Celozrnné žemle s olivami a bazalkou fotorecept

monnikka - fotkamonnikka, 11. júna 2013
Celozrnné žemle s olivami a bazalkou (fotorecept)
Foto: monnikka

Jednoduché a chutné pečivo, recept mi posunula švagriná, ja som si tam pridala ešte obľúbené olivy.

Suroviny

450 ml
450 ml
1 a pol čl
330 ml
3 čl
5 PL
1/2 kocky
1 čl
1 bal.




Postup

  1. 1

    Z droždia, vody, cukru a dvoch lyžíc múky urobíme kvások, keď vykysne pridáme k ostatným surovinám, /ja som tentokrát mala olivy plnené kápiou/, zamiešame a vymesime cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste cca 40 minút.

    Celozrnné žemle s olivami a bazalkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Znovu premiesime a naolejovanou rukou si odoberáme z cesta a vytvarujeme na mastnom plechu žemle alebo rožky.

    Celozrnné žemle s olivami a bazalkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov do zlatohneda. Z tejto dávky mi vyšlo deväť väčších žemlí.

    Celozrnné žemle s olivami a bazalkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    foto v reze.....dobrú chuť.

    Celozrnné žemle s olivami a bazalkou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

luss44
krásne a zdravé žemličky, určite ich urobím, podarili sa Ti na 1* :)
marianne
olivy,bazalka a ja si tam este susenu rajcinku prihodim,no krasa..a v priereze pekne nadychane...vdaka za ne...
staja
Sú krásne, koľko ich vyšlo z tejto dávky, ako dlho si ich nechávala podkysnúť pred pečením a ako dlho sa piekli? Vyzerajú lákavo, vyskúšam ich.
monnikka
ďakujem za milé komentáre všetkým
@staja : z tejto dávky mi vyšlo 9 väčších žemlí, ako vidno na fotke, cesto kyslo cca 40 minút, pred pečením som už nenechala žemle kysnúť, keď som dala na plech poslednú hneď išli do rúry asi tak na 20- 25 minút, sleduj podľa svojej rúry, keď už majú peknú farbu môžeš vybrať, tak nech sa vydaria....
medovnicek
s bazalkou a olivami som ešte nerobila, recept ma zaujal už aj si ho odkladám
monnikka
ďakujem:) ešte skúsim pridať sušenú paradajku ako radí marianne
kicsike13
Monika žemličky som robila v pondelok a podarili sa,ďakujem za skvelý recept :) chcem sa spýtať,či ste ich neskúšala robiť len z tmavej múky,napr.miesto hladkej pridať špaldovú?
monnikka
@kiscike13 : teším sa, že sa vydarili, ja som neskúšala len z tmavej múky, len takto ako je v recepte, tak s tým nemám skúsenosť,mám tu aj chlieb pridaný, ale tam tiež dávam múky v rovnakom pomere, je tu veľa receptov na pečivo, tak skús popozerať, /a tu si všetci tykáme, ja som tiež zo začiatku všetkým vykala, ale varecháči si tykajú, tak mi tykaj:) /
dmilka
Ahoj,vdaka za recept..je super,ale trochu so ho vylepsila..davam 300g hl.muky,160g psenicnej celozrnnej a 115 spaldovej celozrnnej.namiesto oleja,bravcovu mast a vrch potieram vajcom a posypem makom...su super...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia