Hruškový kompót

violeta - fotkavioleta, 17. septembra 2019
Hruškový kompót
Foto: violeta

najlepší kompót, mňam ;)

20 minút
na 90 °C

Suroviny

1 l
250 g




Postup

  1. 1

    Tento rok bola pekná úroda ;)

    Hruškový kompót - obrázok 1
  2. 2

    Plody, ktoré používame do kompótu by mali byť takmer zrelé, ale musia byť ešte tuhé. Nikdy nepoužívame prezreté hrušky. Vhodnou odrodou je Wiliamsova alebo Clappova. Najskôr hrušky olúpeme, prepolíme ich a vyberieme jadrovník. Povyberáme aj vlákna, ktoré sa nachádzajú v okolí jadrovníka, medzi stopkou a kalichom. Odkrojíme aj menší kúsok pri stopke a kalichu. Takto upravené polovičky hrušiek ponoríme do studenej vody, do ktorej sme pridali približne 5 gramov kyseliny citrónovej na jeden liter vody. Tento roztok zabraňuje hruškám, aby chytili nepeknú hnedú farbu.

  3. 3

    Ak sú hrušky zrelé, netreba ich predvárať. Ak sú však tvrdšie, predvaríme ich. Dávame pozor, aby sme ich neprevarili, budú sa ešte sterilizovať. Predvárame ich v náleve, ktorým budeme potom hrušky zalievať. Na 1l vody pridáme 250g kryštálového cukru. Na 4l vody pridáme 5-10g kyseliny citrónovej, škoricu a zopár klinčekov.

  4. 4

    Na dno pohárov uložíme plátok olúpaného citróna a zopár sušených brusníc. Naukladáme hrušky, zalejeme nálevom. Škoricu a klinčeky predtým vyberieme. Sterilizujeme 15-20 minút na 90*C. Podľa tvrdosti hrušiek, pri veľmi tvrdých hruškách aj 25 minút.

  5. 5

    Druhá metóda je spraviť nálev len z vody, cukru a kyseliny citrónovej. Na dno každého pohára dať koliečko olúpaného citrónu, zopár opláchnutých, sušených brusníc, JEDEN klinček a KÚSOK škorice. Aj takto je kompót výborný.

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia