Bravčové rebierka - labužníkov sen fotorecept

srac - bez fotkysrac, 10. apríla 2013
Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept)
Foto: srac

Pôvodný rcp (???) som pred časom dostal E-mailom od Marušky Davalovej z Paričova a teraz mi, teda nám, prišiel vhod. Zaujal ma svojou nápaditou Zobraziť celý popisPôvodný rcp (???) som pred časom dostal E-mailom od Marušky Davalovej z Paričova a teraz mi, teda nám, prišiel vhod. Zaujal ma svojou nápaditou výzvou na rôzne kombinácie. O mojej obľúbenej bravčovej krkovičke môžem tu v Des Moines / Iowa iba snívať, ale čo sa rebierok týka, „žmurkajú“ na mňa v obchodoch z každého rohu. Tu uberiem, tu pridám, či pozmením a potom, ... „vredy a žlčník uhnite, ide nápor“! Teraz ešte malé orosené, najradšej od našich západných susedov a môžem slastne „krochkať“!

2-4
porcie
30 minút
príprava
75/15 minút
na 190 °C

Suroviny

1 300 g
3-4 ks
1 ČL
0,5 ČL
2 PL
Emulzia na potieranie:
100 ml
50 ml
4-5 strúčiky
1 PL
1 ČL - mokka
1 ČL
1 ČL - mokka
1 PL
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Mäso „od kostí“ je to najlepšie!!! Tak si to za svojich časov pochvaľoval môj nebohý otec_Tati. Čo sa s ním „natentočkovala“ aj naša mamka_Aňuci, keď po obede, s vyprážanými kurencami, pozbieral aj od nás všetky kosti do jedného taniera, sadol si s ním k TV a starostlivo, žmúriac očami slasťou, ako maškrtný kocúr, poobhrýzal všetky do čisto_čista. Bravčové rebierka patria, aj podľa mňa, medzi delikatesy. Mám ich rád predpečené s mojou „predzásypkou“ a dopečené medzi dvomi vrstvami kyslej kapusty a zaliate kyslou smotanou. Dokonca aj kuracinu pripravujem takouto technológiou. Ale po ochutnaní tohoto rcp, už má odskúšaná „klasika“ veľmi vážnu konkurenciu. Takže potrebujeme krásnu „štangľu“ bravčových rebierok, ktorú rozrežeme

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na „gustovné“ kúsky (asi po dvoch rebrách), aby sa nám s nimi dobre „manipulovalo“, dôkladne ich umyjeme pod tečúcou studenou vodou a poukladáme do hrnca so zodpovedajúcou veľkosťou; zalejeme ich studenou vodou a

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme „adidasku“ – 3 – bobkové listy, kávovú lyžičku (KL) guličiek čierneho korenia, ½ KL guličiek nového korenia a 2 PL soli (kto chce, môže soľ nahradiť vegetou, alebo urobiť mix)

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    privedieme do varu, zdroj tepelnej energie nastavíme na minimum, pozbierame penu a necháme rebierka variť ~ 75´, až z nich „trčia“ voľné kosti

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    teraz máme dostatok „voľného“ času; takže obrázok ingrediencií potrebných na „potieraciu emulziu“ – pri fotení sa ráčte usmievať – a upiecť čokoroládu podľa rcp @rennatte s dcérenkou

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    mäsko je mäkké, vyberieme ho z „polievky“ a porozkladáme na pekáč a ponatierame „emulziou“ – t.j. v pomocnej miske zmiešame pivo s olejom a s medom, prisypeme ďumbier (kto má čerstvý, tak neváha a „prišmarí“ kopcovitú PL), mokka lyžičku (ML) mletej rasce, PL Szeged BRR (alebo iného grilovacieho) korenia, pridáme ML chilli Tabasco, PL kečupu, 2 PL sójovej omáčky, prilisujeme zo 5 strúčikov cesnaku, podľa potreby dosolíme, rebierka „šumňe“ ponatierame a „dopečieme“ ~15´ v rúre pri 190 °C (375 °F)

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    v „½ čase“ rebierka, pomocou kuchyňských klieští, obrátime na „druhý bok“ a opäť starostlivo ponatierame „emulziou“, ktorej zvyšok porozlievame aj na dno pekáča

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    … že sú to naozaj pekné a voňavé „deťúrence“ moje opálené zlatohnedé?!

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    jednotlivé porcie uložíme na taniere, pridáme čerstvo postrúhaný chren (ja aj plnotučnú horčicu, zásadne z Liptova) a „burkovčak“ domáceho chlebíka (kto chce ponamáča si ho vo výpeku - ja som chcel)

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pri jedení sa nám krásne lepia „pršteky aj pusinky“, nebíčko v papuľke pripomína Raj na Zemi, v brušku je blaho a bez správne vychladeného pivka (poznámka pre „fajnšmekrov a vredárov“ zvlášť) na záver by to, uznajte, naozaj nebolo ono!

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a ostal som Vám dlžný ešte obrázok (lebo do komentov ich zatiaľ ešte stále neviem vložiť) hotovej čokoládovej rolády à la @rennatte s dcérkou, ktorý na Varecha.sk uverejnila I/13-2013 http://varecha.pravda.sk/recepty/cokoladova-rolada-fotorecept/35563-recept.html - veľmi pekne obom ďakujem – opäť som zvýšil svoju „bonitu“ a pochutnali sme si; * na Slovenskom kryštály z Poltára * v celku

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a v reze * na veľkom porcelánovom tanieri *

    Bravčové rebierka - labužníkov sen (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

radost
ach-booože...ty si skvost...ja bych chcela byť tvoj hosť..!!..
jedno rebro..jeden čokokúsok...a mám dosť...:-)))
zatiaľ mám len to pivo...za takýmto menu je mi clivo...
čo sa názvu týka:
áno..je to menu pre labužníka...:-)
mmelinda
...mňáááám! A skvostně vtipně napsaný recept.......dííííky, tleskám.
sovka62
Bóóóóóže, aspoň ten namočený chlebíček keby sa dal poslať........
Rebierka mávame tak raz do roka, lebo páni doktori tvrdia, že nám už nechutia (vedia figu makovú), ale do pekáča ich zvyknem vkladať surové, v celku. Pečiem podliate a zakryté, kým sa kosti nedajú vytiahnuť, potom krájam na porcie a dopekám odokryté do červena. Predvarenie je pre mňa novinka (mimochodom, čo si spravil s vodou v ktorej sa varili, ako ťa poznám iste si ju nevylial). Samozrejme, vyskúšam, vyzerajú na zjedenie. Pozdravujem do ďalekej Iowy, nech ti to aj ďalej dobre varí.
frezia68
Veru,veru,je to skvelý recept a marinádu robím asi ako Ty,len roztopím masť,ale okrem piva- to vyskúšam :-) . Len nevarím,rovno do pekáča a nakrájané na porcie,cca 3 rebrá na osobu.Ale si mi narobil chúťky.Čakám návštevu a asi zajtra kúpim a budeme sa zalizovať a tá zvyšná masť je s chlebom a cibuľou najsamlepšejša :-))) Pozdravujem Tvoju lásku-polovičku,musí to byť skvelá žena,že ju obdivuje,varí jej a vypeká taký šikovný muž :-))))) závidím,ako Urbánková Naďka v tej krásnej pesničke :-)))
manya
aj ja najskôr povarím ale v tlakáči, čas nieje môj priateľ,ale pekáč zostane vždy prázdny, najbližšie skúsim s tvojou emulziou.
pusta
@ferik ém, ez fantasztikus, určite spravím. dakujem za recept a pozdravujem ťa.
helanka
doma som poznala iba udene rebrierka.
tu tie ostatne takmer vsade ich maju inac na BBQ skvela chut. su vsetky dobre, nemozem vybrat tie najlepsie. doma tiez zrejme skusim. Priatel radi nevarit a iba piect.
jurka
Už sú rebrá v hrnci :) Ďakujem za recept
marilynka13
Prave varim rebierka:)))) uzastny recept!!!!! rolada asi nebude, ale na vecer spravim palacinky:))))) tie ma moj muz rad. No ak laska ide cez zaludok, tak ten moj ma bude luuuubit:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia