Demikát fotorecept

evusik - fotkaevusik, 30. júla 2010
Demikát (fotorecept)
Foto: evusik

Demikát varievala mama nášmu oteckovi, pokiaľ sa pamätám bol jediný v našej rodine kto demikát jedával. Našťastie mama nás nikdy nenútila ho jesť. A Zobraziť celý popisDemikát varievala mama nášmu oteckovi, pokiaľ sa pamätám bol jediný v našej rodine kto demikát jedával. Našťastie mama nás nikdy nenútila ho jesť. A tak som si ako dieťa priradila demikát k olomouckým syrečkom, ako niečo čo sa nedá jesť. Už som dávno veľká a olomocké syrečky som nikdy nejedla, ale demikát áno. A náš otecko, ktorý má 89 rokov a je zdravý a vitálny a múdry, si na demikáte pochutnáva tiež.

1
porcia
5 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    starší chlieb nakrájame na šmidky....

    Demikát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    navrch nasypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a asi tak za štvrť lyžičky masti, trochu mletého čierneho korenia, prípadne papriky...

    Demikát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    namrvíme bryndzu....

    Demikát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zalejeme vriacou vodou.... (najlepšie je použiť vodu z varených zemiakov, alebo halušiek)

    Demikát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a zakryjeme tanierikom, tak na 5 minút, aby sa bryndza rozvláčnila :-)

    Demikát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a môžeme papkať a spomínať ako to bolo keď ešte žila starká a demikát varila starkému, po ktorom mi ostala táto fajka :-)

    Demikát (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

michsamant
@evusik , toto jedlo aj ked nemam rada, toto je tvoj uplne najfantastickejsie spracovany recept. ..paci sa mi uvod, fotky...cele to ma pribeh a dusu, moc moc moc krasne :) SUPER
zdezda
Evušik, dojala si ma k slzám, až som mala husiu kožu, keď som ítala tvoj recept a videla foto, prostr nostalgia, ja už tatina nemám, ale mám tiež po ňom fajku a ešte pár drobností, ktorých sa rád dotýkal, no a ten demikát ani nemôže byť mrchavý, veď tam idú samé dobré veci :-))), dík, zajtra si ho určite urobím!
celka
Taky se mi moc líbí Tvůj vzpomínkový recept. Myslím, že nám tato jídla
nechutnají, protože už známe plno jiných. Ale v minulosti, když byla
nouze, tak takový demikát byl možná i přepych ( kvůli té bryndze ).
U nás zase v Karviné byly takovým přepychem stryky (bramboráky).
babav
@evusik , vela receptov z detstva nam pripomina nasich najmilsich
a ty si naozaj vyjadrila tymto ,demikatovym,vela.Krasne ,dojemne!
Priznam sa,ze demikat poznam iba z basnicky."Krat ,krat, na dvakrat vari macka demikat,jak ho vari tak ho vari ved to nie su ziadne cary.Bryndza cibula a sa miesa dokola,..... " ;-)
tatranka
Je to milé aj s touto spomienkou k tvojmu receptu.Demikát ma oslovil len ako jedlo zo slovenských románov.No fajka mi pripomenula môjho deda,ktorý by mal teraz 111 rokov.Ďakujem.Dojalo ma to.
evusik
všetkým ďakujem za pekné komenty, je pravda, že toto jedlo je len číra spomienka, nepoznám nikoho kto by sa zalizoval pri spomenutí demikátu..... len vďaka súťaži o regionálny recept som si pospomínala aj na takýto starý recept, ktorý mi pripomína našich starkých, kam som chodila na prázdniny ale hlavne môjho otecka, ktorý je chvalabohu živý a zdravý a on jediný z našej rodiny si na demikáte pochutná :-)
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Nádherný recept, krásne fotky, úžasné staré veci po prarodičoch. Bojím sa, že po nás také krásne veci nezostanú. Ktovie. Mám rada demikát, ale uvariť som sa ho pokúsila len raz a bola to katastrofa. O tom, že sa dá pripraviť aj takýmto spôsobom som nikdy nepočula. Určite vyskúšam.
alexdidi
Demikát sa chystám uvariť už dávno, ale ešte som sa k tomu nedostala, možno aj preto, že som ho ešte nikdy nejedla...takto pripravený, ako tvoj som ešte nevidela...bryndzu mám však veľmi rada...možno sa teraz na to dám...veľmi sa mi páči ten názov DEMIKÁT- krásne slovenské slovo...tak ako tvoja prezentácia-prekrásna...
sovka62
A prečo si myslíš, Evúšik, že by ho nikto nejedol? Ja by som ho jedla a aj som ho už jedla, len recept naň som v živote nevidela. Jedla som ho v Nitre v reštaurácii, ten bol trochu iný, s tou zemiakovou vodu tam dali aj pár zemiakov. Pokúsila som sa ho napodobniť podľa chuti, ale som na to išla zle, tú chuť som nezískala. A teraz viem prečo.Dala som do vody variť pár zemiakov a tú bryndzu som do vriacich primiešala a ešte nechala prevrieť. Nakoniec som do tanierov nakrájala smidky chleba. Čiže celkom naopak. Tak si spravím podľa tvojho receptu a už sa naň teším. A mimochodom, kvargle mám rada tiež. V čerstvom rožku, natretom pravým maslom a zapíjať mliekom, alebo pivom, jednoznačne pochúťka.
evusik
@sovka určite sa nájdu ľudia, ktorým demikát chutí, alebo kvargle :-)
ale musíš uznať, že ich je asi menej ..... ja som sa napríklad dnes napchávala Romadurom a môj muž tiež vykrúcal nosom, že kto so mnou vydrží, tak som mu naložila na tanier a už mu to navadilo.... skôr by ma zaujímalo, či mladí vedia o čom je reč, alebo takéto jedlá nepoznajú ani z počutia?
tinca
@evusik , demikát som ešte nejedla, ale za srdce ma chytili tie spomienkové predmety. Aj ja si opatrujem po starkej dva maľované džbániky a sošku panny Márie. Dojala si nás,krásne:-))))
evanaaa
Ja zasa kvargle a všetky tie " voňavé " syry mám rada, lebo čím viac voňavejšie, tým sú lepšie, kto neochutnal, o veľa prišiel.
violetacamorova
my sme doma volali demikát keď sme si suchšie staré rožky nakrájali na kolieska a zaliali zapraženou polievkou,alebo osladili a zaliali prevareným mliekom.Mala som to veľmi rada a už dávno som to nejedla, lebo v Škótsku také dobré rohlíky ani nekúpim, ale mám bryndzu ktorú som si priniesla ešte z dovolenky na Slovensku a chlieb z poľskej predajne tak si skúsim urobiť aj demikát podľa tvojho pekne spracovaného receptu...
zitar
@evusik , pri čítaní a hlavne prezeraní receptu som sa úplne preniesla do detských čias, krásne.... a normálne dojemné
celka
@violetacamorova - připomněla jsi mi, jak mi moje maminka v dětství
dělala něco podobného z rohlíků a říkali jsme tomu papka.
Rohlíky se namočily do vody nebo mléka, vymačkaly se a pak se
osmažily na másle a osladily krystalovým cukrem. Dělala jsem si tu
rychlou sladkost i v dospělosti, avšak teď musím držet bezlepkovou
dietu a na papku už jen vzpomínám. Z bezlepkového pečiva to
vůbec nemá cenu dělat.
foska
Toto je prekrasne spraveny recept, ktory som odlozila do KK hned, ako som ho videla. Demikat som jedla jediny raz v zivote - v nejakej restike a neoslovil ma. Ja som tusila, ze tento recept je to, co som hladala, to, co som si predstavovala pod slovkom demikat. Fantazia! Velmi pekne dakujem za pozitok nie len pri citani postupu, prezerani fotiek, ale teraz i pre jedeni.
evusik
@foska ďakujem, pre mňa je to taký nostalgický recept... spomienka na starkého a starkú u ktorých som trávievala prázdniny :-)))
katka1804
Milujem demikát. Mám 3O rokov a toto jedlo zbožňujem od malička. Doma sme ho robievali často. Postup bol podobný ako vo Vašom recepte. Ja ho robievam tak, že urobím viac vrstiev chleba, cibule a bryndze a zalejem osolenou vodou, ktorú som chvíľu varila s nadrobno nasekanou cibuľou. Misku prikryjem tanierom, presne ako Vy a nechám chvíľu postáť. Raz som mala strašnú chuť na demikát a nemala som bryndzu. Tak som namiesto nej použila syrokrém. Bol to vlastne taký falošný demikát. Ale chutil veľmi dobre. Akurát pred pár dňami sme sa s dvomi kamoškami rozprávali o demikáte a oni hovorili, že to v živote nejedli. Tento piatok idem robiť pre moje kamošky demikátpárty. Dúfam, že im bude chutiť a že nebudú sklamané. Ja ho zbožňujem. Vaše spracovanie receptu je veľmi milé a som rada, že to niekto robí podobne ako ja, lebo tie iné recepty na toto jedlo mi nič nehovoria. Potešili ste ma
1x ipon
evusik
@katka1804 som rada, že sa ozval niekto kto má rád demikát a ešte ho aj robí podobne ako sa robil u nás... prajem ti aby sa ti demikátpárty vydarila a aby kamošky boli spokojné, alebo sprav ešte bryndzové halušky alebo bryndzovú pomazánku, pre istotu keby im demikát nechutil :-)))
evusik
@diabambulka ďakujem, tu na Vareche je mnoho verzií demikátu, pozerala som aj ten tvoj, zrejme sa varil všade ináč... aj keď sa musím priznať, že medzi moje obľúbené veru nepatrí :-)
spetkasoli
@evusik , ešte sa mi nestalo, že by ma nejaký recept dojal. Pripomenula si mi moje detstvo u babičky vo Veľkom Rovném, ktorá starkému tiež varievala podobnú polievočku, ale tá fajka...takú istú bafkal aj moj deduško a tým si ma dostala, ešte teraz mám "knedľu v hrdle" a tlačiace slzičky z očí. Díky moc za tento recept s krásnym príbehom. Maj sa krásne a pohlaď otecka, moj už bohužial nežije ani maminka tak niet koho pohladiť:((
njdevil
@evusik , pripajam sa ku vsetkym komentom, uz nie su slova , ktore by vyjadrili pochvalu na tvoj recept, varechacky ich totiz vsetky pouzili...aj mne sa zarosili oci slzami zo smutku za mojim tatinkom, nestihla som ho, zomrel v den mojho letu ...ale za tie kvargle, by som si dala do kolena dieru vyvrtat!!!!!...aj za dobru slovensku bryndzu!!!!...krasny vykend zelam!
spetkasoli
@njdevil , napisala si to velmi pekne, ale je to smutné. Rodičia mi chýbajú už velmi dlho, čo bych dala za to, aby som ich mohla objať a povedať im ako velmi ich ľúbim. Ani ja som nebola pri ich odchode, lebo som žila v Prahe a oni v P.Bystrici, ale ešte v deň maminej smrti som sa s ňou rozprávala po telefone a keď sme sa lúčili, povedala som jej, že ju velmi ľúbim, a že mi chýba, že prídem čo najskor ak mi to pojde, už som to nestihla. Kebych bola tušila, že do rána zomrie, bola bych nasadla na prvý vlak a frčala za ňou...Dodnes ma to velmi trápi. Maj sa pekne
evusik
@spetkasoli @njdevil ďakujem moc za vaše krásne slova.... mne mama zomrela pred 30-timi rokmi, nie je deň aby som na ňu nemyslela, veľmi mi chýba a bude mi chýbať až do mojej smrti.... zomrela náhle a ja som jej toho nestihla tak veľa povedať, to je na tom najstrašnejšie, že sa nerozlúčite, že nestačíte povedať prosté ďakujem, ľúbim ťa.....
veronikazc
,,krasne spomienky:-) vynikajuci recept,,demikat mam velmi rada ale malokedy ho varim,,hoci si pamätam,ked som bola mala,nechcela som ani ochutnat,,nepacilla sa mi biela farba demikatu,,,ale stacili zodve lyzicky a oblubila som si,,,nedam nan dopustit,,dnes som si zasa zaspominala a bola to mnamka,,,,dakujem:-)
kukulienka71
milujem staré fotografie, zažltnuté, s chýbajúcim rožkom, ohlodané zubom času ako naše spomienky...chýba v nich nejaký ten drobný detail, ale to hlavné, prečo sú najkrajšie, sa nám nezmazateľne vrylo do pamäti. Nehovoriac už o tom, keď sme šťastnými vlastníkmi nejakej drobnosti po našich milovaných... @evusik , tento tvoj recept má moc pohladiť dušu a čaro, pre ktoré sem k tebe rada chodím:-)
kecemis
Evka, pekne si to vsetko pripravila. Vychvalovat uz nie je co, pretoze uz ani niet cim. Vsetko bolo povedane predo mnov. Po pravde o demikate viem len z pocutia a nikdy som ho nemal moznost vyskusat. Uz som sa viac krat odhodlaval na pripravu, ale nejak to nevyslo. Vyvolala su prudke spomienky v mnohych, k tomu tie uzasne fotografie, niet sa co divit. A ako bolo spomenute skor, kazdy spominame na svojich najblizsich, ktori chybaju, ked potrebujeme poradit, alebo sa len tak porozpravat. A zvlast, ked sme nestihli povedat to co sme mali, alebo chceli.
evusik
@kecemis Mirko, ja som vždy lipla na veciach ktoré patrili našej rodine, mám staré fotky, používam stoličky ktoré vyrobil môj starý otec - stolár, raz do roka vyťahujem na Vianoce jedálenský servis po mojej mame... a čo ma najviac teší, že naša dcéra ho raz bude používať rovnako ako ja a bude svojim deťom hovoriť, že to je servis po ich prababičke... sú to obyčajné veci, ale majú úplne inú hodnotu keď vieme, že sa ich dotýkali ruky ľudí ktorých milujeme aj keď tu už nie sú :-)
prajem ti krásny deň :)
ekvivalent
Dakujem za tento recept. Moja stara mama to takto robila, ked som bol maly skolacik.Maminy som sa pytal na recept, ale nevedela lebo to nikdy nevarila. Na internete som nasiel kopec inych receptov, ale ja som hladal presne toto (ináč prave som dovaril moj prvy demikat podla ineho receptu s prevaranou smotanou a bryndzou a velmy mi to staru mamu nepripomenulo...skoda ze som nehladal lepsie pred varenim)
evusik
@Ekvivalent (25.4.2016 17:32) tak to ma veľmi teší, že si niekto spomenul na tento starodávny recept :-) demikát sa asi varil všade ináč a potom sú ešte moderné verzie demikátu, toto je asi jeden z najstarších, veľmi jednoduchých receptov... prajem ti nech sa ti darí a hlavne nech ti chutí :-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia