Jesenné košíčky s karamelizovanými jabĺčkami, mascarpone a likérom
Foto: platdujour
Jesenné mlsanie je u nás doma najmä o všakovakých jablkových dobrotách, domácich muštoch a iných jabĺčkových kreáciách. Jablká, ich zber a ich vôňou prevoňaná Zobraziť celý popisJesenné mlsanie je u nás doma najmä o všakovakých jablkových dobrotách, domácich muštoch a iných jabĺčkových kreáciách. Jablká, ich zber a ich vôňou prevoňaná domácnosť je znakom jesene, ktorý poteší všetky zmysly. Ako doplnok nášho jesenného pikniku v horách nám spoločnosť robili tieto košíčky, pri ktorých príprave náš domov voňal čarovne jabĺčkovo-škoricovo a Váš môže tiež. Tak poďme na to.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
113 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
195 g |
|
štipka |
|
Plnka: | |
200-220 g |
|
2 PL (alebo podľa chuti) |
|
50 ml |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
Karamelizované jabĺčka: | |
3-4 ks (podľa veľkosti použitých foriem prípadne viac) |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
z 1/2 citrónu |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme cesto: V miske spolu zmiešame maslo s cukrom a štipkou soli a vmiešame vajíčko. Pridáme preosiatu múku a vypracujeme vláčne cesto, z ktorého sformujeme hrubšiu placku, ktorú v potravinárskej fólii necháme odpočívať v chladničke cca 15 minút.
- 2
Formičky na malé tartaletky resp. menšie muffiny (alebo akúkoľvek formu podľa Vášho výberu) vymažeme maslom a vysypeme múkou.
- 3
Vychladnuté cesto povtláčame do pripravených foriem (ja si pomáham vykrojením kruhu zodpovedajúcim svojim priemerom formičkám) - najlepšie pomocou prstov, pretože pri rozvaľkávaní cesto praská. Pred pečením ešte znova presunieme do mrazničky na 15 minút. (Ak by sa Vám zvýšilo cesto, toto je možné uchovať v mrazničke cca 3 mesiace)
- 4
Rúru si predhrejeme na 180 °C. Z mrazničky vybrané cesto poprepichujeme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.
- 5
Pečieme do zlatista (podľa veľkosti formičiek asi 15-20 minút) a po upečení necháme úplne vychladnúť.
- 6
Počas pečenia košíčkov si pripravíme plnku tak, že šľahačom vymiešame do hladkého krému všetky ingrediencie.
- 7
Na záver si na malom kúsku masla skaramelizujeme na kocky nakrájané, ošúpané jablká zasypané cukrom. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou a dochutíme škoricou.
- 8
Vychladnuté košíčky vrstvíme vrstvou jablkovej zmesi a krémom (jablká-> krém-> jablká)
- 9
Dobrú chuť!
Tiež tartaletky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Jeeej, ďakujem krásne za milý komentár.
Chcela som to napísať čo najpresnejšie, snáď počet krokov veľa ľudí neodradí, lebo to je dobrotka :)
Pekný zvyšok večera.
Martina
Rádo se stalo, Marti! Prostě je třeba těsto zchladit, nic víc a nic míň. Recept je v pohodě. Ještě pochválím krásná fota - velmi zdařilá! Aj tebe krásný podzimní večer!
Všakže? To mám na varení rada - možnosť nekonečných kombinácií :) K tomuto receptíku som došla tak, že mi zvýšilo mascarpone a chcela som niečo s jabĺčkami a voilá, recept bol na svete :) Košíčky nám veľmi chutili, tak možno sa inšpiruješ a urobíš v budúcnosti niečo podobné :)
Krásny zvyšok nedela a potom aj úspešný štart do nového týždňa prajem.
Martina
Ďakujem krásne <3
Ďakujem krásne za komentár.
Pekný piatok prajem.