Bryndzové halušky

lucylee - bez fotkylucylee, 29. júna 2010

Pri prechádzaní a čítaní stránky varecha, čo sa bryndzových halušiek týka, som sa rozhodla, že sem pridám recept, ktorý robím ja. Mám ho od Zobraziť celý popisPri prechádzaní a čítaní stránky varecha, čo sa bryndzových halušiek týka, som sa rozhodla, že sem pridám recept, ktorý robím ja. Mám ho od manželovej mamy, oni ich volajú nokerle a väčšinou sú ako príloha. Keďže mne veľmi chutia, robím ich s bryndzou, tvarohom, ako prílohu..jednoducho na všetky spôsoby....

2
porcie

Suroviny

15 lyžíc
15 lyžíc
1 ks
125 g




Postup

  1. 1

    Zmiešame si krupicu a múku v pomere 1:1, pridáme vajíčko, osolíme a dolievame vodou, kým nám nevznikne ani hustá ani riedka konzistencia.

  2. 2

    Dáme si zovrieť osolenú vodu a pomocou haluškára hádžeme do vody halušky (ja mám rada drobné halušky, tak používam haluškár, sú potom krásne tvarované a drobné).

  3. 3

    Medzitým si dáme opiecť slaninku nakrájanú na kocky, olej nepoužívame, slaninka si vytopí vlastnú masť. Ja väčšinou používam domácu a krásne vyúdenú slaninku, tie z obchodu nám moc nechutia.

  4. 4

    Halušky scedíme, prepláchneme a dáme do misy (ja ich preplachujem a vodu z nich vylievam, už ju do halušiek nepoužívam, nemám to rada).

  5. 5

    Do halušiek rozdrobíme bryndzu (ja dávam na dve porcie 125 g bryndze), s ničím nemiešame, mám rada v haluškách čistú bryndzu. Navrch dáme opečenú slaninku a kto chce, poleje si aj masťou. Môžeme posypať petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu

lubjak
Nokerle,to je ten nazov z detstva,rychle ranajky nokerle s vajickom,rychla vecera nokerle s kyslou kapustou a slaninkou.
lucylee
mne keď núkali nokerle s kôprovou omáčkou a duseným mäskom, tak som nevedela, čo sú to nokerle, až potom mi vysvetlili, že to sú vlastne halušky :-)
evanaaa
Ano, aj u nás boli kedysi " nokerle ", ako príloha aj ku perkeltu či paprikášu,ale bryndzové halušky, tie pravé boli len so zemiakového cesta.
používateľ nemá avatar
mb
mb
mam doma akurat cerstvu salasnicku bryndzu, zeby som spravil haluske? aj u nas sa na bryndzaky len zemiakove cesto sa pouziva
tinca
@lucylee aj u nás nokerle boli príloha ako píše @evanaa a bryndzové zo zemiak.cesta. Ale môžeme vyskúšať...
babidka
u nas sa to vola "nokerliky" :-) Myslim , ze to je ten prapovodny recept na halusky ako sa robievali , ked sa este v Europe zemiaky nepestovali . Dokonca som ich viackrat jedla v taketo verzii na jednom salasi , myslim ze na Liptovskej Mare .
bozulka
Takéto nokerle som robievala s Gréckym gulášom.Musím zaspomínať na ten guláš,bol veľmi dobrý.
alzbetka2
Ja robievam halušky z hrubej múky, preto by ma zaujímalo, či tá krupica do týchto ide hrubá alebo detská. My halušky môžeme, hlavne ako prílohu k mäsu...
lucylee
moji rodičia robia tiež zo zemiakov, ale ja som naučená na tieto :-)
zitar
nokerle sme mávali v detstve ako prílohu k mäsu a bryndzové halušky zo zemiakov, ale už aj ja teraz robievam nokerle aj s bryndzou, tvarohom a pod.
marsis
Aj ja celý život milujem nokerle, no u nás v rodine sa mieša hladká múka s polohrubou 1:1, nie krupica. Skvelé sú s tvarohom a kôprom ako príloha k perkeltu zo sumca a k akémukoľvek perkeltu. Takto som ich jedla iba minuly rok po prvy raz a bolo to skutočne bombové:-))))
lucylee
myslela som samozrejme bozulka, nech dá na varechu recept na grécky guláš :-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia