Tekvicová polievka
Tekvicová polievka

Hrejivá tekvicová polievka s limetkou a zázvorom

platdujour - fotkaplatdujour, 28. septembra 2017

Bozkami vzácnych jesenných lúčov do tých najhrejivejších šiat odetá príroda vstúpila do svojej ďalšej sezóny. Či už za hrejivych dní babieho leta, alebo stále nápadnejšie sa predlžujúcich večerov - Zobraziť celý popisBozkami vzácnych jesenných lúčov do tých najhrejivejších šiat odetá príroda vstúpila do svojej ďalšej sezóny. Či už za hrejivych dní babieho leta, alebo stále nápadnejšie sa predlžujúcich večerov - nám sa zrazu žiada nielen obmena garderóby v šatníku, ale aj nášho jedálnička, ktorý sa razom, obdobne ako príroda navôkol, odieva do omamných vôní, farieb a chutí jesene. Dnes chcem s Vami zdieľať recept na tradičný pokrm, ktorý sa u nás doma pripravuje pri každej premiére pani Jesene.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

1 - 1,2 kg
1,5 l (alebo voda)
z 1/2 limetky
 podľa osobných preferencií
1 vetvička




Postup

  1. 1

    Rúru si predhrejeme na 200 stupňov.

  2. 2

    Tekvicu umyjeme, nakrájame na väčšie kocky, rozložíme na plech, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom...

  3. 3

    ...a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme pri nezmenenej teplote asi 15 - 20 minút (ja ešte na posledných 5 minút zapnem gril).

  4. 4

    Po upečení ju len jednoducho preložíme do hrnca, zalejeme vodou a varíme spolu s limetkovou šťavou,  zázvorom a vloženou vetvičkou rozmarínu, ...

  5. 5

    ...ktorú po prevretí vyberieme, tyčovým mixérom rozmixujeme na hladučkú fantáziu a máme hotovo.

Diskusia k receptu

frezia
Krasny poeticky uvod si napisala. Tradicie by sa mali dodrziavat, tak na oslavu jesene uvarim polievku podla tvojho receptu. A vitaj na Vareche!
haji
Tekvicová polievka je úžasná dobrota, limetka je dobrý nápad, díky za receptík!
marikafil
ja síce hokkaido tekvicu na polievku zatiaľ iba varím, ale možno už prišiel čas vyskúšať aj z takejto upečenej. pekný recept!
radox1
polievka z upecenej tekvice je uplne iny level,ako z varenej.pocas pecenia prebehne v tekvici karamelizacia cukrov a dalsie procesy a vysledna chut polievky je ovela vyraznejsia.
platdujour
@Frezia (28.9.2017 18:38)

Jeeej, dakujem krasne za mily komentar a uvitanie :)
Velmi ma tesim, ze recptik vyskusas a dufam, ze bude chutit. Ozvi sa, ako dopadol.
Krasny piatok a potom aj vikend prajem!

platdujour
@Haji (28.9.2017 18:51)

Ďakujem za komentár!
Limetka mi napadla na take osviezujucejsie "nakopnutie", keďže pečená tekvica je chuťovo ešte výraznejšia. :)
1x haji
platdujour
@Marikafil (29.9.2017 10:07)

Ďakujem veľmi pekne za komentár a určite povzbudzujem k polievočke z pečenej tekvice. Či už podľa môjho, alebo iného receptu, samozrejme ;-)
Môže sa to zdať ako časovo náročnejšie, ale ja popri tejto verzii toho v kuchyni stihnem ešte kopec navyše a po upečení stačí už len preložiť, nechať prevrieť a hotovo :)

Ešte raz vďaka za komentár a prajem príjemné varenie a samozrejme aj blížiaci sa víkend.

Martina
platdujour
@Radox1 (29.9.2017 10:57)

Presne tak!
Musím sa priznať, že u nás doma sa väčšinou varí táto, "pečená" verzia.
A práve z dôvodu tej intenzívnejšej chuti mi napadlo pridať limetku, aby polievočka dostala take menšie osviežujúce "nakopnutie".

Vďaka za milý komentár a prajem príjemný blížiaci sa víkend.

Martina
babidka
Dobreee ! Aj ja vzdy tekvicu najprv upeciem a az potom varim . Limetku som este neskusala pridat , dakujem za tip. Niekedy pridavam aj trosku mleteho koriandru , muskatovy oriesok alebo kvet , obcas trosku bieleho korenia alebo cerstvy bobkovy list....ta ista polievka moze mat vzdy inu chut:-) Preto som sa aj potesila tej limetke , tu som este nedavala .Na polievku viem pridat na vrch oprazene tekvicove semiacka alebo oprazene platky mandli , manzel ma rad k takejto polievke cesnakovu hrianku.
platdujour
@Mitzy (30.9.2017 10:38)

Ďakujem veľmi pekne za milý komentár.

Pekný štart do nového týždňa prajem.

Martina



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia