Tartaletky
Tartaletky

Jesenné košíčky s karamelizovanými jabĺčkami, mascarpone a likérom

platdujour - fotkaplatdujour, 1. októbra 2017

Jesenné mlsanie je u nás doma najmä o všakovakých jablkových dobrotách, domácich muštoch a iných jabĺčkových kreáciách. Jablká, ich zber a ich vôňou prevoňaná Zobraziť celý popisJesenné mlsanie je u nás doma najmä o všakovakých jablkových dobrotách, domácich muštoch a iných jabĺčkových kreáciách. Jablká, ich zber a ich vôňou prevoňaná domácnosť je znakom jesene, ktorý poteší všetky zmysly. Ako doplnok nášho jesenného pikniku v horách nám spoločnosť robili tieto košíčky, pri ktorých príprave náš domov voňal čarovne jabĺčkovo-škoricovo a Váš môže tiež. Tak poďme na to.

6
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

113 g
50 g
1 ks
195 g
štipka
Plnka:
200-220 g
2 PL (alebo podľa chuti)
50 ml
1 ČL
štipka
Karamelizované jabĺčka:
3-4 ks (podľa veľkosti použitých foriem prípadne viac)
1 ČL
2 PL
z 1/2 citrónu




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto: V miske spolu zmiešame maslo s cukrom a štipkou soli a vmiešame vajíčko. Pridáme preosiatu múku a vypracujeme vláčne cesto, z ktorého sformujeme hrubšiu placku, ktorú v potravinárskej fólii necháme odpočívať v chladničke cca 15 minút.

  2. 2

    Formičky na malé tartaletky resp. menšie muffiny (alebo akúkoľvek formu podľa Vášho výberu) vymažeme maslom a vysypeme múkou.

  3. 3

    Vychladnuté cesto povtláčame do pripravených foriem (ja si pomáham vykrojením kruhu zodpovedajúcim svojim priemerom formičkám) - najlepšie pomocou prstov, pretože pri rozvaľkávaní cesto praská. Pred pečením ešte znova presunieme do mrazničky na 15 minút. (Ak by sa Vám zvýšilo cesto, toto je možné uchovať v mrazničke cca 3 mesiace)

  4. 4

    Rúru si predhrejeme na 180 °C. Z mrazničky vybrané cesto poprepichujeme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.

  5. 5

    Pečieme do zlatista (podľa veľkosti formičiek asi 15-20 minút) a po upečení necháme úplne vychladnúť.

  6. 6

    Počas pečenia košíčkov si pripravíme plnku tak, že šľahačom vymiešame do hladkého krému všetky ingrediencie.

  7. 7

    Na záver si na malom kúsku masla skaramelizujeme na kocky nakrájané, ošúpané jablká zasypané cukrom. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou a dochutíme škoricou.

  8. 8

    Vychladnuté košíčky vrstvíme vrstvou jablkovej zmesi a krémom (jablká-> krém-> jablká)

    Jesenné košíčky s karamelizovanými jabĺčkami, mascarpone a likérom - obrázok 8
  9. 9

    Dobrú chuť!

    Jesenné košíčky s karamelizovanými jabĺčkami, mascarpone a likérom - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Moje nervy - to je ale napínavý postup! S krásným a jistě chutným výsledkem! Jsi šikulka!!
platdujour
@Haji (1.10.2017 17:16)

Jeeej, ďakujem krásne za milý komentár.
Chcela som to napísať čo najpresnejšie, snáď počet krokov veľa ľudí neodradí, lebo to je dobrotka :)

Pekný zvyšok večera.

Martina
1x haji
haji
@Platdujour (1.10.2017 18:46)
Rádo se stalo, Marti! Prostě je třeba těsto zchladit, nic víc a nic míň. Recept je v pohodě. Ještě pochválím krásná fota - velmi zdařilá! Aj tebe krásný podzimní večer!
violeta
Robievam palacinky plnené takýmito karamelizovanými jablkami, sú výborné. Tvoje košíčky určite tiež.
platdujour
@Violeta (1.10.2017 20:17)

Všakže? To mám na varení rada - možnosť nekonečných kombinácií :) K tomuto receptíku som došla tak, že mi zvýšilo mascarpone a chcela som niečo s jabĺčkami a voilá, recept bol na svete :) Košíčky nám veľmi chutili, tak možno sa inšpiruješ a urobíš v budúcnosti niečo podobné :)

Krásny zvyšok nedela a potom aj úspešný štart do nového týždňa prajem.

Martina



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia