Býčie žľazy na hubách

Marek Ptačina
šéfkuchár penziónu Rozálka v Pezinku, 12. augusta 2012
Býčie žľazy na hubách
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
100 g
200 g (dubáky)
20 g




Postup

  1. 1

    Odblanené žľazy rozrežeme na polovičky a na niekoľko hodín namočíme do vody. Pred úpravou ich opláchneme pod tečúcou vodou, pokrájame na väčšie kúsky a udusíme na pokrájanej cibuli.

  2. 2

    Očistené a pokrájané huby udusíme na oleji s korením. Keď sú huby mäkké, zmiešame ich so žľazami, zaprášime múkou, pridáme worcesterskú omáčku a zahustíme.

  3. 3

    Do hotového jedla pridáme šťavu z citróna. Podávame so zemiakovými hranolčekmi.

Diskusia k receptu

huck
Toto som jedla prvý krát v živote (ale nie posledný) u mojej svokry asi pred 25-imi rokmi a to som ešte nevedela, čo to jeme. To "niečo", bolo mimoriadne chutné, priam fantastické. Nejako sa nikto nemal k činu odpovedať mi na otázku, čo to vlastne je. Chutilo všetkým a ja som si myslela, že moja svokra je pravý čarodejník v kuchyni a mám čo robit, aby som ju dostihla v prípravách takto chutných jedál. Neskôr sa ma manžel spýtal , či som presvedčená , že naozaj chcem vedieť čo som jedla.. Vysvetlil mi ,že býčie žľazy sú delícia, ktorá sa môže kúpit len u známeho masiara a to "pod pultom " pretože je to úzkoprofilový tovar. Väčšinou si ich brali mäsiari sami pre seba, resp pre svoje rodiny. Neskôr som ich kupovala u svokrinho mäsiara aj ja, no mávali ich len občas. Robievame ich niekedy aj bez húb, len tak na cibuľke s prílohou a šalátom. Vynikajúce, chutné! Určite skúste!
honestka
bez hub su vyborne. tu ich volame "prairie oysters" a v restikach sa casto robia oblubene "preteky", kto ich zje najviac.
je to ozaj delikatesa, tazko dostat aj tu bez znamosti.
zdezda
:-) približne pred 30-imi rokmi (boooožinku), v starom Lamači, som si pochutnávala na vyprážaných, odvtedy už nikdy :-(
evanaaa
Aj ja som ich jedla, kolegyňa mala známeho na bitúnku, čiže z prvej ( či pravej ) ruky, robili sme si ich v robote na obed, aj s vajíčkami, a bolo to dobré. Tiež je to veeeeľmi dávno.
ivet121
Dostať ich v Metre, držala som ich v ruke, nemala som odvahu ich kúpiť. Tiež som to jedla pred 20 rokmi, kolega doniesol do roboty vyprážané, bolo to výborné, a potom nám povedal, že čo sme jedli.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia