Naše SLOVENSKÉ fotorecept

stefanm - fotkastefanm, 8. septembra 2011
Naše SLOVENSKÉ (fotorecept)
Foto: stefanm

Ešte neviete čo ? Pomaličky sa to dozviete . A zaujímalo by ma či je to naše SLOVENSKÉ jedlo alebo si to myslia aj Zobraziť celý popisEšte neviete čo ? Pomaličky sa to dozviete . A zaujímalo by ma či je to naše SLOVENSKÉ jedlo alebo si to myslia aj iné krajiny,že je to ich jedlo??

15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky ...

    Naše SLOVENSKÉ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...opláchneme vodou , ...

    Naše SLOVENSKÉ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... nakrájame na menšie kúsky a ...

    Naše SLOVENSKÉ (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ... dáme variť do vriacej,posolenej vody. (...už tušíte čo to bude??)

    Naše SLOVENSKÉ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Domäkka uvarené , ešte horúce zemiaky popučíme , ...

    Naše SLOVENSKÉ (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... pridáme maslo a premiešame.Odložíme na teplé miesto .

    Naše SLOVENSKÉ (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Roztopíme maslo do ktorého pridáme ...

    Naše SLOVENSKÉ (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... nahrubo nakrájanú cibuľu a ...

    Naše SLOVENSKÉ (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...opražíme ju do chrumkava.

    Naše SLOVENSKÉ (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu je jedlo hotové . Sú to "SLOVENSKÉ" - Zemiaky s kyslým mliekom !!!

    Naše SLOVENSKÉ (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Jeden z našej dvaapolčlennéj domácnosti opraženu cibuľu "neznáša" (manželka) tak ich jedla len s čerstvou cibuľkou.

    Naše SLOVENSKÉ (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

jody
A toto jedlo ja nepoznám :-) ale tak sa mi páči, že ho nafľaku dnes urobím.
3sandra3
super jedlo,,, toto nám mamina robievala,,, veru , dávno som ho nejedla...
julica
Pamätám si, ako kedysi Oľga Feldeková prišla variť do relácie Novotného s tajomným receptom s názvom oravská priehrada. Novotný len kukal, keď navarila zemiaky s mliekom :))) (inak pri takej národnej téme: slovenský je s malým s, ale psst :)
marianne69
...moje najsamoblubenejsie,pripomina mi to prazdniny u babky,mnam...vzdy nam nimi skvrkajuce bruska zapchala,ked sme prisli vylietani z vonka
tatranka
Ku kyslému mlieku milujeme zemiačky.No nerobievam pire.Cibuľku osmahnem na masle a polejem kúsky zemiačkov. Tiež pridám čerstvú pažítku a pomrvím na zemiačky bryndzu.Hádam je to všetko tiež Slovenské?
2010
@stefanm , mame podobne chute.
Prave sme dojedli Holandsku verziu ( to iste len extra poduseny salat , spenat ) -Stamppot.
PS: Klobasu-Rookworst si nesimaj bolo to moc vegeterianske...


stefanm
@2010 takže asi každý národ má svoju "verziu" tohto jedla ? To sa mi zdá spravodlivé . My s opraženou cibuľou , Holanďania so špenátom a pod. ... Takže Maďari asi s paprikou a Česi len tak,čisté a miesto mlieka zapíjajú pivom :)
stefanm
@2010 presne o toto mi v molej "zemiakovej" práci išlo - obyčajné zemiakové pyré a každý národ si to prichucuje podľa svojej tradície a možnosti . preto som svoju prácu ladil tak "národniarsky"!!! :)
elisticka
veru take cerstve zemiaciky horuce su dobre aj hole ja ani tu cibulku nemusim chutia aj tak mnam....
misa1
a este do toho primiesane uvarene krupy. mnam mnam. ..dik za pripomenutie.
evusik
hmmmm, čo sa tu človek všetko nedozvie, ešte keby boli receptíky aj z iných krajín... mňa by zaujímalo napr. ako sa robí taká zemiaková kaša Pyttipanna zo Švedska? ale aj iné....
ja s kyslím mliekom (v dnešnej dobe s kyslou smotanou zakysamkou...) mám najradšej zemiaky uvarené, len mierne popučené omastené s cibuľkou :-)
viera1
Ja si myslím,že pyttipanna nie je zemiaková kaša...
2010
Uplne suhlasim to je moja slovencina, nie kasa ale vsetko zmiesane
kde su zemiaky zaklad ... sorry
peliska
Toto jedlo že nepoznáte ved na nom sme my stredne starí vyrástli.A najviac sme ho jedli u našich babičiek na prázdninách.J a ho považujem popri haluškách, za slovenské národné jedlo číslo 2!
1x ilusa
kimlo
Ktovie aké by bolo slovenské jedlo keby Kolumbus nepriviezol z Ameriky zemiaky.... :-)
nazarboncuk
len tak pre zaujímavosť...viete čo sa naozaj považuje za slovenské národné jedlá? sú to obilninové kaše, strukovinové jedlá a kapusta...to tu bolo dávno pred Kolombom :)))
babi
@stefanm , len čo som videla obrázok ,vedla som, že to bude tvoj recept. SUPER, milujem takéto jednoduché jedlá. Rozumiem tvojej manželke, ja tiež nemusím opraženú cibuľu, ja ich mám rada s tvarohom a acidkom /dnes už kyslé mlieko ťažko urobíš/
stefanm
@babi máš pravdu . minule som si naschvál kúpil mlieko z "mliekomatu" , lebo vraj z toho je aj smotana aj ky.mlieko a vylial som to do WC . ........ "nič už nie je také aké bolo pred tým " ...... len pred čím??? :)
sovka62
Viem, že som nemoderná, dnes už frčí niečo celkom iné, ale presne takéto jednoduché jedlá mám najradšej. Čím jednoduchšie, tým (pre mňa) lepšie, možno aj preto, že nemám žalúdok celkom v poriadku. Narobil si mi chute.
A tú pesničku som z videa počula prvý raz, veľmi pekná, aj manžel hneď zajastril, kde sa taká pekná vzala.
violetacamorova
Je to slovenské národné obľúbené jedlo a jedla by som ho stále, keď so spraženým maslom tak k tomu chladné sladké mlieko a ak s opraženou cibuľou najlepšie na šmaľcu tak s acidofilným alebo iným kyslým mliekom, a sú dobré aj s opraženými škvarkami, jééj toľko dobrôt naraz. Babka mi stále spomínala jednu tetu, jej kamarátku, ktorá slúžila voľakedy dávno u "pánov" a tí jedávali stále na večeru zemiamy s mliekom. Taká ľahká večera dobre sa po nej spí, aj keď dodá telu veľa cukrov, to len pre diabetikov.
cvikla
Taketo zemiacky sme mavali ako deti dost casto na veceru, boli veru vyborne. To video ma rozplakalo ako male dieta.
ketty3811
je to mňamka,dlho som to veru nejedla.Čoskoro urobím NAŠE SLOVENSKÉ.A videjko na jednotku.:-)
evanaaa
Jedna moja známa ešte za "dávnych "čias šetrila s mužom na auto ( Dáciu), samozrejme, najviac šetrili na jedle a vždy večer äpárkrát som u nej bola) robila zemiaky, ale ona mala svoj recept, ktorý sa mi zapáčil,tak som si to aj ja tak robila: Uvarila zemiaky, trochu ich popučila, potom usmažila na masti cibuľku nadrobno, zaliala asi deci mliekom, počkala, kým zovrie a tým poliala zemiaky, jemne premiešala, aby nebola s toho kaša (pyré) a k tomu sa pilo kyslé mlieko. Zachutilo to aj mojej malej ( vtedy) dcére a tá často spomínala na zemiačky s mliekom.
garanco
Včera sme mali presne takúto večeru, ale boli tam aj škvarky a s cibuľkou aj zelený petržlen.(Kyslé mlieko robím z nejakých hubiek-tibetských?, nám chutí.) Nemyslela som si, že aj iní Slováci jedávajú takéto večere:-))
frona
supéééér, aj ja také môžem. A stačuli by len uvarené zemiačky v šupke, posolené, maslový chlebík k tomu a mliečko....jedno aké....mňam. V sobotu také večeriame dík za pripomenutie
bedrunka
Skúsili ste už "chudobné zemiaky"? Do uvarených a scedených zemiakov nasypať posekanú čerstvú cibuľu, oriešok masla, premiešať a prikryť na chvíľu pokrievkou. Cibuľka zmäkne a nenadúva. A je to aj jednoduché, aj zdravé, aj chutné.
bedrunka
Skúsili ste už "chudobné zemiaky"? Do uvarených a scedených zemiakov nasypať posekanú čerstvú cibuľu, oriešok masla, premiešať a prikryť na chvíľu pokrievkou. Cibuľka zmäkne a nenadúva. A je to aj jednoduché, aj zdravé, aj chutné.
betty21
No super, milujem to a už som skoro na ne zabudla. Len to kyslé mlieko sa dnes už nedá urobiť, už nám ostáva len zakysanka:)))
jerica
@stefankom Tvoje recepty majú krásnu"pridanú hodnotu" :-))
Hoc aj jednoduché ale naše, dokonca si pospevovať takú našu pri varení . U nás v Dunajskej Lužnej je automat , vozia mlieko z nášho družstva(neviem či je naše alebo patrí Holanďanom)mlieko je vynikajúce,určite keď je poctivé mám vo fľaši na vrchu prstenec smotany, cena za L je 0,50 centa len ja si dám k zemiačkom rajo kyslú smotanu a môj k zemiačkom aj keď s cibuľkou má rád rezník:-))
duschko
Zemiaky s kyslym mliekom, poprazenou cibulou a skvarkami robim vzdy na konci jari, ked su uz nove zemiaky. Vtedy mi najviac chutia a neviem sa ich dojest.
dogagador
o ano, zemiaky s roestovanou cibulkou ( vela, vela, vela cibulky ) a kysle mlieko, to je ono!
sisinka131
Nevolalo sa to kedysi FUČKA? Teda my starí "blaváci" sme to tak volali...a veruže nám chutilo... Chudátko maminka už nevedela čo má vymýšľať pre sedem hladných detí, šúľance s makom sa u nás vyvárali v hrnci na prádlo, ale bolo to krásne detstvo, nemenila by som za nič...
sisinka131
3. októbra príde moja sestrička, Tvoju muziku jej určite pustím - už vidím ako "breče"
marienka44
@Stefanm ,dnes si to spravim na veceru, ale spravim cibulku na domacej masti a polejem pyre. Do pyre nedavas teple mlieko? Ja pridam do vody pred varenim aj trochu rasce. Uz sa tesím.
kavicka
aké jednoduché jedlo a koľko komentárov :-)ale musím povedať že je to pochúťka. áno ,volajú to aj "fučka"
njdevil
Poliaci ju podavaju ku polievke z rascoveho kvasku - Zurek....mne staci osmazena slanina...
norafa
jedlo môjho detstva,stará mama podávala kyslé a mama sladké mlieko k zemiakom a chutili aj tak aj tak
keciloms
U nás na záhorí, to máme podobné, no cibuľku upraženú na masle alebo masti posypeme sladkou červenou paprikou v miešame do uvarených zemiačkou. A aby nevyšlo nič na zmar vodu zo zemiačkou nalejeme na rozotretý cesnak, kde sme pridali trocha vegety, čierného mletého korenia a cervenej papriky a je úžasná cesnečka. Upražíme k nej kúsky chlebíka do zlatova a obed ako vyšitý.
keciloms
U nás na záhorí, to máme podobné, no cibuľku upraženú na masle alebo masti posypeme sladkou červenou paprikou v miešame do uvarených zemiačkou. A aby nevyšlo nič na zmar vodu zo zemiačkou nalejeme na rozotretý cesnak, kde sme pridali trocha vegety, čierného mletého korenia a cervenej papriky a je úžasná cesnečka. Upražíme k nej kúsky chlebíka do zlatova a obed ako vyšitý.
jozka2
jaj,keciloms toto je moja najoblubenejsia cesnacka ziadna praca a zaludok plny vytaminov.Ja zemiaky milujem v akejkolvek podobe a s po domacky vyrobenym kefirom/keby ste boli blizsie tak vam tie kefirove zrnka poslem /rastu ako z vody ja sa s nimi totiz aj rozpravam potvorky,len mi je ich luto ked ich musim vyhodit,lebo rychlo rastu,kefir nechavam 24 hod,vtedy zirny kysly to je mnamka
jozka2
Stefan,ty si ale kvalita,tie prilohy k receptom neviem ci pocuvat alebo citat a hlavne daleko od domova ako balzam na nervy
jozka2
aano slovenske prave jedla kysla kapusta strukoviny a na nachudobnejsich regionoch pohankova kasa,ktorej vdaci aj Jiri Cingros,ked lezal v odlahlej nemocnici na okraji Moskvy a dopovali ho denne pohankovou kasou,vtedy asi este nevedel ocenit jej ucinky
jozka2
evanaaa,ja ani nesetrim na masle koli autu ale koli cholesterolu,ha,ha,ha...,ale oprazenu cibulu do zlata na masle a potom nakoniec pridam za polievkovu lyzicu mlieka a maslo,to je lahsie stravitelne lebo prebehne urcity rozklad kys.maselnej




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia