto isla piect kura prvykrat manzel sa na mna zhusene pozeral a povedal, ze on take kura jest s kozou nebude a veru ho zbastil len sa po nom zaprasilo !!!! :-DDDD na margo toho tucneho a mastneho...ja byt nimi som ticho, a tu trochu masti z koze z kurata nekomentujem, pretoze oni VSETKO jedia tak hrozne mastne a olejnate, ze az fuj !!!! a koza z kurata im vadi :-DDDDD raz mi dali na ranajky fazulu a ta uuuplne bola zaliata olejom, som to odmietla jest....fuj !!! a oni sa tym dlavili, akoby v zivote nejedli..a vraj mastne a tucne im vadi :-DDDDD ja som si uz zvykla jest kura a aj rezne s cestovinami, niekedy mi to az chyba :-D
hanelore
janaalizibolenova, hehehe presne tak :o))) fuj fuj, ale ze vsetko ostatne je "kvalitne a hojne" zaliate olejom, to je ok. Ked robili rezne tak sa to nedalo zut, potom ked som videla, ze ich robili v lyzici oleja, mi to bolo jasne (a to boli hovadzie rezne...tak si to vies predstavit.. :o)) ). A potom som sa dusila, ked si chceli vysmazit doma Hermelin, ci Encian, ze im to neslo, lebo sa to prilepilo na panvici a roztieklo sa to, tak ked som k nim dosla, vravim, tak mi ukazte ako ste to vysmazali...moje nervy, skoro na suchej panvici :o))) Potom som vysmazala ja a chytali sa za hlavu, ze neeeeeeee nedavaj tam tolko oleja, to bude mastneeeee. Reku ticho, ja varim a vy potom komentujte :o)) /robila som vtedy plnene palacinky so syrom a sunkou v trojobale, to miluju/ a tak sa zalizovali ze az :o)))
janaalizibolenova
no to zas moji olejom a mastou nesetria a casto pouzivaju buffalo butter, to je taky smrad , fuj !!!! moja svokra tiez robi take divne nezutelne rezne, ale ona ich zas teda prazi v oleji ako vo friteze, ale asi su preto take nezutelne, lebo ich asi nechava odokryte do druheho dna, tak su take suche....joooj ano hovadzie rezne, to je podrazka, lebo to treba robit v kuchte (tlakovom hrnci) , moja svokra aj ma, ale ze vraj pokazeny a maso u nej sa neda jest, na vianoce ma nukali jahnacim, aj som si zobrala a isla zapichnut vidlicku, ze aby som si odkrojila kusok, vsak to sa tam ta vidlicka vobec nedala zapichnut, a odkrojit to uz vobec nie, tak som ho hodila manzelovi na tanier a povedala, ze nemam chut na maso, ze dakujem ....maso vseobecne nevedia dobre robit, je malo prepecene surove, uz som raz pisala v jednej diskusii, ze sme sa s manzelom priotravili z polosuroveho kurata a mne doniesli surovy rezen v hoteli....kedysi sme sa s manzelom dost stravovali mimo domu, ale po tom vsetkom , co nam ponosili na tanieri, uz len doma, von si dame, ked tak kavicku s kolacikom, ale maso len doma....
pivonka
Kde tí tvoji príbuzní berú toľko sebavedomia, že si dovoľujú ťa kritizovať, keď by sa mali od teba učiť? Neverím, že majú také poškodené chuťové bunky, že to nepoznajú?
janaalizibolenova
@pivonka , to je normalka :-D to len treba mavnut rukou a nevsimat si, oni si budu aj tak to svoje dookola mliet...ved si urcite pamatas, ako sme raz debatovali o tom citronovom kolaci :-D najblizsie dni sa ho chystam robit, mam doma baby citroniky :-D @marienka , ja zijem v kahire, nie priamo, je to skor v uplne novom rozvijajucom sa meste s nazvom 6th october city, (mesto 6.oktobra) , ale kazdemu hovorim, ze kahira, aby vedeli, ze kde :-D
pivonka
Veď práve, že pamätám. Obdivujem tvoj nadhľad. Na citrónový koláčik sa teším, dúfam, že sa bude dať spraviť aj z obyčajných citrónov.
janaalizibolenova
@pivonka , co k tomu dodat, keby som si neurobila nadhlad, asi by ma piclo...to mi pripomenulo prihodu s mojim svokrom zas, ako sa ma opytal, ci uvarim cestoviny, tak reku vsak coby nie, dala som ich do hrnca a za chvilu sa dovalil s krikom, ze nech idem do kuchyne a mi tam vysvetloval, ze to som dala maly hrniec a ze cestoviny narastu a ze mi odtial vyjdu von, podotykam, ze to bol hrniec akuratny, este by sa tam zmestil v pohodicke dalsi paklik cestovin....tak to s velkym hukotom prelial do druheho vacsieho hrnca a nezabudol svagrininym pubertalnym kamoskam ist zvesovat , aka som blba, ze som dala cestoviny do maleho hrnca a tie pubosske sliepky sa tam na mne chichunali a chichunali, aka som len hlupa, pritom oni ak vedia uvarit v ich veku prazenicu a caj, tak su hviezdy kulinarskeho umenia....v ich veku nase dievcata varia chody, a vypekaju zakusky a torty !!!! a tak som sa pekne zavrela do izby a poplakala si, ze aka som len hlupa, ze som mu vobec isla pomoct varit tie nasprostle cestoviny, ktore za nic vlastne nemozu...sice ma vzdy este zaskoci nejaka podobna prihoda, ale uz si davam od toho citovy odstup a vobec si to nepripustam...proste svet gombicka....



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia