Cibuľová torta
šéfkuchár hotela Astrum Laus v Leviciach a člen Gourmet klubu, 8. apríla 2012
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 PL |
|
2 PL |
|
9-11 ks (asi 1100 g) |
|
1 ks, biela časť |
|
1 pl, čerstvý |
|
|
|
|
|
340 ml |
|
1 KL |
|
200 g |
|
250 g |
|
200 ml |
|
na pomúčenie |
|
Postup
-
1
Maslo rozohrejeme na panvici s nelepiacim povrchom a ohňovzdorným držadlom, posypeme ho cukrom a odstavíme z ohňa. Rozkrojíme 6 cibúľ a stlačíme jednu vedľa druhej do panvice. Pór nakrájame na kúsky vysoké ako polovičky cibúľ. Natlačíme ich k stredu panvice. Posypeme polovicou tymianu, osolíme a okoreníme. Nakrájame zvyšok cibúľ na plátky, poskladáme ich na polovice a posypeme zvyškom tymianu. Osolíme a okoreníme.
- 2
Pečieme na stredne vysokom ohni 5 minút. Znížime teplotu a pokračujeme v pečení ďalších 5 minút. Keď sú cibule zlatohnedé, potriasame panvicou a otáčame ju, aby boli rovnomerne opečené. Na cibule nalejeme vývar a ocot, prikryjeme a dusíme na menšom ohni približne 25 minút do zmäknutia. Odkryjeme, zvýšime teplotu a vydusíme takmer všetku tekutinu, kým nie je ako sirup. Zložíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- 3
Rúru rozohrejeme na 190 oC. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na 8 mm hrubý kruh trochu väčší, ako je panvica. Cesto dáme na panvicu a okraje zastrčíme dovnútra. Vložíme do rúry a pečieme do zlatohneda, kým tekutina nebuble. Necháme trochu vychladnúť a potom vyklopíme na servírovací tanier.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu