Lahodná treska s hráškovým pyré
Foto: platdujour
V predvečer blížiaceho sa víkendu si u nás doma zvyčajne vychutnávame ľahšie jedlá, aby sa nám do víkendu už tak plného samých dobrôt vstupovalo Zobraziť celý popisV predvečer blížiaceho sa víkendu si u nás doma zvyčajne vychutnávame ľahšie jedlá, aby sa nám do víkendu už tak plného samých dobrôt vstupovalo ľahším krokom. Inak tomu nie je ani dnes, kedy som pre nás pripravila a s vami všetkými zdieľam recept, ktorý bol na svete krátko po otvorení chladničky - lahodná treska s hráškovým pyré, ktorého nespočetné variácie potešia svojou farbou nielen oko, ale hlavne chuťové poháriky. A keďže máme piatok, môžeme podávať s obľúbeným bielym vínkom. Krásny piatok!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 filety (alebo iná obľúbená ryba) |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 PL |
|
|
|
50 g |
|
1 dl |
|
Hráškové pyré: | |
500 g |
|
2 PL (alebo kyslá smotana alebo krémový syr) |
|
|
|
|
|
(alebo citrónová) |
|
20 g |
|
Postup
-
1
Najprv si, ideálne v mažiari, rozdrvíme hrubozrnú soľ s ostatnými koreninami, následne zmiešame s olejom a vzniknutou zmesou rovnomerne potierame filetky (z oboch strán). Hrubozrnú soľ a mažiar používam na lepšie rozmliaždenie (najmä chilli vločiek) a tým aj uvoľnenie chutí, ale stačí, ak použijete obyčajnú soľ a všetky ingrediencie na marinádu spolu vymiešte v osobitnej miske.
- 2
Následne si na tenšie polmesiačiky nakrájame cibuľu a na oleji pomaly opekáme do zlatista. Hotovú cibuľu si odložíme bokom na ďalšie použitie. (V rovnakej panvici potom môžeme pripraviť rybu).
- 3
Hrášok tepelne upravíme na pare (kvôli zachovaniu farby a živín) alebo uvaríme. Makký hrášok osolíme, pridáme 1 lyžicu opečenej cibuľky, okoreníme, pridáme kúsok masla, limetkovú šťavu a creme fraiche (resp. kyslú smotanu alebo krémový jogurtový syr - kuk recept u mňa: https://varecha.pravda.sk/recepty/kremovy-jogurtovy-syr-/68823-recept.html). Rozmixujeme na hladké pyré a za neustáleho ochutnávania podľa potreby dochutíme jednotlivými inredienciami. (Limetkovú šťavu som použila na vyváženie sladkej chuti hrášku a ako akúsi protiváhu mierne pikantnej ryby - dá sa ale samozrejme použiť aj citrónová šťava).
- 4
Rybu pripravíme tradičným spôsobom na panvici a na masle a keď je už ryba takmer hotová, "pofŕkame" vínom a máme hotovo.
- 5
Na tanier rozložíme pyré a cibuľku, následne rybu a prelejeme výpekom. Dobrú chuť a krásny víkend.
Tiež treska:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Nie je za čo a aj Tebe krásny víkend!
M.
Ďakujem krásne a nie je samozrejme za čo. Ajj Tebe krásny víkend!
M.
Ďakujem krásne.
Akurát začínam vyvárať na najbližšie 3 dni, takže o zásobu nových receptov nebude asi núdza ;-)
Peknú nedeľu prajem.
Veru tak :) Ďakujem za komentár