Jablkový koláč fotorecept

babav - fotkababav, 11. apríla 2011
Jablkový koláč (fotorecept)
Foto: babav

Chutny stavnaty kolacik z kyslych jablk.Povodny recept som uz pridala pod nazvom jablkova torta ,ale na plechu sa prepecie rychlejsie a nakraja na viacej Zobraziť celý popisChutny stavnaty kolacik z kyslych jablk.Povodny recept som uz pridala pod nazvom jablkova torta ,ale na plechu sa prepecie rychlejsie a nakraja na viacej porci.

12
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
125 g (margarin)
100 g
1
1 PL
3 PL
Plnka:
1 kg kysle
100 g
2 dcl
2,5 dcl
 čerstvá
za hrst
3 ks




Postup

  1. 1

    Muku ,cukor,maslo ,vajce mlieko a skoricu zamiesime na cesto.

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odlozime ho do chladu.

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jablka umyjeme a osusime.

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okrajane jablka postruhame na bocnej strane struhadla na tenke platky.

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vajcia vyslahame s cukrom,prislahame sladku a nakoniec kyslu smotanu.

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladene cesto rozgulame na velkost hlbokeho plechu ,tak aby sme mali dost aj na vystlanie vnutornych stien plechu.

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakrajane jablka poliate stavou z citrona ,aby nestmavli, nalozime na pripraveny plech vystlany cestom.

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Navrstvene jablka zalejeme vyslahanymi tekutymi ingrediencami,vrch posypeme mandlovymi lupienkami a dame piect .

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pecieme 30 minut na 200 stupnoch C,potom znizime teplotu na 180 stupnov C a dopekame este 10-15 minut.Plnka musi byt stuhnuta.

    Jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

jerica
nóóó, tak to je fajný šťavnatý a svieži koláčik, tie lupienky pridaná hodnota, inšpirácia pre mňa:-)) :>)
dorisa
Krásny koláčik, aj ja si ho ukladám. Ďakujem.
jatanika
jablkových koláčikov nikdy nie je dosť :-)) prosím ťa, aká je veľkosť plechu čo si použila?
babav
@jatanika , priblizne 20x30 cm.Na velkosti plechu nezalezi,len musi byt dost hlboky.Obcas ho peciem v tortovej forme s volnym dnom,
vtedy musim piect dlhsie ,aby sa prepiekol.
janger
Jablkove mam tiez rada. Recept odkladam :-).
lucylee
@babav ja som tento kolacik cez vikend robila. Mala som jablka zo zahradky. Chcem sa opytat-v postupe pises, ze vajcia vyslahame s cukrom, ale v surovinach vajcia chybaju. Ja som si tipla a pouzila som dve. Neviem, ci som sa trafila. A sladku smotanu myslis slahackovu alebo na varenie? Ja som pouzila smotanu na varenie. Inak cesto bolo dost makke, zle sa mi valkalo, lepilo sa, tak som ho len natlacila do plechu a kolacik vyzeral super! Pouzila som palmarin-rastlinny tuk a bol makky, tak mozno to bolo tym?
babav
@lucylee , do kolaca idu 3 vajcia(sorry,ze mi vypadli v recepte).Smotana by mala byt slahackova.Cesto je treba
vychladit , potom rozvalkat medzi dvomi foliami a preniest
na plech. Cesto zmakcil margarin,s maslom je tuhsie.
Poradila si si ,tesim sa ,ze vam upeceny kolac chutil;-)
jatanika
odskúšané, @babav ... troška som sa obávala, či mi tá plnka stuhne, ale zbytočne ... vyšiel výborne ... máš tu naozaj dobré koláčiky ... určite skúsim aj dáky ďalší :-))
babav
@jatanika , som rada ,ze sa ti vydaril.....je to jeden z mojich oblubenych jablkovych kolacov;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia