Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku fotorecept

sracz - fotkasracz, 6. júna 2013
Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept)
Foto: sracz

„Starý chlap, hotová opica“ – to platí aj o mne – bezo sporu! Akosi častejšie, po 65_ke potrebujem pomôcť s tým, čo som kam Zobraziť celý popis„Starý chlap, hotová opica“ – to platí aj o mne – bezo sporu! Akosi častejšie, po 65_ke potrebujem pomôcť s tým, čo som kam uložil, čo mám urobiť, alebo kam som to a hlavne pre čo, vlastne bol poslaný. Tak to bolo aj s týmto koláčikom, ktorého vôňu a chuť som si v súvislosti s pamiatkou na moju mamku, dokázal vybaviť, ale rcp = ticho, nič, prázdno. Pomohla mi však moja ďalšia „periférna pamäť“ – teda moja dcérenka Angelika – na Skype! Varím a pečiem si aj sám a dokonca rád, tak som to "spustil"!

12-16
porcií
27 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
200 g
200 g
1 ČL
200 g
1 ks
štipka
Plnka:
1000 g
150 g
2 ks
150 g
4 ks
1 ks
Sneh:
4 ks
100 g
štipka g
Na ozdobu:
150 g
6 - 8 PL
1 PL
2 PL (na posypanie pekáča)




Postup

  1. 1

    … a pre istotu, hlavne preto, lebo sa bude „baviť“ o pečení, všetko ku ruke do náležitého „haptáku“ – pravý horný roh obrázku predstavuje olej s HLM_om v spray_i, vrecúško s na hrubo strúhaným kokosom (na posyp) a super pomôcku: rukoväť s krátkym valčekom na „oske“, pre hladenie cesta v „mantinelmi obmedzenom priestore“; budeme ešte o ňom hovoriť!

    Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do pomocnej misky № 1 (ja som použil „kysku“) vložíme všetky ingrediencie pre cesto, teda preosejeme hladkú múku (HLM) s prdop_om (prášok do pečiva), štipkou soli, mletými vlašskými orechami a práškovým cukrom, pridáme jedno celé vajíčko (bez škrupinky) a mäkké maslo (ráno som ho vybral z chladničky, odvážil a potrebnú časť ponechal na stole); jemne, ale dôkladne (asi ako keď svoju nežnú ½ pripravujeme na mammogram) vymiesime do tvaru takejto lesklej gule formátu „E“ (zo stupnice A÷F = Angrešty, Bobule, Citróny, Dyne, Ej_ci Božičku, Fuj_ci Božičku); verte mi, že pomocou tepla Vašej ruky to ide ľahko!

    Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do pomocnej misky № 2 vložíme ingrediencie na plnku: tvaroh jemný 1 kg; cukor práškový 15 dkg; cukor vanilkový 2 vrecúška; maslo čerstvé (opäť zmäknuté na „fľ_fľ_fľ“) 15 dkg; vajíčko_žltky čerstvé 4 ks; čerstvo nastrúhanú kôru z jedného citróna a dôkladne na hladko vymiešame (ja som si pomohol „stierkou“)

    Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v pomocnej miske № 3 (zo súpravy „robota_šľahača“) zo 4 čerstvých vajíčko_bielkov, štipky sódybicy (jedlá sóda bicarbóna) a 10 dkg cukru (kryštál:krupica) vyšľaháme tuhý sneh (kontrolu urobíme tak, že po predpoklade perfektnej tuhosti, pomocnú misku № 3 obrátime o 180 º = keď sneh nevypadne je superfasapríma, ak vypadne, musíme urobiť druhý -: )))

    Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    obsahy všetkych troch pomocných misiek sú pripravené na realizáciu výslednej formácie! Elektrickú rúru som vyhrial na 350 ºF/180 ºC (rozhodne sa však orientujte podľa skúseností s vlastnou rúrou); pekáč (tepšu) som vystriekal olejovým HLM_om v spray_i, porozsypoval po nej ~ 2 PL strúhaného kokosu a poukladal doň na malé časti „rozvaľkané“ cesto; v celom veľkom kuse sa rozpadáva, ale v pekáči ho vyrovnáte pomocou valčeka z výbavičky detskej kuchyňky Vašej dcérky, alebo ako ja teraz, s pomôckou z Tupperware; túto časť prípravy robím najradšej, lebo cesto „zlepujem, ako lastovičky hniezda, ale napokon výsledok je „perfiš“! Pekáč s cestom som vložil na 15´do vyhriatej rúry, potom som ho vybral von a šikovne naň rozotrel tvarohovú plnku (tesne pred rozotretím som ho ešte ručným elektrickým šľahačom zjemnil; potom som ho vrátil do rúry na ďalších 15´

    Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    tretiu vrstvu tvorí sneh – tuhosť držal ako „luteránska viera“ aj keď musel viac ako ½ hodinu čakať na poradie,

    Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pekáč som vrátil do rúry a nechal 5´ a po skontrolovaní ešte 5´ na „zlatisto“ dopiecť

    Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    než sa „sneh opálil“, rozpustil som nad parou, v guľatej nerezovej pomôcke položenej, do spodnej miskly s vriacou vodou, polámanú horkú čokoládu (150 g); pridal som do nej 6÷8 PL čerstvého masla a túto tvoriacu sa polevu som „vyglancoval“ 1 PL šľahačkovej smotany

    Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na povrchu len_len vychladeného koláčika som z polevy, pomocou PL, „vytvoril“ takýto kubistický obrazec; ja to nazývam „absolute subjective art“ – teda nech si každý tvorí slobodne podľa vlastného výberu, alebo nech čokoládu iba tak na hrubo nastrúha, či povrch posype grankom

    Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    takto vyzeral môj trojposchodový koláč s tvarohom v reze,

    Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    takto pokrájaný na „štangličky“, pre mňa na dezertnom tanieriku (zajedal som k nim zvyšok vlašských orechov),

    Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    nuž a takto som ho predložil, pokrájaný na kocky, mojej lepšej ½ na kryštálovom!

    Koláč s 1 kg tvarohu pre dcérenku Bábiku (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz - bátyus..toto je skutočne nádherný a veľmi chutne vyzerajúci zákusok.-)))) si strašne šikovný a nerob si nič z toho, keď niečo zabudneš, to sa stáva už aj nám mladším...tých informáciií je mnoho a člevek nestíha všetko, tak zabudne...) nezáleží na tom, ale tento zákusok určite čoškoro upečiem, lebo milujem práve také...) krása.-)
paeva
sracz - a čo takto na brigádu na slovensko?
tvarohové, to je moje, ale nemá mi to kto dať pod nos, tak to zostane na mne, ukladam
soncya
Krásny recept, vtipne podaný a vkusne naservírovaný! :)

Chcem sa len opýtať, @sracz teraz Des Moines Iowa a predtým? Nie náhodou Košice village? Bye. :o)
denyany
tak to sa ti dielo podarilo! chválim každého muža, čo pečie a teba zvlášť aj za super podaný recept. tiež mám rada tvarohové koláče a keby mi takýto niekto predložil na kryštáli,no..., super recept. a zo zabúdania si nič nerob, občas sa to stáva aj podstatne mladším ročníkom. :-D
letisia
Tento koláčik poznám. Pri jeho konzumácii upadám do eufórie :-)
frezia68
Ten vysoký piedestál na úvodnej fotke si takýto zákusok zaslúži.Nebudem ospevovať Tvoju šikovnosť ( lebo,veď už každý vie) ,len si ho ukladám do KK s predpokladom,že raz ho príležitostne vyskúšam,lebo aj pekáč mám taký istý.Ta ňemam co popsuc,ňe?
aandulka
Koláčik ma oslovil, ukladám do KK. Si veľmi šikovný, až Tvojej manželke závidím, môj manžel len degustuje. Nuž čo sme si vychovali to máme, pravda!
ola111
Tak toto je ,,echt" pravý tvarohový,z kila tvarohu to musí byť lahôdka :)
salinka
Tento tvoj koláčik je tvarohová poézia:-) A nebuď smutný, že zabúdaš! Nebude to až také zúfalé, keď si si dokázal spomenúť, kde máš PC a kontaktovať dcérku:-)))
radost
...ach-bože môj..!!! prečo to nedokáže aj ten "môj"...???
ved je starší iba o dva roky...ale-ak by takéto musel-tak hned by mal opačným smerom uhýbavé kroky...!!
za tvarohový by ma chválil do nebies..
ako aj ja teba...:-)
medovnicek
koláčik sa ti veľmi vydaril, si veľmi šikovný, môjmu chlapovi prihorí aj čaj:):):)
sracz
Od severu (Wisconsin) až na juh (Arizona), tam všade sa chválim, akú mám doma, na „Slovači“ šikovnú mladú priateľku „koláčikárku, zákuskárku a tortárku“ @izabella929 – a teraz od nej ja, sivovlasý „dzedu“ a „gazdiniak“, dostanem takúto pochvalu. A dokonca za čerstva, od prvej!!! Veľmi si to vážim a veľmi si ma potežila Izike_hugacskám! Prajem Ti šťastie, zdravie, lásku, a úsmevy dobroprajných ľudí okolo Teba!
sracz
Ďakujem, milá @paeva – brigáda doma, na Slovensku, prečo nie?!? Dokonca veľmi rád! Prajem Ti úspech pri pečení a samozrejme, že aj dobrú chuť!
sracz
100 % a hrdý Košičan, akasztóhegyes - aj s mojou krajšou JA, spod Bankova – tešíme sa, že sme spolu a zaktiež spolu žialime za DOMOV_om!!! Ďakujem aj Tebe, milá @soncya a srdečne Ťa pozdravujem. V Spišskom Podhradí som v roku 1969 pomáhal stavať modernizovanú tehelňu! Krásne spomienky na kraj pod „Kapituliu“!
sracz
Milá @denyany – veď ani ja sa nehanbím za svoj „zrelý“ vek. Určite aj Tebe niekto rád napečie, ak budeš k nemu „dobrá“!
sracz
Ja som ho podedil, lepšie povedané „pobabičkoval a pomamkoval“, milá @letisia – a pri jeho jedení som na tom presne tak, ako aj Ty! Ďakujem!
sracz
No ta ňe!?! Kedz už maš aj taku tepšu jak i ja, milá kamaláska @frezia68 – ta to jak bi ši už mala hotovo! ... a neodkladaj na príležitosť, aňe takoj napeč, bo už včera bulo pozdno - neskoro! A aj Tvoja „kostovníčka“ budze mac radosc!
sracz
Manžel „len_iba“ degustuje, milá @aandulka –a vidíš aj to, s akou láskou!? Malá rada: na jeho perfektné „vyškolenie“ nikdy nie je neskoro. Zober rozum do „hrsti“ a na systém, či metódu hravo prídeš! Uvažuj – voči tomu Tvojmu: po dobrom, alebo po zlom; odmením, alebo nedám!!!
sracz
Múdre konštatovanie, milá @ola111 – naváhaj a napeč! Veľké ďakujem aj Tebe!
sracz
Čítajúc Tvoje povzbudzujúce slová, milá @salinka – nadobúdam presvedčenie, hraničiace s istotou, že dobrí ľudia ešte nevykypali!
sracz
Naučiť, vycvičiť, prinútiť!!! Na veku nezáleží, milá @radost – chúďa moje „nehýčkané - nepomojkované“ – „na čo máš liace, bič a malý dvor – vydrezírovať sa musí, taký tvor“! Ďakujem aj Tebe za pochvalu; dobre padla a na správne miesto = na mňa!
sracz
… ako som už, milá @medovnicek napísal pre @aandulka a pre @radost – použi aj Ty ženskú „fintu“ a všetko bude po Tvojom! Ďakujem Ti za slová uznania! Teším sa im!
pusta
lrásny koláč si upekol. si veľmi, veľmi šikovný :-)
mesiar50
Vedel som,že si macher milí moj kamarát.Tvoje dielo
je určite viac ako E X C E L E N T N É.
Rcp tohto fajnového koláčika je už prekopírovaný.Vďaka
Holandsko pozdravuje do U S A
sracz
Vďaka. milá @pusta - učím sa aj od Teba a nehanbím sa za to!!! Pečeniu som akosi prišiel na chuť, lebo tak, ako vo vojenskom živote, aj pri pečení (a zákuskov zvlásť) musí byť systém, poriadok a disciplína! Dodržuj predpis_rcp a z výsledku budeš mať radosť a slasť!
sracz
Srdečne pozdravujem, milý @mesiar50 - v NL! Ďakujem Ti za hodnotenie a odporúčam (vysoká kvalita Tvojej tip_top rcp zvlásť z oblasti mäsiarstva, ma o tom presvedčuje) vyskúšať upiecť, hoci iba jeden, bársktorý, zákusok v. r. a budeš prekvapený (tak ako aj ja) výsledkom svojej práce!
havino
pečiem veľmi podobný milý @sracz , ale bez orechového cesta, tod si ho ja veru uložím kvôli tomu cestu. mne sa marí, že moja mama pekávala krehké orechové, lenže v jej kuchárskej knihe a mojom zošite už po nej, také veru nemám. tak ja veru zrobím nápravu a upečiem podľa teba určite. Si šikovný, ukážkový muž činu.
monda
perfektný zákusok, a tvarohový mám rada aj ja, mňam, chute si mi narobil -krása - si veľmi šikovný pán :-))
sracz
Moja vrodená "skromnosť" mi vháňa červeň, milá @havino - nie len na líca, ale okolo celej hlavy, po toľkých Tvojich komlimentoch! No musím priznať, že mi to robí dóóóbre! Prajem Ti úspech a dobrú chuť aj s mojou technológiou!
sracz
Naozaj mám radosť, že som Ti urobil radosť, milá @monda - beautiful young lady! Rýchlo ho upeč, nech sa nám "neočemeríš"! -:)))
jerica
@sracz chlapec môj, ty nemáš chybu, koláčik ako vyšitý :-) to musí byť lakocinka, veru tvoj koláčik ukladám, určite príde aj na rad, že ho upečiem, nie len KK. Ako vždy, krásne si to prezentoval :-)
vierutt
Jéééj, @sracz , vďaka za pripomenutie tohto naozaj vynikajúceho koláčika, ktorý ja zaraďujem medzi "slávnostnejšie". To orechové cesto s tvarohom je fantázia. Dobrý a krásny koláč si napiekol
tothka
@sracz chváliť to, čo už iní vychválili je podľa mňa len nosením dreva do lesa. Tvoj koláčik dnes radšej upečiem a som si istá, že aj môj Feri sa veľmi poteší .
aroooo
recept-podanie 1*, fotky 1*, výsledok 1***************, že aspoň 1 ks nie je u mňa 5 ---------------.
sracz
Ďakujem Ti, zo srdca rád, milá @jerica – a prajem Ti úspech pri pečení a príjemný chúťový pôžitok pri jeho „papkaní“ s dobrou kávou! -:)))
sracz
Rado sa stalo milá @vierutt – potešenie aj na mojej strane! Krásne dni aj Tebe pred oceánom, @danielas milá! ... ale aspoň sa vždy dozvieme niečo nové; to je jedna z výhod zabúdania! Nie? -:)))
sracz
Múdro hovoríš a ešte múdrejšie činíš, milá @tothka – želám Tebe zdar a Vám dobrú chuť!
sracz
Veď Ty, milá a rozumná @martamm – ako by si dvojčaťom „bľižňakom“ @tothka bola! V zdraví uži a urob radosť všetkým naokolo!
sracz
Vŕŕŕčím blahom pri takom hodnotení, milá @aroooo – aspoň pri „strieborných“ vlasoch, som sa dočkal aj priehrštia jedničiek! Keď som zodieral študentské gate, veru tak tomu nebolo!!! Ďakujem Ti, maj krásne dni!
manya
stojí to za vyskúšanie, môj muž mal tušáka a načistil za misu orechov a takticky ich nechal na kuchynskej linke.
sracz
Na 111 % dobrá úvaha, milá @manya - a máš pracovitého muža. dokonca strategicky (pôvodne som chcel napísať iba takticky) mysliaceho; ako b som počul mojeho otca, B.P. "mudre to džvire!!! Obdivujem Tvoju otvorenosť i úprimnosť a veľmi pekne Ti ďakujem za koment! S chťou do práce a obaja si zamaškrtíte a potom ....... !
sracz
Veľmi rozumné dievčatko, @stacy77777 milá - prajem Ti dobrú chuť a krásne dni plné úsmevov!
hannah22
parádny a sviatočný koláčik, prečítaný ,uložený,.... tvoj detailný popis je ozaj vhodný aj pre nováčikov, potešil ma ako vždy tvojim príslovečným humorom, zabúdame viacerí ale ja naštastie mám kuch.knihu a zápisníček-debilníček a usilovne píšem.... tak nech sa nám všetkým aj napriek tete Róze-skleroze darí..... :




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia