Krupicový zemiakový šterc fotorecept

pusta - fotkapusta, 18. septembra 2014
Krupicový zemiakový šterc (fotorecept)
Foto: pusta

Dnes som listovala v zošite mojej dobrej mamičky, do ktorého si zapisovala staré dobré osvedčené recepty od starej mamy rodiny priateľov z mladosti. Zobraziť celý popisDnes som listovala v zošite mojej dobrej mamičky, do ktorého si zapisovala staré dobré osvedčené recepty od starej mamy rodiny priateľov z mladosti. Vybrala som jeden jednoduchý rýchly a sýty recept, ktorý sa podobá českým škubánkam či našej kuľaši, ale ako základ sa opraží na domácej masti pšeničná krupica s uvarenými zemiakmi miesto múky, krupica má inú osobitnú charakteristickú chuť. Podáva sa na slano s čalamádou alebo kyslou uhorkou a na sladko s marhuľovým,slivkovým kompotom

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

800 g múčnaté
400 g
3-4 PL domáca
podľa chuti
podľa potreby studená




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky som pokrájala na malé kocky...

    Krupicový zemiakový šterc (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...zaliala som ich v hrnci len takým množstvom studenej vody, aby ich len práve pokryla, priviedla do varu a uvarila som ich v osolenej vode do mäkka. - asi 10 minút.

    Krupicový zemiakový šterc (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vyššieho hrnca na rozpustenú a zohriatu domácu bravčovú masť som nasypala pšeničnú krupicu, ten vysoký hrniec je veľmi dôležitý, lebo krupica má tendenciu vyprsknúť a vyšplechnúť z hrnca von, najmä po pridaní uvarených zemiakov aj s vodou a môže prísť k nepríjemnému obareniu rúk a k popáleniu.

    Krupicový zemiakový šterc (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krupicu som oprážala za stáleho miešania do svetlo - hneda, ked už bola krupica dostatočne opražená,...

    Krupicový zemiakový šterc (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som zemiaky aj s vodou, v ktorej sa varili, poriadne zasyčalo a vyvalila sa horúca para, za stáleho miešania som krupicovo - zemiakovú zmes chvíľu oprážala spolu,...

    Krupicový zemiakový šterc (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...potom som zemiaky pretlačila s pretláčadlom na zemiaky tak, aby sem tam zostali aj malé kúsky, máme radi taký rustikálny šterc, pri tomto postupe sa zemiaky dobre premiešajú s krupicou, ktorá ich obalí,...

    Krupicový zemiakový šterc (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som ešte bravčovú masť a na silnom plameni som ešte pretlačenú zmes prudko poopekala - asi 10 minút, treba usilovne miešať a dať dosť masti, aby sa zmes neprichytila a nepripálila, má byť miestami opečená pekne do hneda a trošku do chrumkava.

    Krupicový zemiakový šterc (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávala som horúce s vlastnou domácou čalamádou, vhodné sú aj nakladané sladko - kyslé pikantné uhorky, sudová kyslá kapusta alebo pikantný kapustový šalát z kyslej či surovej kapusty.

    Krupicový zemiakový šterc (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na obrázku je dobre vidno do hneda opraženú krupicu a miestami hnedé chrumkavé miesta. Oprášila som starodávny jednoduchý rýchly recept našich dobrých mamičiek a babičiek a prababičiek, je to sýte, výdatné, dosť mastné, veľmi chutné jedlo, ktoré zasýti, zahreje a poteší spomienkou na šťastné detstvo, kedysi toto bolo známe ako jedlo chudobných, v Čechách známy recept "škubánky a na Slovensku zase "kuľaša" sú podobné jedlá, len tam je základom múka, tu pšeničná krupica, ktorá dáva tomuto jedlu osobitný a typický charakter, ktorému sa hovorí ľudovo "šterc", šterc sa varí v Rakúsku, v Madarsku, v Nemecku, v Čechách a na Slovensku a nestratil nič na svojej obľúbenosti ani dnes, dovolila som si pripomenúť mnohým šterc zo zošita mojej dobrej mamičky z jej mladosti :-) Toto je na slano, robieva sa však aj na sladko a potom sa podáva s domácim kompótom podľa vlastného výberu, najčastejšie marhuľovým a slivkovým. Je to výborné, jednoduché a výborné výživné živné jedlo, ked už neviete, čo rýchlo navariť a najmä vtedy, ked máme hlboko do peňaženky, ale nielen vtedy - odporúčam znovu zaradiť do vašej priazne.

    Krupicový zemiakový šterc (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sovka62
Šterc som nejedla odkedy som sa vydala, skoro päťdesiat rokov. Mama ho síce robievala aj potom, ale už sme k nej chodili len návštevu a to na stole bývali onakvejšie jedlá. Tiež robievala na slano i na sladko, na sladko ale býval bez zemiakov, len upražená a udusená krupica.
pusta
@babkamt , už iba bol pre teba neznámy :-)
však vyskúšaj takéto poctivé starodávne jedlo, určite ťa nesklame.
dakujem.
pusta
@sovka , podobne ako ty :-)
jedla som ho naposledy teraz a viac ako pred 50 -timi rokmi, tiež už potom mama varila väčšinou samé lepšie jedlá :-) no , ako v meste vtedy - pribudli nové a najmä židovské, české, madarské, nemecké, poľské a iné.
stará mama, tá varievala šterc celý svoj život na dedine, niekedy ho vylepšila osmaženou cibuľkou a nezriedka aj domácou údenou slaninkou a v sezóne zabíjačiek pridala ku štercu aj pečenú domácu údenú klobásku.
na sladko poznám aj len osmaženú krupicu, avšak u nás doma boll šterc vždy krupicovo - zemiakový.
domácich zvyklostí a variant je nespočetne veľa.
dakujem za tvoj milý komentár.
kukulienka71
ešte som nerobila, ukladám, keď bude ďaleko do výplaty, ako by som našla:-P Staré recepty sú na nezaplatenie, vďaka!
pacinka
Moja babka nám to robili tiež, keď sme chodievali k nej na prázdniny. Musím to vyskúšať. Ďakujem za ten recept a chválim aj fotky.
pusta
@kukulienka71 , jedna moja obľúbená teta vtipne hovorieva, že chudoba nie je hanba, len občas je veľmi nepríjemná :-)))
súhlasím, staré recepty sú na nezaplatenie!
budem rada, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pekné zhodnotenie.
pusta
@pacinka , som rada, že poznáš tento recept :-)
babky sú úžasnééé :-)
dakujem za pochvalu, najmä fotiek.
terinka55
Nepoznám, ale vyzerá to prudko jedlé. Akože obyčajné jedlo dokáže rovnako potešiť a zachutiť ako vychýrená špecialita. Je v ňom aj kus spomienok, ďakujem.



kecemis
Moja mamina nam to casto robila, hlane so slaninkou alebo klobaskou, tak si to ziadal moj otec. A my sme k tomu mali velmi radi i pohar kysleho mlieka. Dakujem za pripomenutie.
gitka61
Sterc vobec nepoznam,ale vela krat obycajne jedlo viac potesi a chuti lepsie ,ako specialita.Hlavne,ked je pridana aj spomienka na niekoho velmi milujuceho.Tiez mam stare recepty po mojej babicke ,ktore sa uz rozpadavaju ,ale su vzacne.Jednoduche ,ale nikdy nesklamu.Tvoj recept vyskusam a dam vediet ,ako chutil.5*****:-)
pusta
@terinka55 , súhlasím, to domáce je to pravé orechové a môže potešiť viac ako zahraničná špecialita - je to vôňa domova :-)
to ja dakujem tebe za milé hodnotenie.
smejkad
oj oj
tento vikend uz mam v plane ine, ale veru vyskusame v blizkej dobe
je mi to velmi povedome, len som si nie ista
a mne tie starodavne nejak viac smakuju, co uz :-)
pusta
@kecemis - Milý Mirko, aj moja dobrá babička k štercu dávala domácu údenú slaninku alebo domácu údenú klobásku :-)))
jo, a tiež bolo k tomu kyslé mlieko :-)))
som rada, že som ti pripomenula výborné jedlo z mladosti :-)
dakujem ti za milé spomienky.
pusta
@smejkad , súhlasím, tie staré jedlá majú niečo hrejivé a chutné do seba, čosi neopakovateľné a domáce.
poteší ma, ak vyskúšaš.
dakujem za pochvalu.
pusta
@gitka61 , súhlasím s tebou, nielen že sú chutné a potešia, ale sú v týchto starých jedlách najmä hrejivé krásne spomienky na našich milovaných blízkych <3
poteší ma, ak vyskúšaš a potom aj zhodnotíš túto osvedčenú klasiku.
dakujem za uznanie a 5*
pekne ťa poprosím, pridaj svoje vzácne recepty, rada vyskúšam tiež :-)
mesiar50
Recept ma zaujal,kedze toto jedlo vobec nepoznam.
Ibyka, jedlo vyzera s tou calamadou velmi chutne.Nevravim,ze ho uz aj idem robit,ale v zahranici sa mi taketo jednoduche jedla velakrat vedia zavdacit.Dakujem za recept.
pusta
@mesiar50 - lacikám, je to výborné starodávne jedlo a s tou domácou čalamádou veľmi dobre pasuje :-)
v zahraničí sa ti toto rýchle, lacné, výdatné a chutné jedlo veľmi zíde :-)
to ja dakujem tebe za uznanie.
gitka61
Mila pusta svoje stare recepty dam odfotit a niekoho poprosim,aby ich sem pridal.Bohuzial som zrakovo postihnuta od 40 rokov vidim len na prave oko.Vlani bolo operovane aj lave oko aj teraz pisem len z tabletu ,ktory ma velke pismena.Pocitac mame ,ale to nevidim,ale budem sa snazit splnit tvoju prosbu.Ztohto dovodu sem neviem pridavat svoje recepty.
1x zolik
boxik
Šterc robievala moja babka , mal som trinásť keď zomrela , takže si ho neviem dosť dobre vybaviť ako vyzeral a ako sa robil , viem len jedno že to bolo veľmi chutné a ja som sa ho nevedel dojesť.Neviem z akého dôvodu ho nerobila moja mamička a preto som vďačný za tento recept a zrejme ho aj ako spomienku na detstvo vyskúšam.
1x zolik
pusta
Milá@gitka61 , je len veľmi dobre, že dokážeš otvorene hovoriť o tom,
nebudem ti vypisovať, ako mi je to ľúto, isteže áno. ver mi, každý si nesieme svoj vlastný kríž a pán Boh je milosrdný, dáva nám dostatok síl uniesť ho.
vždy sa nájde niekto, kto ti pomôže - ver mi!!! viem o čom hovorím :)
dôležité je vedieť užitočne vyplniť ten svoj čas - preto ma o to viac poteší, ked tu uvidím tvoje recepty, na ktoré sa teším už teraz.
dakujem ti za otvorenú úprimnú odpoved.
veľmi si to vážim.
pusta
@boxik , ani nevieš, ako nesmierne som rada, že ti môj receptík pripomenul tvoju milovanú drahú babičku.
je to veľká dobrota, veľmi chutná stará a osvedčená, preto mám úprimnú radosť z toho, že teraz si ju budeš môcť pripraviť aj ty sám :-)
ddakujem za tvoj milý komentár.
zolik
@pusta , stary, dobry recept a zaklad tzv. rakuskej sedliackej kuchyne. Mas pravdu, v kazdom spolkovom state sa pripravuje inak. V Korutansku, Stajemarsku a v Burgenlande najcastejsie s oskvarkami a este aj poliate vypecenou oskvarkovou mastou, k tomu hlavkovy salat, smotana (s calamadou som sa este nestretla, ale preco nie?) alebo v zime kysla kapusta. S velkou oblubou Sterz varieval moj svokor a to sme si davali tabletku pred a aj po. Inak by mam asi zlcnik "zarval". On si dal frtana "Obstler". Na vysvetlenie: moj svokor bol Viedencan. Chutne a aj lacne jedlo. Az na tie oskvarky ;-)
ewag
Zasa jedno jedlo, na ktoré som som zabudla, že ho mama robila. Mám naložené kvasáky, ked budú hotové, tak si ho urobím.
pusta
@zolik , tak si ma rozosmiala, že až DDDDD
s takou okázalasťou sa u nás doma varila rakúska, madarská, nemecká, česká kuchyňa, slovenská = rakúsko - uhorská kuchyňa ako vravíš ty + tie dobroty, čo spomínaš = kuchyňa starých rodených prešpurákov.
a teraz vyjdem s farbou von ja! tak úžasne mi chutilo takmer po 50. tich rokoch, že zareval môj pankreas a 2 dni som sa trápila ako zdutá kr..a :-))))
prúšvih bol, že žiadna tabletka doma nebola DDDD
nemávam ťažkosti už 100 rokov, žlčník onku, občas štrajkuje pankreas.
surovú sudovú vlastnú kapustu som mala doma, teraz neviem, či čalamáda so mnou cvičila, či domáca bravčová masť, na ktorej som robila šterc. nevadí, druhý deň večer som si dala znovu a vôbec nič mi nebolo :-) asi preto, že si dali toho frťana ako tvoj pán svokor. :-)))
domáce oškvarky mám vlastné, aj domácu údenú slaninu z mangalice.
mojim chlapom tak strašne chutilo a nič, vôbec nič im nebolo.
dakujem za tvoj pekný komentár.
pusta
*toho frťana si dali tí moji chlapi a asi preto im nič nebolo :-)))))
pusta
@ewag ,no vidíš, a máš to vyriešené :-)
to je super, že máš kvašáky a ked budú hotové, môžeš si urobiť šterc a pochutnať si - je to veľká dobrota :-)
som rada, že som ti ju týmmto mojim receptíkom pripomenula.
sracz
... aj ja milujem rcp_ty z babičkinej či mamičkinej krabičky! Tento Tvoj, @pusta milá, tieť vonia spomienkami a dobrotou!
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, teší ma, že som vyvolala v tebe milé a voňavé spomienky :-)
tiež milujem recepty našich babičiek a mamičiek.
dakujem za pochvalu.
zinnajdha
všetky tvoje recepty sú vynikajúce. Keby si zorganizovala školu kuchárskeho umenia, prihlásila by som sa ako prvá.
jaro1970
Toto jedlo moja mama varievala veľmi často nakoľko nás bolo 11 súrodencov plus rodičia je to jedlo chudobných a som veľmi rad ze sa na to nezabúda.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia