Hovädzie mäso na španielsky spôsob fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 24. apríla 2013

Tento recept som našla asi pred pätnástimi rokmi v malej brožúrke s názvom Španielska kuchyňa. Ide vlastne o roštenku plnenú posekanými mandľami a olivami, Zobraziť celý popisTento recept som našla asi pred pätnástimi rokmi v malej brožúrke s názvom Španielska kuchyňa. Ide vlastne o roštenku plnenú posekanými mandľami a olivami, okorenenými škoricou, ktorá jedlu dodá zaujímavú chuť. Robievam ho pri slávnostnejších príležitostiach a doteraz malo vždy úspech. Mäso som podávala s omáčkou, v ktorej sa dusilo a tirolskými knedličkamim podľa receptu z Varechy http://varecha.pravda.sk/recepty/tirolske-knedlicky/38072-recept.html.

6
porcií
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
100 g
100 g
100 ml
200 ml
1 ks
2 strúčiky
1 KL
1 ks
4 PL
1 kocka (min. 70% kakaovej hmoty)
podla chuti
podla chuti




Postup

  1. 1

    Pripravíme si jednotlivé suroviny. Keďže som mäso kupovala v supermarkete, nenašla som potrebné množstvo vkuse, preto som kúpila dva kúsky.

    Hovädzie mäso na španielsky spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mandle nasekáme na kúsky, olivy pokrájame na kolieska a oboje premiešame so škoricou.

    Hovädzie mäso na španielsky spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso umyjeme, poutierame, posolíme, pokoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a urobíme doň hlboké zárezy približne vo vzdialenosti 2 cm od seba.

    Hovädzie mäso na španielsky spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zárezy naplníme striedavo posekanými mandľami so škoricou a olivami so škoricou.

    Hovädzie mäso na španielsky spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naplnené mäso pevne previažeme kuchynskou niťou.

    Hovädzie mäso na španielsky spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvici zohrejeme olivový olej a mäso na ňom oprážame, až kým sa nezatiahne.

    Hovädzie mäso na španielsky spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom mäso preložíme do rajnice s vyššími okrajmi, pridáme výpek z panvice, ak treba, môžme pridať ešte trošku olivového oleja a keď je olej horúci, pridáme praradajkovú passatu, šalotku, 2 strúčiky cesnaku a bobkový list. Nakoniec podlejeme vínom a prikryté dusíme približne 40 minút,

    Hovädzie mäso na španielsky spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je mäso hotové, odstránime z neho niť a uložíme ho do tepla.

    Hovädzie mäso na španielsky spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Šťavu vydusíme, pridáme smotanu a kocku horkej čokolády, ktorá zvýrazní jej chuť a pretrieme cez sitko alebo rozmixujeme ponorným mixérom.

    Hovädzie mäso na španielsky spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäso pokrájame zošikma tak, aby v jednom plátku boli prúžky mandľovej i olivovej plnky. Podávame poliate omáčkou, s tirolskými knedličkami a frisé šalátom. Myslím, že mojim dnešným stravníkom chutilo, pretože sa zjedlo skôr, ako som si spomenula, že ho treba odfotiť.

Diskusia k receptu

karolka
Vyzerá to krásne a určite aj výborne chutí, zaujímavý recept hodný vyskúšania
aylinka
ukladám si a vyskúšam pri nejakej slávnostnej príležitosti
tiginko
to sa mi nesmierne páči, aj keď ja sa stále tej škorice bojím. Skúšala som už pár jedál s ňou, ale na mňa pôsobí trochu rušivo. Zloženie omáčky vyzerá super. Veľmi ma zaujalo to mäso - ty máš nejakú protekciu v tom supermarkete? Také krásne ružové hovädzie som tuším ja ešte nevidela, vyzerá ako teľacie. Závidím takého dodávateľa...
paeva
slavka, prosím Ťa a tirolské knedličky sú už na vareche?
slavka2012
@tiginko , pravdupovediac, aj ja som sa tej skorice trochu obavala, ale naozaj ju tam takmer necitit a mam pocit, ze to maso nejako zvlacni, zostane stavnate a krehke. Samozrejme, ze dobu dusenia treba prisposobit masu, toto bolo naozaj mlade, kupila som ho v nemenovanom obchodnom retazci ako maso z mladeho byka. Povodne som mala v umysle kupit i uvarit nieco ine, ale ked som uvidela take krasne hovadzie, zmenila som plany:-). Treba dat trochu pozor na olivy, ktore byvaju dost slane, treba to vziat do uvahy pri soleni.
slavka2012
@Paeva , ano, tirolske knedlicky som nasla na Vareche, link je uvedeny v uvode k receptu. Kedze my doma jedavame tmave a grahamove pecivo, moje knedlicky z ususenych zbytkov boli trochu tmavsie, ale chutili vyborne, robila som ich prvy, no iste nie poslednykrat.
slavka2012
@viera1 , vdaka, ja som si jeden recept na tirolske knedlicky ulozila do KK, robila som ich podla neho, vdaka tvojmu linku ich mozem obmienat, super.
afataga
paci sa mi recept, vino a cokolada je dobra kombinacia, so skoricou ale nemam dobre skusenosti, to si musi kazdy odskusat, ci mu to vyhovuje, ja by som tu omacku nemixovala, mam rada ked vidim co jem :-)
slavka2012
@afataga , tu skoricu velmi necitit, len akosi zvyrazni chut jedla a jednotlivych ingrediencii. Cokolady treba dat naozaj iba malu kococku, vytvori kontrast, ktory da vyniknut plnosti chuti. Mixovala som preto, lebo do omacky prepadli kusku mandli, ktore v nej chrumkali a chcela som, aby aj salotku (pridala som ju vcelu) bolo citit vsade. Ale samozrejme, ak ti skorica nechuti, mozes ju nahradit inym korenim ci bylinkami. Ved recepty su nato, aby sa tvorivo obmienali, nie?
dajanca
fakt je to tak, koľko ľudí- toľko chutí... a na jedlo podľa Tvojho receptu mám veľkú chuť... uložené, keď stretnem taký krásny kus havädzieho, budem pripravená :-)
evanaaa
Zaujímavá chuť, ozaj treba vyskúšať, ale zasa roštenka je drahá a len tak experimentovať....musela by som ochutnať hotové. A ani mi to roštenku nepripomína, ani tvarom, ani farbou, ešte tak stehno, takú som nevidela.
slavka2012
@evanaaa , ja som to maso kupila ako anonymne kusy s oznacenim rostenka. Bol to mlady byk, urobilo sa velmi rychlo, za 40 minut, a vo vnutri nebolo krvave ani suche, takze bolo kdobrej kvality. Myslim, ze by to slo urobit aj z falosnej svieckovej. Mas pravdu, je to svojim sposobom otazka odvahy pouzivat skoricu a cokoladu, ale tentoraz som neexperimentovala, recept som mala odskusany :-).
evanaaa
@slavka2012 , mne sa recept celkom páči, a ani tých nezvyklých surovín tam nie je veľa, len by som musela vopred ochutnať už aj kvôli môjmu mužovi,xixi. A nedávno som aj ja mala taký krásny kus hovädzieho, ešte z neho trochu mám, ale to je málo na tento recept.
lusinkab
Tak toto musim urcite urobit :-) same dobre veci su tam a masko vyzera velmi lakavo takze ked budem opat robit hovadzie v celku tak bude na spanielsky sposob podla slavky :-) vdaka za receptik
slavka2012
@evanaaa , ja som to vyriesila tak, ze som uvarila,mojmu muzovi nic nepovedala a naservirovala. Ked ochutnal, zalizol sa a povedal, ze nikdy by nebol myslel, ze taka ci onaka kombinacia moze byt taka chutna.:-):-)
jozka2
nemali by ste bat skorice ,je velmi lieciva hlavne na ranajky s opecenym cklebikom poliatym medom a posypany skoricou,je to recept pre srdciarov,zase pohar kysleho mlieka ,jogurtu ci kefiru rozmiesany s pol Kl skorice denne znizuje obsah cholesterolu .



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia