Pečená makrela s artičokom a orechovým chlebom

Peter Baboľ
šéfkuchár Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici, 24. mája 2015
Pečená makrela s artičokom a orechovým chlebom
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
40 minút
príprava
60 minút
na 165 °C

Suroviny

2 ks pevné a zavreté
100 ml
50 ml
20 g
30 g
1,5 PL
2 ks čerstvá
Orechový chlieb:
2 hrnčeky
1/2 ČL
1/2 hrnčeka
1 ks
10 PL
1 ČL
1/2 ČL
1/2 šálky alebo maslo
1/2 šálky nasekané




Postup

  1. 1

    Artičoky zrežeme do jednej štvrtiny a olúpeme na srdiečko. Povaríme pol minúty vo vriacej osolenej vode, potom prudko ochladíme. Makrelu vyfiletujeme a odkostíme, filety prekrojíme na polovicu, krátko opečieme na olivovom oleji a vytiahneme.

  2. 2

    Z výpeku, olivového oleja, octu, cukru, soli, korenia a horčice vymiešame marinádu, kde položíme ešte teplé kusy makrely, obalíme v marináde, uzavrieme a dáme chladiť. Na panvicu dáme rozpustiť maslo s bylinkami, krátko popražíme a vložíme artičoky prerezané na polovicu. Ochutíme a prekladáme s orechovým chlebom a makrelou.

  3. 3

    Orechový chlieb: Suché suroviny zmiešame, do misy dáme cukor a maslo alebo margarín. Vajíčka vymiešame a zamiešame do masla so suchými surovinami, vmiešame orechy, mlieko a pečieme pri 165 °C, kým sa chlieb nezafarbí a neodlepí od okrajov.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia