Čučoriedkové kocky s tvarohom

yanah - bez fotkyyanah, 12. mája 2011
Čučoriedkové kocky s tvarohom
Foto: yanah

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, tento zákusok je pomerne rýchly a jednoduchý.

Suroviny

Cesto:
6 ks
200 g
1 lyžica
6 lyžíc
170 g
30 g
Čučoriedková pena:
20 g
150 ml
300 g
500 g
100 g
200 ml
1 ks
Šlahačková vrstva:
300-400 ml
1 ks
ďalšie potrebné veci:




Postup

  1. 1

    Potrebujeme plech na pečenie 40 x 29cm vysoký 4cm. Vyšľahám si bielka. V druhej miske vyšľahám žĺtky s cukrom, do ktorých po lyžiciach pridávam vodu a olej, potom zašlahám múku a kakao a nakoniec pridám vyšlahané bielky a ručne jemným obracaním opatrne zmiešam. Upečiem na vymastenom a hrubou múkou vysypanom plechu a nechám vychladnúť.  Natriem tenulinkú vrstvu riedkeho džemu (môžete vynechať) a nalejem čučoriedkovú penu. Dám do chladničky dobre stuhnúť, a potom opatrne natriem vyšlahanú šlahačku.

  2. 2

    Čučoriedková pena: Dám napučať želatinu do 150ml vody aspoň na 30 min. Potom vyšlahám smotanu s vanilkovým cukrom a odložím ju do chladničky. Zmiešam tvaroh, džem a cukor. Želatinu zahrejem tak, aby bola tekutá (nevariť!) a zašlahám ju do tvarohovej zmesi. Ochutnám a keď treba tak ešte dosladím. Nakoniec zašlahám šlahačku z chladničky a nalejem na korpus natretý džemom.

  3. 3

    Piškótový korpus si môžete upiecť aj iný (svoj overený), ale nesmie  byť príliš vysoký, aby zostalo dosť miesta aj na čučoriedkovú penu. Džem je najlepší domáci, ale aj kvalitný kúpený je dobrý (ja kupujem taký, ktorý má min. 50% ovocia). Créme patisserie je sladená rastlinná šlahačka, ktorá pri šlahaní strojnásobí svoj objem a výborne drží tvar.

    Čučoriedkové kocky s tvarohom - obrázok 3
  4. 4

    Ak použijete klasickú smotanu na šlahanie, dajte jej určite viac a odporúčam dať aj stužovač a viac vanilkového cukru, pretože creme patisserie je už osladená. Niekedy robím bez šlahačkovej vrstvy, zákusok nakrájam na kocky alebo rezy a potom tesne pred servírovaním na každý nastriekam šlahačku a naaranžujem čerstvé čučoriedky.

    Čučoriedkové kocky s tvarohom - obrázok 4
  5. 5

    Takto vyzerá Creme patisserie a s touto obyčajnou želatinou mám najlepšie skúsenosti.

    Čučoriedkové kocky s tvarohom - obrázok 5

Diskusia k receptu

cica2
wau, tie sú nádherné!!!! Si šikovná:)
mataliptak
nádherné ako malované a určite aj velmi chutné , určite vyskúšam aj ked mne sa tak zaručene nepodaria :-))
tothka
@Janah sánka dole, čo recept, to paráda. Toto tiež vyskúšam. Úliky som robila viac krát, košíčky sú zatial len plánované, ale toto budem robiť určite zajtra.
jerica
Máš to krásne naservírované a ten nádherny rez :-)) ja to tak nedokážem!? :-((
Koláčik spravím len s opačným garde na cesto, najskôr vyšľahám bielka s cukrom, potom tie ostatné suroviny postupne pridávam,mám s tým postupom lepšie skúsenosti,v mojich receptoch to mám aj s pridaným foto.
yanah
ešte raz ďakujem všetkým za pekné komentáre :))
@mataliptak , ... neboj, určite sa ti podarí:)
@tothka , ... budem rada keď vyskúšaš :)
@jerica , ... piškotový korpus si môžeš urobiť svoj overený, s ktorým máš dobré skúsenosti, len nesmie byť veľmi vysoký, aby ti tam vošla aj čučoriedková pena ...
ludka10
...je prekrásny, naozaj dokonale upravený - na jedničku s hviezdičkou:-))
jatanika
vydarený koláčik.. kk .. tiež nechápem ako to vieš tak pekne nakrájať... :-))
marcy
je iste prudko jedlý,dala by som si :-)
marcy
obdivujem tú presnosť,nemám na to ...
lubja
úžasné, k takejto dokonalosti sa ja nepriblížim ani o sto rokov
mamatata2
Pripájam sa k predchádzajúcim pochvalám. Skutočne famózny. Ukladám do KK medzi slávnostné a vyskúšam.
evanaaa
Dezert na jednotku, čo sa týka "vizáže" a aj chuti, ani sa neodvážim naň, aj keď čučoriedky mám. A veľmi oceňujem rozmery plechu, ak by neboli, tak by niekto upiekol len placku na veľkom plechu, je to dosť dôležité ( debata na túto tému bola nejedna).
yanah
milé varecháčky, som príjemne prekvapená vašim záujmom o môj recept a vaše pekné komentáre ma naozaj veľmi potešili :))
... budem rada keď ho vyskúšate, ja tento zákusok robím v rôznych obmenách (s rôznym ovocím) už veľa rokov ... a na to krájanie treba len dobrý ostrý nôž a to je všetko ...
@pipina222 , ... si ma rozosmiala :)))))

helca103
naozaj velmi pekný a určite aj chutný zákusok. Tvoja zručnosť je vidiet aj na reze ,pretože sú ako maľované.....už sú v KK
katrenka321
Dnes som ho robila a je naozaj výborný...na jednotku s * :))

Len sa chcem opýtať z akého obchodu máte ten Creme patisserie, pretože ja som prešla všetky obchody a nikdy som to neobjavila..:(
yanah
@katrenka321 , ... ďakujem za pochvalu :))
Creme patisserie kupujem v supermarkete Tempo predtým sa volali tuším Terno (patria pod coop Jednota) pravdupovediac inde som ju ani nehľadala ...
babkamt
práve rozmýšľam,čo upečiem na moje narodeniny,ale asi ho spravím len s jahodami,nemám už v mrazáku čučoriedky,vnučka ich stihne pojesť ako prvé
3sandra3
aj ja budem mať narodeniny, tak asi tiež ich upečiem,,, čučoriedky ešte mám,,,,,
yanah
@babkamt , ... robievam aj s jahodami, ale trošku inak ako tieto čučoriedkové ... namiesto čučoriedkového džemu dám samozrejme jahodový, čerstvé jahody naukladám na piškótu pod jahodovú penu a navrch dám šlahačku alebo aj nedám, podľa nálady :))
andrej8
Ahoj,
spravil som veľkú chybu, ak som miesto želatíny použil číre tortové želé? Stuhne mi ten tvaroh spolu s ostatnými prísadami? Uvedomil som si to až doma, keď som piekol.
yanah
fúúúha Andrej, to neviem ... tortové želé je predsa len trošku iné, ako klasická želatína, ale myslím že by to mohlo stuhnúť ... budem držať palce aby sa podaril :) ... daj vedieť ako si dopadol ...
andrej8
Dúfam, že mi to stuhne, pretože som už sľúbil obom babkám, že im donesiem zopár kúskov na ochutnávku.
Jasné, potom napíšem, ako som nakoniec dopadol ;)
siskam
No, uložené. Už len čakám na vhodnú príležitosť. Dcéra bude mať narodky za dva týždne, tak už viem čo budem piecť. Tanier mám taký istý, ale či sa mi podarí vykúzliť aj takú nádheru, to trochu pochybujem.
Tak sa ozvem ako to vyšlo.
andrej8
Tak, zákusok sa mi nakoniec podaril, ale... Má to háčik. Tá čučoriedková pena drží len dovtedy, pokiaľ je v chladničke. Ráno som si zobral do školy 3 kúsky (pre mňa a pre 2 najlepších kamarátov). Ešte nebolo ani 8 hodín a hovorím im, že so im doniesol zákusky. Otvorím umelohmotnú dózu a celá tá pena sa mi roztopila. Šľahačka držala pevne, ale pena nie. Takže sme potom nemali nič :D...
Ale ináč to je perfektný zákusok. Tá kombinácia tvarohu a ovocia je dokonalá ;)
yanah
@andrej8 , ... ak ho ešte niekedy budeš robiť, určite nedávaj to tortové želé namiesto želatíny, radšej daj klasickú práškovú želatínu ako je v recepte (pod receptom je foto), s tou sa ti to určite podarí a nič sa ti nebude topiť :)
liviar
Perfektný zákusok, už ho mám v KK a na budúci týždeň, keď má synček 1 rôčik, ho určite urobím. Svokra je cukrárka, tak sa pred ňou s týmto zákuskom určite blysnem. A ja tiež používam len tie cukrárske šľahačky, aj keď nie práve túto značku.
janger
Ako to dokazes tak krasne nakrajat? Ukazkove rezy :-).
yanah
@janger , ... tieto zákusky so želatinovou penou sa práveže krájajú celkom dobre, stačí len poriadny nôž a "dobré" oko :))
yanah
@janger , ... to "dobré oko" ber s rezervou :)))) ... mám okuliare do diaľky aj na čítanie :)))
nikazamilovana
Ježíííš ten je nádherný ! :) :) To bude prvý, ktorý vyskúšam na deň detí ! :) A ako si spravila tie krásne vlnky navrchu ? :)
hubata
Fakt je krásny, pekne nakrájaný. Mne sa tak nikdy nepodarí nakrájať, som drevená, ale ja to zvádzam že nemám dobrý nôž.
@nikazamilovana - vlnky môžeš urobiť zúbkovým nožom, alebo vidličkou.
yanah
@hubata ... @nikazamilovan a ... ďakujem
@nikazamilovan á ... vlnky sa dajú veľmi ľahko urobiť vidličkou, tak ako radí @hubata ... na tomto zákusku som ich ale robila stierkou ... je to taká kartička na rozotieranie cesta a na jednej strane má zúbky ... predávajú to v domácich potrebách ...
betka11
@Janka pochválim ti aj tento koláčik aj keď ho papať nemôžeme ale tu úúúúžastnu chuť si viem predstaviť a jedna poznámka k tej želatíne/tortové žele,čo si zamenil @andrej8 , na mmb Maťka odporúčala použiť do redšieho krému stužovač na šlahačku,priznám sa bez mučenia že som ho pár krát použila pokial som sa naučila variť kaše s rastlinným mliekom/vodou,výsledok bol fajn, tak či by to nefungovalo aj tu
yanah
@betka11 ...ďakujem za pochvalu :))
v niektorých krémoch by to mohlo fungovať, ale myslím, že v tomto asi nie ... andrejovi to nestuhlo, pretože zamenil želatínu za tortové želé a to mu nepomôže ani stužovač šlahačky ... preto už dávam všade pri moje recepty obrázok, ako vyzerá želatina, ktorú používam :)
hlavný rozdiel medzi klasickou želatinou a totovým želé je , že pravá želatina sa nesmie variť, len zohriať na cca 60°, a tortové želé sa zvyčajne nechá prejsť varom (záleží od značky a výrobcu, treba sa riadiť návodom) ...
ale ten trik s tým stužovačom šlahačky si zapamätám, páči sa mi :))
tori111222
ééjha.. škoda, že som tento receptík nenašla skôr...ukladám si ho.. ďakujem



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia