Hubová nátierka na hrianky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 12. augusta 2010
Hubová nátierka na hrianky (fotorecept)
Foto: kimlo

Keďže sa tento rok hubám výnimočne darí, ponúkam osvedčený recept na spracovanie bohatého obsahu Vašich košíkov...

90 minút
príprava
45 minút
na 100 °C

Suroviny

1 kg
600 g
500 g
150 ml
150 ml
1,5 KL
1,5 KL
3 KL
3-4 strúčiky
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Huby nakrájame na kúsky.

    Hubová nátierka na hrianky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Papriku a chilli nakrájame.

    Hubová nátierka na hrianky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na oleji.

    Hubová nátierka na hrianky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme nakrájanú papriku, opražíme, a pridáme nakrájané huby.

    Hubová nátierka na hrianky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podusíme, ochutíme ostatnými prísadami a necháme vychladnúť.

    Hubová nátierka na hrianky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom rozmixujeme ponorným mixérom, ale mierne, aby zostali aj kúsky húb. Naplníme do pohárov a sterilizujeme 45 minút pri 100°C. Podávame natreté na hriankach.

Diskusia k receptu

sjuz
och, škoda, že svoje dubáky som si už zavarila .....! Musím ísť na ďaľšie....:))
evusik
už som uvažovala čo z ďalších húb, ktoré mi muž prinesie urobím. Už mám usušené, v mrazáku, zavarené... tak teraz už viem, recept prišiel jak na zavolanie :-)
kimlo
šak som to aj tak načasoval.. :-)
celka
Výborný recept. A hrianky milujem.
klaura
ukladám ... ďalší typ, ako spracovať huby ... :)
honestka
robievam - bohuzial nema to chut dubakov, lebo je iba zo sampionov s pridavkom susenych na zvyraznenie chute. Co by som dala za take prave, ktorych si teraz zbierate na kose...
kimlo
jeej, vyhral som.. ďakujeeem.. :-))
bambulka51
@kimlo ,díky za recept práve som ho spravila/chladí sa / ale bez čili papričky,čo použiť iné aby to veľmi neštípalo
tinca
robí ju kolegyňa, jej muž je hubár, ušli sa mi vlani zo dva poháriky, je fakt výborná
bozulka
Robím podobné len ja to mám viac rajčinové/kečupové/ a nemixujem.Ináč výborné.
pisot
tak já sa na to tiež vrhnem,hub tu je neúrekom:-)
pisot
tak já sa na to tiež vrhnem,hub tu je neúrekom:-)
akludad
škoda,že sme všetky huby posušili:-((....z takých to asi nepôjde spraviť...či?
kimlo
To radšej nie.. na to treba čerstvé. Ešte budú jesenné, na tie sa teším...
pierro
huby su u nas stale ziadane.toto vyzera byt super, takze aj ked som sa zapovedal, ze tento rok uz ani za svet na huby, lebo som doniesol na sebe viac kliešťov ako hribov, vyrazim a urobim......zhodnotim a urcite pochvalim
dogagador
@ kimlo: da sa to urobit aj z kupenskych hub, ako napriklad champinony alebo baby portabela ? tu nemam kde zbierat huby a tiez vyzeraju trocha inac, takze mam strach ich brat, ak vobec nejake vidim...no a v lesoparkoch su aj chranene, ostatne lesy su sukromne, takze ani niet velmi kam na huby
kimlo
@dogagador : myslím že áno, so šampiňónmi určite.. v podstate sa dajú použit akékoľvek jedlé huby, len nie priveľmi rozmixovať, aby tam boli vysieť aj celé kúsky húb a papriky, ideálne je polovicu nadrobno nakrájať a polovicu čiasatočne rozmixovať..
korbacik
... jeeej, to musí byť chutnučké. Mám rada všetko hubové - okrem hubovej polievky :). Určite urobím, len škoda, že som na rcp naďabila až teraz. Už sa neviem dočkať...
hubata
Jééj krajan - záhorák ..... nakrájau tam modráky. Takto to nerobím, iba na "kyseuo" tak si ťa uložím do KK a na jeseň jak kebych našua.
ata8888
urcite je to riadna papanica ...skoda ,ze som recept nenasla na jesen,,,mali sme hromadu hribov ,ale urcite si recept ukladam a posielam priatelom...dakujem
modrykamen
Robím niečo podobné. Aké je to pekné v zimnom čase spomenúť si na leto s takouto lacnou, ale príma večerou.
jozka2
jaj kimlo vdak za receptik na k=hubovu natierku ja zbieram v Amerike cervenaky maslaky podpinky,zemne hlvy jaj a tych rydzikov do voza aj kus keby som mohla poslem kazdemu,urbila sm presnepomazanku,bola vyborna,ccela som ju prilepsit tak sm tam zamiesala nieco talianske z flase nakladane ked som ochutnala skoro som sa rozplakal to takianske svinstvo pokazilo moju natierku,ze sa to neda ani jest a tak som znicila vsetko och
helios
Vďaka za recept, i keď neviem, či by som nemala skôr nadávať, keďže som nátierku musela robiť už z troch dávok a manžel mi oznámil, že mu to chutí viac ako zavárané, takže ak ešte nájde nejaké huby, budem to variť znovu.
elef
vcera som robila z poslednych jesennych cca kilo dubakov a par podpnoviek bez jedineho cervika:)som rada,vdaka za receptik chutnali sme este teple ,je vynikajuca:)
havino
@kimlo , už som aj polovičke oznámila, že môže dopratať ešte zo dva koše a dosť s hubami tento rok, ale takéto niečo nemám a ked mu to lečo chutilo bude aj táto na hriankách
:-) ukladám a dám vedieť
havino
@kimlo , hotovo





a základ z tejto nátierky, ked som ju koštovala pred pridaním korenín, mi neskutočne chutil, tak som druhú várku dosť cibule, chilli, paprika, huby zasterilizovala, takú hubovú zmes, budem mať po ruke na praženicu, do plniek do mäsa a pod




dík za recept
tiginko
@zuzanka1367 (19.9.2022 11:45)

tak to sú aké krásne modráčiky! To tu u nás na dolniakoch také nevidno, dostala som sa k nim vždy buď na Liptove alebo na Šumave. Fakt závidím. Nie je ich škoda na nátierku? Asi nie, zrejme máte húb dosť :-) A mackovia neobťažujú?
1x kimlo
kimlo
@zuzanka1367 (19.9.2022 11:45)
Ďakujem za pripomenutie receptu, tiež by som ju spravil ale u nás akosi ešte nerastú... :-)
zuzanka1367
@tiginko (19.9.2022 23:39)

Áno, túto jeseň ich jesto naozaj hodne, priznám sa, že drvivú väčšinu mi nanosia moji chlapi krčmový, len preto som si dovolila takto ich použiť. Ale chuť je neprekonateľná...
zuzanka1367
@ kimlo Tvoja hubová natierka je topka, už sa teším ako si ju natrieme na hrianku, skvelý recept, teraz aktuálny, keď jesenné huby rastú. Dík






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia