Kváskový mazanec

homemadetastywithlucy - fotkahomemadetastywithlucy, 15. apríla 2017

Tento rok som sa rozhodla prvý krát vyskúšať mazanec a hneď kváskový. Recept som našla na nete. Na forme musím popracovať, ale chuťovo je Zobraziť celý popisTento rok som sa rozhodla prvý krát vyskúšať mazanec a hneď kváskový. Recept som našla na nete. Na forme musím popracovať, ale chuťovo je perfektný.

50-55 minút
na 210/190/170 °C

Suroviny

Rozkvas:
1 PL
100 g
100 ml
Cesto:
310 g
63 ml
100 g
20 g
2 ks
4 g
70 g
0,5 dcl
z 1 citróna
75 g
Na potretie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Večer si pripravíme rozkvas s materského kvásku, múky a vody. Hrozienka si namočíme do rumu.

  2. 2

    Ráno si v mise zmiešame rozkvas s múkou, cukrom, vanilkovým cukrom, mliekom a vajíčkami na kompaktnú hmotu. Prikryjeme a necháme odpočívať 1 hodinu.

    Kváskový mazanec - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine do cesta pridáme soľ a miesime v mixéri najprv na slabom stupni a postupne pridávame. Miesime asi 10 minút, kým sa cesto odlepuje od misy. Potom pridáme zmäknuté maslo, citrónovú kôru a hrozienka. (môžu sa pridať aj celé mandle ale ja som nemala) Dôkladne zapracujeme do cesta. Prikryjeme a necháme kysnúť 3-4 hodiny. Aspoň 2-krát cesto počas kysnutia preložíme.

    Kváskový mazanec - obrázok 3
  4. 4

    Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku. Premiesime a vytvarujeme bochník. Ja som dala do cesta trochu viac mlieka, takže sa mi s ním pracovalo horšie. Tu do receptu som už dala upravené množstvo. Malo by sa s ním pracovať oveľa lepšie.

    Kváskový mazanec - obrázok 4
  5. 5

    Bochník premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak sa bojíte, že sa vám bochník rozleje môžete okolo neho dať obruč z torty na pečenie. Tiež môžete zapliesť vrkoč a stočiť ho do kruhu. Prikryjeme a necháme ešte 3 hodiny kysnúť.

    Kváskový mazanec - obrázok 5
  6. 6

    Po vykysnutí potrieme mazanec rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a narežeme do kríža aby nám nepopraskal. (Môžete hneď prikryť alobalom, ja som to neurobila a preto je trochu tmavší.)

    Kváskový mazanec - obrázok 6
  7. 7

    Rúru si vyhrejeme na 250 stupňov. Na spodok dáme starý plech. Keď je vyhriata, mazanec vložíme dovnútra, na spodný plech nalejeme asi 1 dcl vody a rýchlo zatvoríme. Teplotu hneď stiahneme na 210 stupňov. Pečieme 10 minút. Potom teplotu stiahneme na 190 stupňov a pečieme ďalších 10 minút. Potom odstránime alobal, stiahneme teplotu na 170 stupňov a dopekáme ešte 30 - 35 minút. Po upečení vytiahneme z rúry, potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!

    Kváskový mazanec - obrázok 7

Diskusia k receptu

homemadetastywithlucy
@Uka424

Ano presne to je povodny recept :) Dakujem za zazdielanie. Cas pecenia je akurat, len treba na zaciatku dat alobal navrch. Ja som to neurobila a preto sa v tej vyssej teplote chytil trosku viac ako by som si predstavovala. Na prvy krat som ale spokojna, pretoze chuti naozaj vyborne.
staflik
Pôvodný recept by sa patrilo aspoň spomenúť, inak je to chvála cudzím perím a veru, ten tvoj výtvor má od originálu na míle ďaleko.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia