Lahodná treska s hráškovým pyré

platdujour - fotkaplatdujour, 6. októbra 2017

V predvečer blížiaceho sa víkendu si u nás doma zvyčajne vychutnávame ľahšie jedlá, aby sa nám do víkendu už tak plného samých dobrôt vstupovalo Zobraziť celý popisV predvečer blížiaceho sa víkendu si u nás doma zvyčajne vychutnávame ľahšie jedlá, aby sa nám do víkendu už tak plného samých dobrôt vstupovalo ľahším krokom. Inak tomu nie je ani dnes, kedy som pre nás pripravila a s vami všetkými zdieľam recept, ktorý bol na svete krátko po otvorení chladničky - lahodná treska s hráškovým pyré, ktorého nespočetné variácie potešia svojou farbou nielen oko, ale hlavne chuťové poháriky. A keďže máme piatok, môžeme podávať s obľúbeným bielym vínkom. Krásny piatok!

2
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 filety (alebo iná obľúbená ryba)
1 ks
1 ks
2 PL
50 g
1 dl
Hráškové pyré:
500 g
2 PL (alebo kyslá smotana alebo krémový syr)
 (alebo citrónová)
20 g




Postup

  1. 1

    Najprv si, ideálne v mažiari, rozdrvíme hrubozrnú soľ s ostatnými koreninami, následne zmiešame s olejom a vzniknutou zmesou rovnomerne potierame filetky (z oboch strán). Hrubozrnú soľ a mažiar používam na lepšie rozmliaždenie (najmä chilli vločiek) a tým aj uvoľnenie chutí, ale stačí, ak použijete obyčajnú soľ a všetky ingrediencie na marinádu spolu vymiešte v osobitnej miske.

  2. 2

    Následne si na tenšie polmesiačiky nakrájame cibuľu a na oleji pomaly opekáme do zlatista. Hotovú cibuľu si odložíme bokom na ďalšie použitie. (V rovnakej panvici potom môžeme pripraviť rybu).

  3. 3

    Hrášok tepelne upravíme na pare (kvôli zachovaniu farby a živín) alebo uvaríme. Makký hrášok osolíme, pridáme 1 lyžicu opečenej cibuľky, okoreníme, pridáme kúsok masla, limetkovú šťavu a creme fraiche (resp. kyslú smotanu alebo krémový jogurtový syr - kuk recept u mňa: https://varecha.pravda.sk/recepty/kremovy-jogurtovy-syr-/68823-recept.html). Rozmixujeme na hladké pyré a za neustáleho ochutnávania podľa potreby dochutíme jednotlivými inredienciami. (Limetkovú šťavu som použila na vyváženie sladkej chuti hrášku a ako akúsi protiváhu mierne pikantnej ryby - dá sa ale samozrejme použiť aj citrónová šťava).

  4. 4

    Rybu pripravíme tradičným spôsobom na panvici a na masle a keď je už ryba takmer hotová, "pofŕkame" vínom a máme hotovo.

  5. 5

    Na tanier rozložíme pyré a cibuľku, následne rybu a prelejeme výpekom. Dobrú chuť a krásny víkend.

Diskusia k receptu

haji
Díky za lehký receptík a aj tebe krásný víkend!!
farbuska
Opäť jeden sympatický recept. Vďaka a tiež želám pekný víkend.
platdujour
@Frezia (7.10.2017 16:24)

Ďakujem krásne.
Akurát začínam vyvárať na najbližšie 3 dni, takže o zásobu nových receptov nebude asi núdza ;-)
Peknú nedeľu prajem.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia