Orechový závin fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 12. septembra 2015
Orechový závin (fotorecept)
Foto: luwinka

Máme dosť orechov , tak som dnes upiekla orechový závin.

35 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
1/2 kocky
1,5 dcl vlažné
1 ks
 štipka
0,5 dcl
2 PL
Plnka:
100 g pomleté
podľa chuti
1/2 bal.
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Urobíme si najskôr kvások. Dáme do hrnčeka rozdrobené droždie, 1 čaj. lyž. kryšt. cukru, medzi prsty múky a trochu vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, štipku soli, olej kryšt. cukor , žltok mlieko , ktoré nám zostalo, a pridáme kvások. Vypracujeme cesto , a necháme ho pol hodiny pod utierkou odpočívať, nech nakysne.

    Orechový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom ho vyváľkame na doske na obdlžnik.

    Orechový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnka: Pomleté orechy ochutíme oboma cukrami podľa chuti,pridáme citron. kôru a prilejeme mlieko ,toľko koľko zaberie, aby nám vznikla plnka. Natrieme na cesto. Zvinieme smerom k sebe na závin.

    Orechový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kraje podohneme.

    Orechový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto pripravený závin necháme ešte chvíľu nakysnúť a potom ho dáme na vymastený plech. Závin potrieme olejom. Dáme piecť na 200 stupňov 35 minút. Upečený ho tiež potrieme olejom a necháme ho vychládnuť mierne a povrch pocukrujeme práš. cukrom.

  6. 6

    V reze.

    Orechový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokrájame ho na kusy.

    Orechový závin (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

babkamt
dala by som si z neho na raňajky:-) Nezostáva mi nič iné, len si ho upiecť.
eruska25
Aj mne vždy praskne. Tento je veľmi pekný a vyzerá chutne.
babicka2
závin je veľmi pekný, môjmu mužovi by sa veľmi páčil a slintal by pokiaľ by som ho neurobila. Potrebujem ale radu! Prečo nie je môj závin mäkký ako vatička, ale na povrchu mi stvrdne. Poraďte čo robím zle!! Ďakujem
minax
babicka2.skus ho pred pecenim potriet vajickom a po upeceni natri mliekom a prikry utierkou.
verca08
Upiekla som závin, ale nemohla som ho nechať 35 minút na 200'C. Nechala som ho 30 minut, ale aj tak je tmavo hnedý :( skoro zhorel. Chuťovo je veľmi dobrý.


luwinka
@vercsa08 každá trúba pečie inak ja pečiem na tých 200 stupňov 35 minút. Hlavne ze chutil aj keď bol trochu tmavší.
paploska
Dakujem je to moj top recept. Len nedavam olej ale maslo a spaldovu muku a je vyborny😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia