Jablkový koláč
Jablkový koláč

Najlepšie jablkové pité videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. marca 2022

Klasika, ktorá chutí vždy. ? Fantastický, jednoduchý koláčik plný šťavnatého ovocia v kombinácii s krehkým cestom.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2022/03/najlepsie-jablkove-pite.html?m=1

35-40 minút
na 180 °C
Najlepšie jablkové pité (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
600 g
250 g
250 g mäkké
2 ks
z 1 citróna
1 bal. (15 g)
1/2 KL
Plnka:
1,5 kg (už očistené)
2 dl
1  bal. (38 g)
1 PL
2 bal.
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Potom pridáme 2 celé vajcia, nastrúhanú citrónovú kôru a mäkké maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 20 minút postáť.

  2. 2

    Medzitým si očistíme toľko jabĺk, aby sme ich čistú váhu mali 1,5 kg. Polovicu postrúhame nahrubo a druhú polku pokrájame na malé kocky/kúsky. Ďalej potrebujeme vanilkový puding, aby zahustil počas pečenia tú šťavu, čo jablká pustia. Cukor a škoricu si môžete dať podľa chuti, ja som dala ako my ľúbime :-) Čo sa týka plnky, zamiešajte ju až tesne pred plnením, inak vám zbytočne do misky pustí veľa šťavy od cukru. Takto pripravené jablká dáme zatiaľ bokom a zamiešame ich až tesne pred plnením.

  3. 3

    Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, jedna nech je o niečo väčšia. Tú väčšiu časť vyvaľkáme na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 35 cm. Cesto prenesieme valčekom na plech s papierom na pečenie, upravíme mu okraje a cesto popicháme vidličkou

  4. 4

    Na cesto rovnomerne nanesieme jablkovú plnku a prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali na veľkosť plechu. Potrieme vrch rozšľahaným vajcom a popicháme vidličkou. Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35-40 minút? Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

  5. 5

    Pité je krehučké a úžasne šťavnaté!!! Najsamlepšie je ale až o niekoľko hodín, alebo na druhý deň, keď už postálo?

    Najlepšie jablkové pité (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak by ste pité robili na väčší plech, ale predsa chcete mať viditeľne viac plnky, tak odporúčam dať o 1/2 kg viac jabĺk? Prajem dobrú chuť !

    Najlepšie jablkové pité (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

luwinka
Tiež robievam pité , lebo ho máme radi. Tvoje je jablkové . Ja robievam aj s rechami dokopy , jablká a orechy. Veľmi to vyzerá dobré to tvoje jablkové , nakoľko hodne plnky si dala . Ochutnala by som hneď. Skúsim aj podľa teba len jablkové.
haji
Moc pěkný receptík, jablkový, vela plnky, celé chutné a jemné hmmm Krásně zpracované, o chuti tvojho pité, milá Cesmínko, nepochybuji. Super inspirace.
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Chuťovo a esteticky mi vyšiel perfektne, velmi u nas chutil. Spravila som 1/2 recept.
@cesminaz rada by som dostala od Vás radu ohladom mojeho cesta- bolo velmi tvrdé a nedalo sa ani rozvalkat.
Neviem či to nebolo týmto- použila som jemný kryštálový cukor ( a nie powder sugar). Moje maslo bolo zmeksene ale nie take ake vo Vasom videu. Uz sa tesim na Vaše poznámky . Ináč Dakujeme za krasny recept.



cesminaz
@ojv (11.3.2022 15:05)

Zaujímavé čo hovoríš?
Určite že si nevynechala nič? ani vajce? Mala si dať práškový cukor, lebo práškový sa s tekutinami hned aj rozpustí, kým kryštálový sa celkom spustí len v rúre počas pečenia a pravdaže dáva cestu aj inú konzistenciu. Ale kryštálový cukor to cesto tvrdým aj tak v žiadnom prípade nespraví, takže to vylučujem? Čo sa týka masla, ja som tu vo videu mala celkom mäkké maslo. Pred začatím natáčania som si maslo ohriala na tekuto a za občasného miešania som ho nechala znova trocha ztuhnúť, ztuhlo len natolko čo vidíš vo videu, ešte bolo také letné/ vlažné? Ale ani keby si použila o niečo tuhšie maslo by to nemalo byť tvrdé. Ja som Pité robila už aj s rozpusteným maslom a aj s tuhším maslom. Jedine si viem predstaviť, že tvoja múka príliž pije. Občas sa mi také stane pri iných múkach. Taký čas musíš pridať pár kvapiek mlieka, možno 1/2dl, dávaj po kvapkách a zapracúvaj kým nebude polomäkké. Ale to mlieko ide až celkom naposledy, najprv zapracuj všetko ostatné.
Dúfam, že som poradila a že niekedy nabudúce skúsiš znova? Som si istá, že nabudúce sa ti podarí ako má. Vdaka ti pekne za tvoju odozvu a skúsenosť s receptom. Prajem vám príjemný víkend!
1x haji
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
@cesminaz (12.3.2022 06:43) Dakujem velmi oekne za Tvoje expertné vysvetlenie (je to radost citat). Vyskusam s powder sugar a ked bude treba aj s dodatočným mliekom. Nechám Ti potom vediet môj výsledok . Este raz Diky a prajem Ti krasny víkend. / Olga

kimlo
Vyskúšal som, musím dať za pravdu @ojv. Dodržal som všetky suroviny, cesto bolo tuhé, pri vaľkaní sa drobilo a trhalo. A preniesť ho na valčeku, na to radšej zabudnúť. Nakoniec som spodné cesto malým valčekom vyvalkal priamo na plechu, a vrchné cesto som nastruhal. Ale chuťovo výborné.


1x haji
cesminaz
@kimlo (13.3.2022 07:28)

Zdravím @kimlo
Tak to mi je fakt záhada? Ani náhodou si neviem predstaviť, že čo môže byť problém.. Robím toto cesto roky a mám tu na Vareche aj iné Pité s týmto istým cestom. Fakt neviem? Ak ste všetko dodržali, tak tipujem jedine na vašu múku. Tu viete pozrieť, že suroviny na Pité mám vždy rovnaké  varecha.pravda.sk/recepty/ceresnove-pite-fotorecept/67677...

 varecha.pravda.sk/recepty/hruskove-pite-fotorecept/81109-...

Dokonca aj @tinca ho má rovnaké/ s rovnakými pomermi...  varecha.pravda.sk/recepty/jablkove-pite-fotorecept/54355-...

No nič, žial nedá sa nič robiť. Poradím len ako vyššie už @ojv že v takomto prípade treba pridať pár kvapiek mlieka, aby sa to cesto spojilo a vzniklo pekné polomäkké cesto? Vdaka ti za odozvu a príjemný deň prajem?
1x haji
kimlo
@cesminaz (13.3.2022 08:13)
Tiež si myslím že to bolo múkou. Asi jej tam treba menej. Už som nejaké tie pité robil a viem že tam išlo 500g. Alebo naozaj trocha rozriedit mliekom.
haji
@kimlo (13.3.2022 16:12)
Kvalita mouky, másla je dnes ošemetná. Stejně jako šlehačky, kakaa, čokolády, cukru a dalo by se pokračovat. Co už?!
bibix
Je fantastický, odporúčam. Zdravim, Cesmina, magnólia na youtube, ?
cesminaz
@bibix (17.3.2022 13:45)

Ahoj Magnólia? Som rada že si aj sem nakukla. Pekný večer prajem!
sobon
mne sa sa cesto vobec netrhalo, pekne sa mi s nim robilo, recept uuuuzasny robila som viackrat a zajtra robim zase, Cezminka dakujem za paradne pite👍
remyvera
600 g muky na 250g masla je vela, staci 400 g. Cesto s gramazou 600 g je tuhe, nejde vyvalkat, trha sa a po upeceni citit v nom hutnost muky.
kriko
Kolacik je velmi dobry, cesto bolo zo zaciatku trochu tuhe,ale pridala som 50ml mlieka a potom sa s nim lepsie robilo.Predtym ako som ho rozvalkala som ho dala na chvilu do chladnicky a lepsie sa s nim robilo-netrhalo sa.
cesminaz
@remyvera je to určite vašou múkou, zo skúsenosti viem že múky rôzne pijú. Ja keby že dám len 400g múky, tak mi zostane cesto poriadne riedke a o váľkaní môžem len snívať 😅 Ja robím tieto cestá vždy zo 600g, ale ak si sa dočítala vyššie v komentoch, tak niektorý dávajú len 500g múky. Keď ti je cesto zo 600g múky prituhé, treba dať trocha mlieka, alebo znížiť gramáž múky.
cesminaz
@kriko poradila si si super, presne ako to má byť👍 Som rada, že koláč chutil. @tafita 😊😊 to ma teší. Napriek tomu nabudúce treba schovať pár kúskov a ochutnať ho na druhý deň. Je to celkom iná chuť, cesto jemnučké a mäkké, chuťe sa prepojili.
dante5
Dnes som vyskúšala, ďakujem, vynikajúci, ukladám si :-) ja som po upečení natrela vrch slivkovým lekvárom a nasekala orechy a pár minút zapiekla, je to nebíčko v papuľke


dondik
Ďakujeme za receptik koláčik bol famózny hneď sme si dali 2x ;) 👍👍


marka1020
Žiaĺ tento recept ani neskúšajte,cesto je lámavé,zle sa s ním pracuje,2× po sebe skončil v koši




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia