Kváskový domáci chlieb

tassiedevil - fotkatassiedevil, 14. augusta 2014

Jeden z mojich pokusov na kváskový chlebík....

Suroviny

200 g
400 g
230 g
10 g




Postup

  1. 1

    receptov na kvások je na Vareche hodne...večer som kvások prikrmil a nechal som ho pri izbovej teplote do rána kysnúť..

    Kváskový domáci chlieb - obrázok 1
  2. 2

    ráno som suroviny, okrem soli, spolu zamiešal a za pomoci mixera vymiesil... soľ som pridal až pri konci miesenia...miesime asi 8 minút, spočiatku na menšie obrátky a asi pri polovici miesenia pridáme trochu na vyššie obrátky.. misu s vymieseným cestom prikryjeme plastickou fóliou a necháme pri izbovej teplote pomaly kysnúť asi 5 hodín....počas doby kysnutia cesto každú hodinu stužíme...

  3. 3

    nakysnuté cesto vyklopíme na dosku a tvarujeme do gule a vložíme do okrúhleho košíka do ktorého sme dali ľanové plátno alebo utierku dobre posypanú múkou, zakryjeme väčším hrncom a necháme asi 50 min. znova podkysnúť.. medzi časom si predhrejeme rúru na 210 stupňov C../tentokrát som chlieb piekol na kamennej doske, ktorú som vložil do rúry aby sa dobre tiež predhriala...ja používam žulovú dosku o hrúbke 20 mm, ale môžete použiť plochú hlinenú alebo šamotovú dosku, alebo kameň na pečenie pizze../

  4. 4

    cesto z košíka opatrne preložíme na sádzaciu lopatku, ktorú som dobre posypal semolínou , aby sa cesto ľahko zošmyklo z lopatky...môžete použiť aj kus hrubšieho kartonu.. tesne pred vložením cesta do rúry, nalejeme trochu vriacej vody do nádoby na spodku rúry aby sa mám vytvorila para, cesto narežeme a vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 45 minút...asi po 20 min, teplotu znížime na 190 C..asi v polovici pečenia chlebík pootočíme, aby sa nám rovnomerne upiekol zo všetkých strán...

    Kváskový domáci chlieb - obrázok 4
  5. 5

    v náreze..

    Kváskový domáci chlieb - obrázok 5

Diskusia k receptu

jozka2
chlebik vyzera super-duper,len zahryznut.5*
jozka2
Tassiedevil,v bode 2 na konci pises,ze cesto kazdu hod stuzime,merozumiem tomu mozes my prosim vysvetlit,lebo stuzit sa da preniesenim,alebo pridanim muky co si mysim,ze nie.Vdaka
safran
vydarený kváskový chlebík... to už je vysoká škola chlebová :-) 5*
pusta
perfektný chlieb sa ti vydaril :-)
*****
irenaw
veľmi fotogenický bochník, si šikovník ;-)
tassiedevil
@jozka2 , áno správne si to vystihla, premiesiť, múka sa už nepridáva..vareškou trochu postláčať, poprehýnať a je to..
lorak40
Prečo soľ až v polovici miesenia?ďakujem za odpoveď.
tassiedevil
@lorak40 , niektorí odborníci tvrdia, že soľ je najlepšie pridať až pri konci miesenia, nakoľko soľ zabíja kvasnice...ja myslím, že to záleží aj od množstva pridanej soli....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia