Foto: homemadetastywithlucy
Tento rok som sa rozhodla prvý krát vyskúšať mazanec a hneď kváskový. Recept som našla na nete. Na forme musím popracovať, ale chuťovo je Zobraziť celý popisTento rok som sa rozhodla prvý krát vyskúšať mazanec a hneď kváskový. Recept som našla na nete. Na forme musím popracovať, ale chuťovo je perfektný.
na 210/190/170 °C
Suroviny
Rozkvas: | |
1 PL |
|
100 g |
|
100 ml |
|
Cesto: | |
310 g |
|
63 ml |
|
100 g |
|
20 g |
|
2 ks |
|
4 g |
|
70 g |
|
0,5 dcl |
|
z 1 citróna |
|
75 g |
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Večer si pripravíme rozkvas s materského kvásku, múky a vody. Hrozienka si namočíme do rumu.
- 2
Ráno si v mise zmiešame rozkvas s múkou, cukrom, vanilkovým cukrom, mliekom a vajíčkami na kompaktnú hmotu. Prikryjeme a necháme odpočívať 1 hodinu.
- 3
Po hodine do cesta pridáme soľ a miesime v mixéri najprv na slabom stupni a postupne pridávame. Miesime asi 10 minút, kým sa cesto odlepuje od misy. Potom pridáme zmäknuté maslo, citrónovú kôru a hrozienka. (môžu sa pridať aj celé mandle ale ja som nemala) Dôkladne zapracujeme do cesta. Prikryjeme a necháme kysnúť 3-4 hodiny. Aspoň 2-krát cesto počas kysnutia preložíme.
- 4
Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku. Premiesime a vytvarujeme bochník. Ja som dala do cesta trochu viac mlieka, takže sa mi s ním pracovalo horšie. Tu do receptu som už dala upravené množstvo. Malo by sa s ním pracovať oveľa lepšie.
- 5
Bochník premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak sa bojíte, že sa vám bochník rozleje môžete okolo neho dať obruč z torty na pečenie. Tiež môžete zapliesť vrkoč a stočiť ho do kruhu. Prikryjeme a necháme ešte 3 hodiny kysnúť.
- 6
Po vykysnutí potrieme mazanec rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a narežeme do kríža aby nám nepopraskal. (Môžete hneď prikryť alobalom, ja som to neurobila a preto je trochu tmavší.)
- 7
Rúru si vyhrejeme na 250 stupňov. Na spodok dáme starý plech. Keď je vyhriata, mazanec vložíme dovnútra, na spodný plech nalejeme asi 1 dcl vody a rýchlo zatvoríme. Teplotu hneď stiahneme na 210 stupňov. Pečieme 10 minút. Potom teplotu stiahneme na 190 stupňov a pečieme ďalších 10 minút. Potom odstránime alobal, stiahneme teplotu na 170 stupňov a dopekáme ešte 30 - 35 minút. Po upečení vytiahneme z rúry, potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!
- 2
www.maskrtnica.cz/kvaskovy-mazanec/...
Ano presne to je povodny recept :) Dakujem za zazdielanie. Cas pecenia je akurat, len treba na zaciatku dat alobal navrch. Ja som to neurobila a preto sa v tej vyssej teplote chytil trosku viac ako by som si predstavovala. Na prvy krat som ale spokojna, pretoze chuti naozaj vyborne.