Pečené buchty
Pečené buchty

Najlepšie pečené buchty

bavimapiect - fotkabavimapiect, 17. mája 2021

Tento recept mám od svojej maminy, ktorá ho zdedila po svojej starkej (takže mojej prababky). Je naozaj veľmi chutný. Ako sa hovorí, v jednoduchosti Zobraziť celý popisTento recept mám od svojej maminy, ktorá ho zdedila po svojej starkej (takže mojej prababky). Je naozaj veľmi chutný. Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása, tak to platí aj tu. Toto je originálny recept na mäkučké pečené buchty. Chutia doslova ako zo školskej jedálne! Preto som ich vždy tam milovala. Doteraz si pamätám ako mi ich mamina piekla za každé jedno vysvedčenie. Všetci sme sa zalizovali a plech bol hneď celý zjedený:)))). Stoja za vyskúšanie! Mňam.

20-25
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
250 ml
1 bal.
2 PL
Cesto:
1 kg
500 ml
120 g
1 ks
3 PL
štipka
Okrem toho:
 (lekvárová, tvarohová, čokoládová, ...)
 (na potretie)




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme kvások a to klasickým spôsobom. Do teplého mlieka pridáme rozmrvené droždie, cukor a necháme vyjsť kvások.

  2. 2

    Na cesto si rozpustíme maslo. Pridáme polohrubú múku, štipku soli, cukor a premiešame. Pridáme aj kvások, mlieko a vajíčko. Cesto sa na začiatku miesenia dosť lepí, ale netreba sa zľaknúť, postupne získa krásnu konzistenciu a prestane lepiť. Cesto potom posypeme múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.

  3. 3

    Keď cesto nádherne nakysne. Vyvaľkáme ho na pracovnej doske na hrúbku asi 0,5 cm, nakrájame na štvorce 10x10 cm a do stredu dáme náplň. Cesto zabalíme tak, že štvorec len preložíme a kraj stlačíme. Boky ostávajú nezlepené – nebojte sa nevytečie náplň – buchty sa k sebe pritlačia a nevytečie z nich náplň. Buchty ukladáme vedľa seba na plech, tou zlepenou časťou dolu a potrieme maslom.

  4. 4

    Pečieme na 180 °C asi 15 minút (podľa znalosti svojej rúry). Po vytiahnutí ich opäť potrieme maslom. Krásne narastú a po upečení sú nesmierne mäkučké. Dobrú chuť!

  5. 5

    Hotové na tanieri.

    Najlepšie pečené buchty - obrázok 5

Diskusia k receptu

bavimapiect
@kimlo akurát dnes sme boli na mekac?. Ale keď to deťom chutí. Samozrejme všetkého veľa škodí, ale raz za čas nič neuškodí;))) Treba aj to.
sovka62
Mhmmm.., recept od babičky, celkom závidím. Tá moja nič nevážila, všetko od oka. Síce ochotne vysvetlila, ale vyzeralo to asi takto:
Vezmeš múku (a akú starká, hladkú, polohrubú?). No z tej prvej lády pri dverách v komore (lebo múka z mlyna z vlastnej pšenice). A koľko múky? No to už podľa toho koľko chceš napiecť. Pokračujeme: pripravíš letné mlieko (rozumej vlažné). Koľko mlieka? Toľko koľko ti múka vezme. a takto nejako to pokračovalo.
Ale predsa ma naučila, keď miesila stála som pri nej a trpezlivo vysvetľovala, dávala mi cesto skúsiť do ruky a pod.
Len v tej písomnej podobe sa nič nezachovalo.
avuska
@marienka44 (20.5.2021 18:47)

keď pridávate recept, pri jednotlivých krokoch máte pridať foto, postup si nafotíte /mobilom, nb, tabletom/ a pridávate jednotlivé fotky
jana
Môžem sa spýtať 500ml mlieka je uzslolu s kvaskom alebo 500 +250 dakujem
misicka1994
Ahoj, dokopy tam šlo 750ml mlieka? Alebo z tých 500ml som mala odobrať na kvások.. pretože som dala 750ml no cesto či už ručne, robotom, dp.. veľmi zle sa mi s ním robilo strašne sa lepilo aj keď som mala trpezlivosť aj tak som potom veľmi nadávala mala som chuť to vzdať a pridala som ešte veľa múky aby sa to nelepilo až tak 😖
pumina
Tieto buchty sú ozaj skvelé. Už iné nerobím, lebo sú jemné a cesto sa super robí. Aj dnes som sa k nim vrátila. moje tvary buchiet sú ako príde😄. Ale všetkým chutia !
Ďakujem zaň, pôjde aj k nám do dedičstva 😉




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia