Králik v smotanovej omáčke fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 15. júna 2014

...s celozrnnými haluškami

3
porcie
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
2 ks
1 ks
2 ks
3 ks
1 ks
2 PL
1 strúčik
10 dkg
10 dkg
1 ks




Postup

  1. 1

    králičie stehná umyjeme a vložíme spolu s očistenými mrkvami, cibuľou, cesnakom, koreninami a soľou do primeraného množstva vody, podľa toho, koľko omáčky chceme mať. Ja som mala asi 7dcl. Varíme pod pokrievkou do úplného zmäknutia mäsa, asi 1,5 hodiny.

    Králik v smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäkké mäso vyberieme, oberieme z kostí a pokrájame na menšie kusy. Vyberieme aj koreniny, vývar precedíme a pretrieme cez sito alebo zmixujeme ponorným mixérom.

    Králik v smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnčeku zmiešame asi 2 PL hladkej múky s malým množstvom vody na riedku kašičku a cez sitko ju vlejeme do vriacej zmixovanej šťavy, miešame, kým zhustne. Teraz pridáme aj celý kelímok kyslej smotany a metličkou rýchlo mixujeme, necháme prevrieť a vypneme plameň. Už len ochutnáme a dochutíme, ak treba. Mne tam nič nechýbalo, omáčka bola veľmi chutná.

    Králik v smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nezabudnime prinavrátiť mäso do omáčky. Ešte medzitým, ako sa králik varí, si pripravíme haluškové cesto z múky (dala som 1:1 polohrubú a celozrnnú), vajca, soli a vody. Halušky nahádžeme do vriacej vody, po vyplávaní na povrch scedíme a prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať. Veľká dcéra nevedela, že je králika, ale chodila si naberať aspoň 3 x za poobedie, tak jej omáčka chutila:-) Na zdravie jej, aj vám, ktorý si tento recept pripravíte!

    Králik v smotanovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

frezia68
Každá omáčka,čo sa aj z ďaleka podobá na sviečkovú je pre mňa vítaná a celozrnné halušky som ešte nerobila,načim vyskúšať :-)))
pusta
dobrota, všetky prsty by som si oblízala, mäsíčko fajnovučké a tá úžasná šťavička s domácimi haluškami :PPPPP
5*
ivav
Kukulienka, zase si ma vrátila do detstva, králik na smotane /s trochou horčice/ patril v našej rodine medzi obľúbené jedlá a bol často na tanieri,lebo sme ich chovali . Aj my sme si so súrodencami /ako tvoja dcéra/ neraz dali dupľu. Hoci halušky neobľubujem, mám radšej cestoviny, tie celozrnné ma veľmi oslovili. Dnes už nemáme králiky /ani morušu/...Pekná fotka, páči sa mi aj tanier ...
jankavaskova
Hmhmhm, mnam mnam. Tusim si zajtra spravime. Kralicek v mrazaku, idem si ho dat rozmrazit. Robievam ho na smotane, ale bez mrkvicky, a tu mame radi, takze teraz vyskusam s mrkvickou podla tvojho receptu :-)
kukulienka71
@ivav , to som rada, detstvo je predsa najkrajšie obdobie života:-) králičie mäso je pre deti ideálne. Snažím sa vsúvať celozrnnú múku, kam sa dá, kombinujem, aby to bolo aj chutné aj prospešné, predsa len, svoje zdravie máme vo vlastných rukách:-) Ďakujem ti za pekný koment:-) @jankavaskova , ja mrkvu používam veľmi často a sem sa mi priam žiada, inak robím paprikáš z králika, tiež so smotanou, mám tu aj recept, ale to je dusený na cibuli s paprikou, trocha iná úprava. Prajem dobrú chuť:-) a ďakujem:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia