Holandský hutspot, mrkva-zemiaky-cibuľa fotorecept

janger - fotkajanger, 5. februára 2012
Holandský  hutspot, mrkva-zemiaky-cibuľa (fotorecept)
Foto: janger

Je to velmi jednoduche, kazdemu dostupne a aj zdrave jedlo, ktore sa v Holandsku jedava v zimnom obdobi. Spomina sa uz v receptoch, ked Zobraziť celý popisJe to velmi jednoduche, kazdemu dostupne a aj zdrave jedlo, ktore sa v Holandsku jedava v zimnom obdobi. Spomina sa uz v receptoch, ked este v Europe neboli zemiaky, vtedy sa to pripravovalo s pastrnakom. Najcastejsie sa jedava s kuskom duseneho hovadzieho masa. V tomto recepte sa nebudem moc rozpisovat o mase, ide mi tu hlavne o tie zemiaky s mrkvou a cibulou.

4
porcie
10-15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
750 g
500 g
2 ks
3 lyzice pripadne bujon
 dusene




Postup

  1. 1

    Zemiaky ocistime a pokrajame. Vhodne su aj zemiaky, ktore sa viac rozvaria. Tie su na toto vlastne este lepsie...Dame do hrnca.

    Holandský  hutspot, mrkva-zemiaky-cibuľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ocistime a pokrajame (zimnu) mrkvu. Tu sa tato mrkva vola zimna. Je to velka mrkva. To, co vidite na obrazku, vazilo v ocistenom stave 750g.

    Holandský  hutspot, mrkva-zemiaky-cibuľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridame ju k zemiakom.

    Holandský  hutspot, mrkva-zemiaky-cibuľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ocistime a nakrajame cibulu a dame do hrnca k zemiakom a mrkve.

    Holandský  hutspot, mrkva-zemiaky-cibuľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme vodou. Pridame sol, bobkovy list a podrvene cierne korenie. Ak mame nahodou bujon, mozeme to zaliat nim (chut bude trochu bohatsia ). Uvarime do makka.

  6. 6

    Potom zlejeme vodu. Ja dam hrniec vzdy este na chvilu na ohen, vsetko poprehadzujem. Tak sa mi dobre odpari uplne vsetka voda, jedlo nie je potom vodnate. Pridame maslo a pomagame tlacitkom na pyre. Pridame trosku pomleteho muskatoveho orieska. Potialto je tento recept vhodny aj pre vegetarianov.

    Holandský  hutspot, mrkva-zemiaky-cibuľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vacsinou sa to podava s dusenym hovadzim masom, z hovadzej hrude.

    Holandský  hutspot, mrkva-zemiaky-cibuľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hovadzie masko si mozete udusit podla svojho zvyku. K tomuto jedlu ho vzdy najprv rychlo oprazim, posolim, pokorenim, podlejem horucou vodou a dlho, na slabuckom ohni dusim. Potom sa az rozplyva na jazyku. Na fotke som zabudla poliat kasu so stavou z masa. Tak na to nezabudnite, je to velmi dobre!

    Holandský  hutspot, mrkva-zemiaky-cibuľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ked vam z tejto kase zostane, tak na druhy den si mozete rozpalit panvicu a kasu len tak na troske masla (ako placku) poopekat, az sa vytvori chrumkava korocka... Dobru chut! Eet smakelijk!

  10. 10

    Cas varenia, ktory uvadzam pod receptom, je na pripravu kase. Maso treba, samozrejme, dusit dlhsie.

Diskusia k receptu

babav
Iste velmi chutna a zdrava priloha k masu....vyskusam;-)
mimitje
@Janger , vyzera to naozaj LEKKER! :) Aj s tým pastrnakom miesto zemiakov to môže byt zaujimave. No a tie placky na druhy den! Urcite vyskusam!
marcy
mám rada takto zvolenú kombináciu chutí :)) s paštrnákom by to bolo ešte sladšie,čo nevadí....no,s tým mäsko pre moju polovičku musí byť :))
janger
Dakujem:-). Veru dievcata, je to dobre jedlo. V zime to casto robim. @mimitje , je to veru lekker :-))). Inac s tym pastrnakom som to este nikdy nerobila. O tom snad ludia ani nevedia, ze sa to volakedy, pred starociami tak robilo. Teraz to robi kazdy so zemiakmi.
marianne69
@jankaaa ,skvele jedlo,toto nam bude chutit urcite a na tieto mrazy ako stvorene,tento tyzden odskusam,len co hovadzie dokupim.Dnes som piekla v rure pecenu krkovicu v celku,mozno aj ta by sa k tomu hodila,kebyze uvarim len tie zemiaky,mrkvu a cibulu,ale to by uz nebol origos s hovadzim maskom.
zvoncek
S paštrnákom to mám vyskúšané, je to ozaj dobré, robím to v pomere zemiaky : paštrnák 1:1 napr. 250g zemiakov, 250g paštrnáku.
po uvarení pridávam ghi . tj. prepustené maslo, a tiež zvyknem ochutiť
mletým muškátovým orechom , mletou rascou.
janger
@marianka , kludne to mozete jest aj s krkovickou, niekto to je aj s bocikom, alebo masovou gulkou, ale patri teda k tomu ta makkucka hovadzinka...Ale mne to teda vobec nevadi, co si k tomu date :-))). Len nech vam chuti :-).
@zvoncek , ten pastrnak je trochu uz taka zabudnuta zelenina, ale asi ho niekedy kupim.
jerica
@janger Janka,receptík pre inšpiráciu , z hovädzieho mám najradšej , hovorí sa tomu židovka,je to krásny svalík , pohľadom ako falošná sviečková , je to časť z lopatky.
Židovku,mám radšej ako falošnú sviečkovú,mäsko nie je to suché je šťavnaté,mäsiari to dobre poznajú,už ako mladá keď som sa pri mamine priúčala kuchárskemu umeniu, na sviečkovú alebo mäsko na šťave sme iné ani nemali.
Aj teraz v piatok u nás súkromník mäsiar predomnou vykostil mi z mladého býčka ten svalík "zidovka".
marienka44
@Janger ,to hovadzie maso si robila v celosti? Alebo pokrajane na platky? Mozno to niekedy urobim, preto ukladam do KK. K tomu sa moze podavat aj nejaky salat, myslim si. :-)
janger
@jerica , Jarka, moc sa v tych slovenskych nazvoch pre maso nevyznam ;-), mam v tom, ako sa povie, spanielsku dedinu :-). Ja som pouzila masko, ktore sa vola po holandsky 'klapstuk'. Toto maso sa vacsinou pouziva k tomuto jedlu. Pripajam link, ak mas zaujem, tak mrkni, ako sa to vola po slovensky.

 borst.uw-slager.nl/bereiding-rundvlees...
janger
@marienka44 , toto maso som robila v celosti, ano. Vacsinou robim hovadzie v celosti...K tomuto jedlu sa salat nepodava. Je to taka stara klasika, jedava sa to takto. Ale ak mas chut k tomu dat si salat, tak kludne, nic sa nestane :-). Ak niekedy vyskusas, dufam, ze bude chutit :-).
porzellanka
Vyborne, prave som dojedla :-))). Mali sme k tomu kuracie maso, ale vela som ho nepotrebovala. Moja svokra, ked som sa jej pytala, ci pozna toto jedlo, tvrdila, ze je to Mohrenuntereinander a ze zemiaky musim varit zvlast. Samozrejme, ze som to varila vsetko spolu :-). Zboznujem taketo stare zabudnute jedla. Vdaka za recept!
A mimochodom, Klapstuk je hovadzia hrud
pacik
Tak toto sa mi veľmi páči, zelenina v pivnici, hovädzina v mrazáku, ako stvorené do týchto mrazov :-)
janger
@porzellanka , nemas za co, som rada, ze ti chutilo..Tak asi aj V nemecku je nieco podobne, ked to tvoja svokra pozna...V niektorych receptoch sa varia tie zemiaky zvlast, ale vacsina ludi vari vsetko v jednom hrnci. Tak to maso som dobre povedala, ze je z hrude :-).
marienka44
@Janger ,uz mam aj maso-falosnu hovadziu svieckovu. Zajtra sa chystam toto jedlo urobit. Len sa chcem spytat, ci na opekanie a nasledne dusenie hovadzieho masa mozem pouzit domacu bravc. mast. Ostatne suroviny mam, zajtra bude pre mna /som sama/ fajny obed. :-)
janger
@marienka44 , kludne mozes pouzit aj mast, na tom nezalezi. Ja mast nepouzivam, lebo ju nemam. Masko si najprv (na tuku) dobre prudsie na hnedo poopekaj z kazdej strany....Posol, pokoren, podlej horucou vodou. A potom pomalicky, dlho, pod pokrievku dus. My ho k tomuto jedlu takto robievame. Falosna svieckova je z ktorej casti? Moc sa v tych slovenskych masovych nazvoch nevyznam. Nie je to moc chude masko? To chude byva obycajne aj suchsie...A potom si so stavickou trosku polej aj tu mrkvovu kasu, ked uz to pojdes jest. Dufam zo srdca, ze ti bude chutit :-). Tak si potom na mna zmysli. Prajem ti dobru chut!
janger
@marianka , no to som strasne rada :-))). Ochutnala si holandsku zimnu klasiku. Dakujem ti, ze si vyskusala a tiez za fotky. Potesila som sa. Pa-pa.
marianne
Len nabuduce musim lepsie zliat vodu,mala som ten hotspot trosicku redsi,ale inak super.Vdaka tebe @janka sme mali kusok Holandska doma.Muz hovoril,ze toto by sme si mali robit castejsie:-)Jednoduche,zdrave,vyborne...
janger
@marianka , je to aj podla toho, aky druh zemiakov pouzijes. A ked uz vodu zlejes, tak sprav, ako som popisala v bode 6. To fakt pomoze. Len tak ten hrniec parkrat dobre ponatriasaj, zase daj na sporak...Uvidis, ze to pomoze. A co hovoril tvoj muz, tak presne to iste hovoril teraz nedavno ten moj...Ten by to dokazal jest kazdu chvilu. Ked ti trosku zostane, na druhy den mozes len tak na panvici poopekat taku placku z toho, tak na rychlo, to je tiez mnam, a aj bez masa, ak sa uz spapkalo. Asi zajtra veru spravim :-). My sme teraz jedli tri dni hrachovu polievku (ten recept, co tu mam). Muz spravil v obrovskom hrnci, aj do mraznicky som dala, aj svokre sme zobrali...
mesiar50
Jedlo vyzera naozaj velmi chutne.K voli tej zaujimavej prilohe k masu si recept ulozim.Dakujem ti pekne Janka. * * * * * *
2010
Keby holandania na oslavu Williama Pomarancoveho v sedemnaston storoci nemodifikovali mrkvu a pritom stratili vacsinu vitaminov.Tak by hutspot vyzeral trochu inac.
Cheers



1x haji
mijaita
Ten rc mi nekde utekl, @2010 pripomnel, super! Sice brambory s mrkvi - kasi delavam, tohle je zajimavejsi. A urcite k tomu uvarim hovezi zebro, ktere pak "otocim" v másle. @Janger prima recept uz od pohledu :-)
haji
@2010 (26.10.2018 00:14)
Bez šlechtění by ani hutspotu nebylo.
mijaita
@Janger zajimavá je v té "kaši" ta vařena cibule. Ke knedlíčkům s lilkem a pečenou paprikou to bylo ňůňo éňo :-) To budu dělat k různým masům a i jen samotné. Super, díky!


1x hanis
janger
@2010 , @mijaita , @haji , dakujem vam oneskorene za komentare, fotky. Nevedela som o nich, lebo mi nechodia notifikacie do mailu.
Aj ta variacia s fialovou mrkvou sa mi paci a tiez aj to, ako si to spravila ty, @mijaita , no super! Dakujem :-).
janger
Skusim este raz....Vcera vecer som pridala tento komentar, ale nikde sa nezobrazil. Teda ja ho nikde nevidim. Ani v starej, ani v novej verzii.

@2010 , @mijaita , @haji , dakujem vam oneskorene za komentare, fotky. Nevedela som o nich, lebo mi nechodia notifikacie do mailu.
Aj ta variacia s fialovou mrkvou sa mi paci a tiez aj to, ako si to spravila ty, @mijaita , no super! Dakujem :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia