Falošná jaternica z rímskeho hrnca fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 8. marca 2012
Falošná jaternica z rímskeho hrnca (fotorecept)
Foto: irenaw

Predsavzala som si, že budem viac experimentovať s rímskym hrncom. Pohánka a´la jaternica od @bubaya je fantastické jedlo. Zaujala ma žobrácka kaša z delikatesy.sk. Zobraziť celý popisPredsavzala som si, že budem viac experimentovať s rímskym hrncom. Pohánka a´la jaternica od @bubaya je fantastické jedlo. Zaujala ma žobrácka kaša z delikatesy.sk. A tu je výsledok kombináce všetkých troch. Vonia to ako jaternica, chutí to ako jaternica a nie je to jaternica :-D.

30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

50 g
1 ks
5-6 strúčikov
300 g
250 g
250 g
3 PL




Postup

  1. 1

    Rímsky hrniec namočíme do vody. Slaninu aj cibuľu nakrájame na drobné kocky. Opečieme. Pridáme lahôdkové droždie a zase chvíľu opekáme. Pečeň umyjeme, očistíme, zomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme k cibuli so slaninou a opečieme. Odstavíme a necháme vychladnúť.

    Falošná jaternica z rímskeho hrnca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pohánku a krúpy preberieme, opláchneme. Po 30 minútach z rímskeho hrnca vylejeme vodu. Vsypeme krúpy, pohánku. Pridáme pečeňovú zmes. Osolíme, okoreníme, dáme prelisovaný cesnak a majorán. Všetko dobre premiešame. Zapichneme bobkové listy. Zalejeme vodou asi 1-2 cm nad zmes. Uznávam, že v tomto štádiu to vyzerá príšerne :-).

    Falošná jaternica z rímskeho hrnca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zakryjeme vrchnákom. Vložíme do studenej rúry. Nastavíme 200°C a pečieme 60 minút. Otvoríme a premiešame. Ešte by tam malo byť vidieť trochu tekutiny.

    Falošná jaternica z rímskeho hrnca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opäť zatvoríme a vložíme späť do rúry. Rúru vypneme. Necháme v nej rímsky hrniec asi 30 minút, kľudne aj dlhšie. Tekutina vsiakne, všetko sa to dopečie a chute sa prepoja. Premiešame, podávame horúce.

    Falošná jaternica z rímskeho hrnca (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zemiaky dobre umyjeme. Odkrojíme všetky kazy. Nakrájame na osminky a dáme na parák. Ešte si nachystáme kvasenú kapustu a máme hotovo :).

Diskusia k receptu

bejgi
hm...mňam naši by si pošmakli :))) takže s rímskym hrncom sa dajú robiť také divy? :)
modrykamen
Ajajaj! Ďalšie využitie rímskeho hrnca. S pohánkou nemám skúsenosti. Ale pre zdravú výživu ihneď skúsim. Takéto jedlá mám veľmi rád. A to droždie tam hrá akú úlohu?
lianka
Slinky sa mi zbiehajú. Ukladám do KK, keď budem suroviny vyskúšam. Len chcem vedieť aké je to droždie, obyčajné sušené sáčkové?
irenaw
@modrykamen @lianka toto droždie som objavila len nedávno, práve vďaka spomínanému recpetu od @bubaya. kúpila som ho v zdravej výžive. nie je to klasické sušené droždie, hovorí sa mu aj Tebi droždie, taký béžovo-žltý prášok. dáva akoby mäsovú príchuť, či ako to lepšie nazvať. pri tom spomínanom recepte bola diskusia aj o nahradení klasickým droždím, skúste pozrieť alebo vygoogliť :-).
irenaw
to máš svätú pravdu, ale čo mám robiť, keď prasiatko nechovám a už ani nikto v mojom okolí ... takú z obchodu si nedám :-(
viera1
@irenaw ,niečo pre mňa.Pravú jaternicu,ani nič typické zabíjačkové nezjem,ale toto vyzerá dobre.Vyzerá to byť také diétnejšie,či ?
evanaaa
@irenaw , dobre to vypadá, zabíjačkové aj bez prasiatka, a ten rímsky hrniec! práve som čítala diskusie o ňom, aj že ho majú lacno v Tescu, chcela by som ho.
irenaw
@viera1 aj ten kúsok slaniny môžeš vynechať, dala som ju na prevoňanie, pečienka je tam tiež trochu a inak sa to pripraví v pare, ktorá sa v hrnci vytvára :). @evanaaa nie je to veľmi fotogenické jedlo :-). ale keď ten môj povedal, že je to výborné a dcéra: "mňam varila si pohánku?" to mi stačí. mám tiež hrniec Pataki, som s ním veľmi spokojná.
viera1
@irenaw ,mne 50 gr. slaninky nevadí,ja nemôžem čerstvé mäso zo zabíjačky.Ďakujem za recept.
dadka2912
no,ja som si prave vo stvrtok popoudni,ked som sla z prace kupila ten rimsky hrniec PATAKI a teraz som tu nasla tento recept...Jaternicky mozeme,takze vyskusam....-)
ruzova
uz vonia v rure, synacik ju miluje, vypustila som len slaninku



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia