Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkovo-makový koláč

mojaradost - bez fotkymojaradost, 3. novembra 2017

Keďže máme radi kombináciu maku s jablkami, hneď som vedela, že koláčik upečiem. Jabĺčka máme z vlastnej úrody, tak by bolo škoda ich nepoužiť:))

35
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g
200 g
1 kus
2 kusy
Maková plnka:
250 g
2 PL
1 kus
Jablková plnka:
750 g
1 kus
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme cukor, vajíčka a maslo. Môže sa použiť aj Hera, Palmarin. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. Zatiaľ si pripravíme plnky.

  2. 2

    Maková plnka: Mletý mak zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom.

  3. 3

    Jablková plnka: Jablká očistíme a postrúhame nahrubšie, pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa chuti, škoricu a premiešame.

  4. 4

    Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na polovicu. Jednu časť rozvaľkáme na veľkosť plechu, rozmer 30 x 40 cm, ktorý vymastíme a posypeme múkou. Pomocou valčeka prenesieme rozvaľkané cesto, môže siahať aj na boky. Na cesto navrstvíme makovú plnku a na makovú plnku jablkovú. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a položíme na jablkovú plnku. Popicháme vidličkou a upečieme. Teplota 180 °C 30 minút. Údaje sú orientačné. Keď sa cesto oddeľuje od plechu, obyčajne je už koláčik upečený.

  5. 5

    Povrch posypeme práškovým cukrom, necháme vychladnúť. Šťava z jabĺk prejde do makovej plnky, ktorá tak nebude suchá, ale výborná šťavnatá. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

haji
Hmm, také jsem maková, hned bych ochutnala, foto je lákavé!!
mirop
Super, uz som na tym v minulosti premyslal, mam rad mak, tak zajtra idem do toho
mojaradost
@Mirop (3.11.2017 22:07)

ok, teším sa, že ste si vybrali môj receptík, určite sa vydarí a bude chutiť:))
kimlo
Úžasné, toto určite vyskúšam, zbožňujem kombináciu jabĺk a maku... :-)
kucharka
Musela som ho upiecť, tiež nám chutia jablká s makom. Robila som z polovičnej dávky a akosi mi nevyšlo dosť cesta na vrch, tak som si poradila a vyformovala pásiky ako na krížalke. Toto je typ koláča, čo na druhý deň je ešte lepší... Len ja si nabudúce asi dám o pár jabĺk viac, nech máme jablkovú plnku trochu hrubšiu.
Ďakujem za recept.


zdenka1009
Keď si pridala tento rcp, hneď sa mi zapáčil...včera som ho piekla, cestom sa dobre pracovalo, jablk som dala kilo a ja som ich zmiešala spolu s makom...je krehký, chutný, jednoducho výborný.
mojaradost
@Kucharka (14.11.2017 22:33)

Pekný koláčik aj v tejto obmene, samozrejme každý si môže recept upraviť podľa svojej chuti:))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia