Dlabaný Šmirkas

pacun110 - fotkapacun110, 9. mája 2011
Dlabaný Šmirkas
Foto: pacun110

Je jar, kvietky kvitnú, všetko sa zelenie, zvieratká ožívajú, v diaľke šumí les a ovečky cigájky s bačom Ondrom niekde spod Hrubého Zobraziť celý popisJe jar, kvietky kvitnú, všetko sa zelenie, zvieratká ožívajú, v diaľke šumí les a ovečky cigájky s bačom Ondrom niekde spod Hrubého Grúňa ,vychádzajú na pašu.. a mňa chytila neprekonateľná chuť na šmirkas! Tak som si pred nemocnicou, u nás v Bystrici, kúpil(teda dal som si kúpiť) pol kila bryndze a pevne som sa rozhodol, že si ho urobím! A veľa!!!

Suroviny

500 gr
250 gr
2 - 3 ks
za hrsť čerstvá
 trošku




Postup

  1. 1

    bryndzu a maslo som si nechal dostatočne zmäknúť – večer som ich vytiahol z ľadničky a ráno boli vláčne - presne tak ako potrebujem.

    Dlabaný Šmirkas - obrázok 1
  2. 2

    dostatočne som ich zasypal mletou sladkou červenou paprikou a mletou rascou – na Knihe Tvárí som rozprúdil celkom zaujímavú diskusiu o tom, či do šmirkasu rasca patrí, alebo nepatrí. A ako to dopadlo? Ankety sa zúčastnilo 17 respondentov a skončilo to tak, že jeden vôbec netušil čo je to šmirkas, traja rascu používajú a až 13 ľudí rascu nepoužíva! Možno je to aj tým že všetky komentáre mali dámy! Páni majú radi kuštik pikantnejšie všetko ,tí by rascu asi pridali. Pán bol len jeden ,ale ten ani nevedel, čo šmirkas je..! Išlo len o moju súkromnú anketu, ktorá nič neovplyvnila – ani také komentáre ako - Nie -:) , nijéééé , veru nie , ja rascu nie, NIKDY!!! Ja rascu dávam a preto som ju tam aj dal! A cibuľku som si nakrájal na úplne drobno! Aj s vniatkou...Soličky opatrne,lebo bryndza je slaná dosť.

    Dlabaný Šmirkas - obrázok 2
  3. 3

    keď je cibuľka nakrájaná, tak som ,na drobno nakrájal si čerstvú pažítku a pripravil som si aj reďkovku a papriku na obloženie...A dlabač je už vnorený do masy

    Dlabaný Šmirkas - obrázok 3
  4. 4

    Dlabač je to ,čím sa nátierka dlabe ,ergo mieša. (To mi evokuje taký starý film,že „Kapitán Dlabač“. Ale to bolo o niečom inom ako o nátierkach...)Nemám rád nátierky vymiešané do peny, mne sa páči keď sú tam také hrudky jednotlivých surovín...

    Dlabaný Šmirkas - obrázok 4
  5. 5

    a takto vyzerá hotová nátierka! Dostatočne vymiešaná, ale jednotlivé suroviny krásne vidno! A v tom je čaro poctivých nátierok...!

    Dlabaný Šmirkas - obrázok 5
  6. 6

    Hotový šmirkas som nahrubo ponatieral na fajný chlebík - u nás letí Slatinský a hladnej rodine podávam s nakrájanou reďkovkou a paprikou a zapíjame čerstvým mliekom, alebo ako my – kyslou žinčicou z blízkeho salaša...

    Dlabaný Šmirkas - obrázok 6
  7. 7

    10 minút intenzívneho hryzenia a ostalo len toto – myslím, že môj Dlabaný šmirkas mal dnes úspech...

    Dlabaný Šmirkas - obrázok 7

Diskusia k receptu

evanaaa
Čo je šmirkas, som sa dozvedela len odtiaľto, z Varechy, dosiaľ to bola len obyčajná bryndzová nátierka, robím podobne, maslo, cibuľku, ml. papriku - tej dávam viac, no a niekedy dám aj drvenú rascu, inokedy som zas skúšala PL horčice, ale tá klasická je najlepšia. Až natrafím na dobrú bryndzu, tak si ju urobím. A pažítka je ideálna do toho tiež.
evanaaa
A k tomu , zabudla som, tú reďku, alebo aj papriku a paradajku, paráda.
pacun110
toto je stará a poctivá klasika starých materí! Bez všelijakých prídavkov a prikrášlení...
megginr
my sme začali bryndzu kupovať v takom stánku, kde majú ovčí syr a také všetky tie "origoš" veci a tá bryndza je úplne iná, akú dostanete v obchodnom reťazci... Je taká skvelá, že ju netreba miešať s maslom.
svetlana9
super nápad - májová bryndza je najchutnejšia. Naposledy som jedla bryndzovú nátierku ááála šmirkas od svojej mami, a to pred asi 40 rokmi, normálne som na takúto verziu nátierky zabudla, keď som bola mamou ja. Áááále šup s ňou do KK a "nevěšte, jste v pořadí"......
honestka
tiez sa s nou momentalne dlabem az na to, ze mi v nej chyba ta originalna bystricka salasnicka bryndza. /Avsak jej chut si uz aj tak neviem vybavit kompletne/, takze som spokojna aj s mojou.
jody
U nás doma sa jej vravievalo vždy bryndzová pomazánka. :-) Aj keď sme vedeli, čo je šmirkás. K tomu dlabaniu, vytasím sa sem s múdrym slovníkom slovenského jazyka:
dlabať -e -ú nedok.
1. vysekávať dlátom alebo podobným nástrojom: dlabať otvor v dreve, jamku v zemi
2. zhotovovať dlátom alebo iným nástrojom: dlabať korýtko, úľ
3. expr. vŕtať (sa), špárať (sa), rýpať (sa): dlabať v skale
a ja ešte pridám vlastný bod 4. s chuťou sa napchať ako škrečok :-)))
Ale všetko je jedno, pokiaľ jedlo chutí, teda či je máganá, pučená, dlabaná, či šľahaná, nadlábneme sa ňou všetci. :-))) Ďakujem za pripomenutie.
gubics
Bryndzovú pomazánku v Bratislave a na Záhorí volajú šmirkás. Ja dávam 2 diely bryndze + 1 diel masla, červenú sladkú papriku, mletú rascu, posekanú pažitku,(keď nie je pažitka tak mladú cibuľku na drobno posekanú, a 1-2 polievkové lyžice piva, štipku soli podľa chuti. Celé to vymiešam šľahačom, podľa mojej mienky pomazánka má byť hladká a krémová. (Nesúhlasím s tým, že všetky ingrediencie by mali byť rozoznateľné v tej pomazánke, ako píše autorka.)
pacik
@Pacun110 robím presne tak ako ty, rasca tam musí byť, aj pažitka, ale nevedela som, že je to šmirkas (už viem) :-)))
jerica
@pacun110 dobrá ponuka len pre mňa nie je nad čistú ničím nemiešanú bryndzu dať si na čerstvý chlebík alebo bagetku , k tomu tú správnu jarnú zeleninku cibuľku , reďkovku , pažítku :-)) Tak si vychutnám vynikajúcu chuť samotnej bryndze :-))
astheart
Dělám často. V zimě s cibulí , v létě s požitkou. Přímo miluju! Jediný problém je, že bryndza zmizela před léty z našich obchodů. Jezdím si na ni přes kopec do Polska.
evas13
Do bryndzovej nátierky dávať rascu bolo pre mňa úplne samozrejme, až na vareche som sa stretla s prípravou bez rasce, mne by to tam veľmi chýbalo. Radili mi dať aj horčicu, skúsila som to a stratila sa mi tá najlepšia chuť, bryndza. Tiež asi ani @evanaaa si na bryndzovej nátierke s horčicou nepochutila.
serchan
my milujeme šmirkas, dávam veľa nasekanej pažitky, najlepšia je klasika-žiadna horčica
sovka62
Sto rokov som nepočula názov šmirkas, zrazu sa z neho stala bryndzová nátierka. Presne taký aký si spravil mám rada, aj keď z májovej bryndze ho nie vždy stihnem spraviť, Stačí štipku ochutnať a už ju natieram nerozmiešanú na chlebík, alebo pečivko, kto by vydržal čakať?
dogagador
nikdy som nepocula nazov smirkas :-), stara mama pochadzala z Kosic a u nas sa to volalo korozet ( s bodkami nad oboma "o" ), asi z madarciny?? a rasca tam vzdy sla, dokonca ani nebola mleta.... a bolo to super! recept ten isty. vymiesane varechou, ci lyzicou. a teraz mam na to prisernu chut!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
evanaaa
Gubics, bryndzovú nátierku poznám od mojej mladosti, keď nám ju ešte mama robievala, som rodená bratislavčanka a " prisťahovaná" záhoráčka, ale nebyť Varechy, doteraz by som túto prezývku nepoznala a nepočula.Preto som ani nevedela, čo je to ten "šmirkas", ale iste z nemčiny. Možno prastarí bratislaváci by to poznali, ak ešte žijú.
violetacamorova
Zaujímavý názov šmirkas počujem prvýkrát, ja rascu nikdy, najčastejšie len maslo a cibuľka ale rodinný recept je aj s červenou paprikou, práve mám v chladničke ešte z minuloročnej domácej bryndze, ktorú som si priniesla do Škótska, so zelenou cibuľkou a červenou paprikou, je mňam tiež.
tetrisss
Ja robim smirkas uplne tak isto, aj rascu, dokonca nie drvenu, ale celu a este trochu horcice.
sylvinka
Tak isto som rodená bratislavčanka,bryndzovú nátierku robievam,a tiež som nevedela že sa volá šmirkas. Mimochodom mletú rascu tam dávam vždy.
hubata
Šmirkas nahrubo natretý na chlebe sa odjakživa nosil von medzi deti a jarná cibuľka sa hompáľaľa v druhej ruke. Všetci pýtali odkúsnuť, ale som ich poslala nech si idú pýtať od svojej mamy........
Nátierka je preto nátierkou lebo vidno v nej suroviny, ak nátierku robíte pre deti v mixéri, už robíte ...... penu.
matased
všetko sa mi páči, spracovanie receptu, bryndzovú pomazánku ľúbim....závidím Ti akurát ten salaš v blízkosti, čerstvú žinčicu...
boris111
Tiež som rodený bratislavčan a šmirkás poznám a zbožňujem od detstva. Názov je v starej prešpuráčtine odvodený od nemeckého Schmierkäse. Rakušania ale volajú túto pomazánku Liptauer. Podľa liptovskej bryndze. Je v tom iba maslo a bryndza. Nadrobno posekaná cibuľka, červená paprika a celá rasca. Ja pridávam ešte štipku grilovacieho korenia.Poriadne vymiešať (ručne) a potom už len chlebík, mlieko a mňam.
marianne69
Som ho vcera spravila,vyborny,len pazitku som nemala,ale bol skvely aj tak.
dorisa
Ja do šmirkasu dávam len bryndzu, maslo, cibuľu, papriku mletú a niekedy soľ(ak ovšem treba) Tvoja je pekná.
modrykamen
Áno to je smirkas (š). Ja robím bez masla z pravej ovčej bryndze z okolia Brezna, kúpenej pri Roosveltovej nemocnici. A jemnejšia je s pažítkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia