Chichinky fotorecept

helca103 - fotkahelca103, 17. februára 2013
Chichinky (fotorecept)
Foto: helca103

Sú to vlastne tyčinky zo semienok chia a preto ten názov. Dá sa robiť na viac spôsobov tak sa pokúsim aspoň 2 pridať.

5 minút
príprava
15-20 minút
na 190 °C

Suroviny

210 g
1,5 PL
3 PL
1 čl
1,5-2 dcl




Postup

  1. 1

    Pripravím si všetko potrebné.

    Chichinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmiešam sypké suroviny pridám masť/môže byť aj husacia, kačacia/ premiesim a pomaly pridávam vodu kým sa všetko poriadne nespojí. Všetko záleží od múky koľko nasaje vody a počítajte s tým že aj chia je špongia na vodu. Takže vodu naozaj len pomaly a nie celú naraz.

    Chichinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta urobím valček ktorý rozdelím na 4 kusy, tie potom rozdelím tak,že každý ešte na 5 kusov. Vyformujem /vyšúľam/ tyčinky a dám na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Chichinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečiem vo vyhriatej rúre 20 minút na 190 stup.

    Chichinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení nechám vychladnúť. +++ Tieto hrubé chichinky doporučujem spotrebovať do dvoch dní, potom už zmäknú. +++ Alebo ich urobiť tenšie a budete mať viac kusov :-) No u nás sa zjedia ešte v ten deň.

    Chichinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z tohoto cesta sa dá urobiť aj iná verzia chichiniek.

  7. 7

    Rovnako vypracujem cesto ale tentokrát ho rozvaľkám na plát veľkosti plechu 35x25 cm. Prišla som na to,že sa najlepšie vyvaľká tak,že ho dám rovno na papier a tam postupujem smerom od stredu von. Ale dá sa aj na podložke vyvaľkať a potom presunúť na papier.

    Chichinky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Radielkom pokrájam na tyčinky, preložím na plech a dám piecť na 190-200 stupňov max 15 minút.

    Chichinky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po upečení sa pekne oddelia. Táto dávka je presne na jeden plech. Aj po upečení sú svetlé. Najlepšie chutia vychladnuté. Najlepšie sú prvý a druhý deň ale viac u nás ani nevydržia.

    Chichinky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    No a potom už len chrumkať. Nám chutia obidve verzie chichiniek. Skladovať na suchom mieste v nejakej dóze alebo sklenenom pohári.

    Chichinky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

stacy77777
aj ja som už pozerala do Googlu čo sú to za semienka, aj mňa by zaujímalo,kde sa dajú kúpiť,páčia sa mi aj tyčinky aj bagetky
marikafil
chia semienka mávajú aj v každom dobrom obchode so zdravou výživou, skúste popozerať
marikafil
aha, zabudla som pochváliť recept - domáce slané palice sú už zase pomaly na konci, budem musieť niečo slané chrumkavé upiecť, takže čoskoro vyskúšam aj tieto:-)
helca103
@marikafil chia semienka sú tak univerzálne že sa dajú použiť úplne všade. Ďakujem za komentár k receptu
45678
@Helca103 mne sa tak zapáčili, že ich urobím aj bez semienok chia, použijem mak, alebo ľanové semienko, sezam...ďakujem za recept :-)
afataga
uz len si na nich pochrumkat a k tomu nejake dobre vinecko :-)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Doteraz som o nich nepočula a vďaka Vám som si o tom prečítala. Určite to vyskúšam.
helca103
@45678 teší ma tvoj záujem o recept, ak budeš mať možnosť vyskúšaj aj chia ale určite budú fajn aj s makom.
@afataga ďakujem ja ich robím rada,lebo sú rýchlo hotové a nemusím čakať na kysnutie :-)
@goe chia je malý zázrak a naozaj to pozná málo ľudí. Ked mám návštevu tak sa zatiaľ každému pečivo páčilo a veru ešte nik neuhádol aký chlieb či koláč jedol.
izabella929
parádne tyčinky..) chuť si neviem predstaviť, ale chrumkajú určite, takže fantastické.-)
medovnicek
veľmi sa mi páči ten názov:) a aj tie tyčinky, musím si tie semienka objednať, máme v rodine hlavne stareckú cukrovku, takže by sa prevencia veru hodila
mariaklara
Ja som na ne zabudla, uložené sú, ale som ich neskúšala.... musím sa polepšiť, lebo už nemám čo hryzkať...:-)))))
helca103
@mariaklara tak urob tenké tie viac chrumkajú, hrubé je najlepšie zjesť hneď lebo na druhý deň už nechrumkajú.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia