Cibuľová torta

Juraj Struhár
šéfkuchár hotela Astrum Laus v Leviciach a člen Gourmet klubu, 8. apríla 2012
Cibuľová torta
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4-6
porcie
20 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
2 PL
9-11 ks (asi 1100 g)
1 ks, biela časť
1 pl, čerstvý
340 ml
1 KL
200 g
250 g
200 ml
 na pomúčenie




Postup

  1. 1

    Maslo rozohrejeme na panvici s nelepiacim povrchom a ohňovzdorným držadlom, posypeme ho cukrom a odstavíme z ohňa. Rozkrojíme 6 cibúľ a stlačíme jednu vedľa druhej do panvice. Pór nakrájame na kúsky vysoké ako polovičky cibúľ. Natlačíme ich k stredu panvice. Posypeme polovicou tymianu, osolíme a okoreníme. Nakrájame zvyšok cibúľ na plátky, poskladáme ich na polovice a posypeme zvyškom tymianu. Osolíme a okoreníme.

  2. 2

    Pečieme na stredne vysokom ohni 5 minút. Znížime teplotu a pokračujeme v pečení ďalších 5 minút. Keď sú cibule zlatohnedé, potriasame panvicou a otáčame ju, aby boli rovnomerne opečené. Na cibule nalejeme vývar a ocot, prikryjeme a dusíme na menšom ohni približne 25 minút do zmäknutia. Odkryjeme, zvýšime teplotu a vydusíme takmer všetku tekutinu, kým nie je ako sirup. Zložíme z ohňa a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Rúru rozohrejeme na 190 oC. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na 8 mm hrubý kruh trochu väčší, ako je panvica. Cesto dáme na panvicu a okraje zastrčíme dovnútra. Vložíme do rúry a pečieme do zlatohneda, kým tekutina nebuble. Necháme trochu vychladnúť a potom vyklopíme na servírovací tanier.

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia