Ligne calamari - kalamáre

pn - fotkapn, 12. novembra 2011
Ligne calamari - kalamáre
Foto: pn

neviem ako sa to povie po slovensky ale v chorvačtine su to ligne,v taliančine calamari-hlavne su to neake morske priserky straaaaaaaaaasne dobreeeeeeeee!!!!!!!zbožnujem morske ryby,všetky Zobraziť celý popisneviem ako sa to povie po slovensky ale v chorvačtine su to ligne,v taliančine calamari-hlavne su to neake morske priserky straaaaaaaaaasne dobreeeeeeeee!!!!!!!zbožnujem morske ryby,všetky prišerky,a žraloka čerstveho vytiahnuteho z mora vacšinou pečene na grile(to ma na starosti moj muž)

Suroviny





Postup

  1. 1

    česrtve ligne pravdepodobne na Slovensku nemate,ale aj tak su lepšie zmrznute pretože čerstve ked sa upecu su ako guma(to ma naučil muž tu v Chorvatsku)takže ak budete v Chorvatsku a v reštauracii vam povedia že su ligne čerstve vytiahnute z mora neverte im(všetci maju ligne zmrznute-su lepsie!!!!-tak isto aj chobotnica)ale vratme sa na moje ligne

    Ligne calamari - kalamáre - obrázok 1
  2. 2

    očistene a umyte ligne naolejujeme upečieme (najlepšie na grile ale možeme aj na panvici)z obydvoch stran.podavame so zemiakovym šalatom alebo uvarenymi zemiakmi.

    Ligne calamari - kalamáre - obrázok 2

Diskusia k receptu

sovka62
Ligne na žaru, tak si objednával náš priateľ, keď sme boli v Chorvátsku a pokojne aj tri dni za sebou. Ja ryby ani ich spoluobyvateľov nejem, tak mi bolo to bolo divné, ale na ňom bolo vidieť, že je to pochúťka, len sa tak zalizoval. Tak mu recept posuniem, nech si pochutná aj doma.
tinca
kalamáre sa nesmu dlho piecť,vtedy zostanú gumové, ľúbim ryby takže chválim
marianne69
...ano ligne v Chorvatsku som sa ich nevedela dojest a vzdy boli prve zo svedskych stolov prec.Museli sme si svihnut,lebo aj Nemcom strasne chutili:-)
andys
Moje najobľúbenejšie chorvátske jedlo :)
Podľa všetkého by sa to malo po slovensky správne volať "kalmáre", ale v slovníku som to nenašla. Kalamáre sú nádobky na atrament, ale veď aj "ligne" sú také atramentové nádobky, no nie? ;)
womanka99
v Chorvátsku som sa nevedela dojesť toho a teraz mi len slinky tečú :-)
cobina
Stačí iba naolejovať ligne? Žiadna soľ ani ochucovadlo? Koľko pražiť z každej strany na panvici? Ďakujem
milossko851
Najlepšie je použiť olivový olej, cesnak a petržlenovú vňať.
Treba pamätať na to, že sa čerstvé nesmú pripravovať dlhšie ako 2 min. alebo aspoň 2 hodiny, lebo budú gumové. Takže nič medz 2 min. a 2 hodinami.
hladkyy
no, soli netreba vela, lebo su z mora. chorvati davaju cesnak. ja robim taku "marinadu" olivovy olej, cesna, sol, korenie, petrzlenova vnat a kolko oleja, tolko limetky...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia