Grécke pórové risotto Prassorizo

2010 - bez fotky2010, 10. mája 2010
Grécke pórové risotto Prassorizo
Foto: 2010

Tento recept je pre tych co maju radi take originalne risotto ako ma byt, riedke kremove a "al dente." Pre tych co maju radi suchu Zobraziť celý popisTento recept je pre tych co maju radi take originalne risotto ako ma byt, riedke kremove a "al dente." Pre tych co maju radi suchu rozvarenu ryzu s zmrazenou zeleninou tento recept nie je chutny.

2-3
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
2 ks
1 ks
2  struciky
1  hrncek
 za hrst
400  ml
2  lyzice
100  g
3  lyzice




Postup

  1. 1

    Por ocistime od zelenych listov a nakrajame na drobno.Por je pestovany v piescitej pode , takze treba viac krat poriadne premyvat a vymivat aby vam piesok neskripal pod zubami. Mrkvu tak isto ocistime a nakrajame na drobno. Do vacsieho hrnca dame na rozhoriaty olej spenit cibulku a cesnak. Pridame nakrajanu zeleninu a chvilu oprazime.Preto ze toho poru bolo dost vela tak som omytu ryzu kratku na rizoto arborio trosku oprazil na druhej panvici a pridal som ju do hrnca s porom a mrkovu.

  2. 2

    Do nadoby si pripravime zeleninovy vyvar ( pre nevegetarianov kuraci) a najlepsie zufankou zacneme pomaly pridavat do zmesi zeleniny a ryze.Pri stalom miesani stale pridavame tekutiny az sa neabsorbuju.Mnozstvo je ovela viac ako pri tradicnej priprave nemiesania -dusenia. V tomto recepte sa nepridava vino ale si rozrobime paradajkovy pretlak do hrnceka s vodou a 5 minut pred koncom pridame a tak isto pridame " stedro" na drobno nakrajanu petrzlenovu vnat , " slusnu" porciu nastruhaneho parmezanu alebo kefalotyri ( co sme pouzili ale sa da asi tazsie zohnat a parmezan je nahrada.Pridame sol a korenie podla chuti.

  3. 3

    PS: Experimentovali sme s divokou hnedou ryzou nedoporucujem nie je konzistentna jedno zrnko je tvrde druhe make (aj struktura je velmi podobna ) ale hlavny problem ze trva ovela dlhsie pripravit cca 30 min.( a zelenina sa skoro rozvarila ) takze klasicka ryza arborio je ta spravna.

Diskusia k receptu

2010
sandra,
no su normalne male olivy a potom su barz jake ine olivy ale su jedny velke ako slivky a volaju sa Kalamata
babav
@2010 , uz sa zacinam na tvojich receptoch ucit grectinu ;-))
Tento je tiez na vybornu!
frezia68
Dobrá rada na hnedú ryžu,práve s ňou som to chcela robiť-ďakujem:-))
bozulka
@2010 takto robím ja moje rizoto len som doteraz nepoužila pór ale rôznú zeleninu a mrazenú vôbec nepoužívam,jedine čo mrazím je hrášek,zelená fazuľka krájaná aj celé struky a špenát a keď sme ešte pestovali pór a na jar nám ostal tak som ho pokrájala do krabičky a dala zamraziť.To je jediná zelenina,ktorá mi ešte ako tak chutí ostatnú nemusím.
To risotto na tvojom obrázku je viac suché ako robím ja asi som ti zle rozumela čo je suché.
2010
bozulka,
ja som pouzil to "divu ",hnedu ryzu, a kym som bol na mobile a to nachystal ta potvora tou vsetkou stavou bleskovo nasiakla.
bozulka
ˇ@2010 to nevadí aj tak je gustovné a tie nádherné olivy,práve mám takéto grécke veľké otvorený pohár a ja ich môžem zakaždým keď idem okolo chladničky,ten litrový pohár sotva vydrží 4-5 dní.Moja veľká slabosť.Utešuje ma iba to,že sú zdravé...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia