Medovníčky podľa receptu p. Reznickovej

zuzik01 - fotkazuzik01, 8. decembra 2011
Medovníčky podľa receptu p. Reznickovej
Foto: zuzik01

Pani Reznickova je vraj velky odbornik na pecenie pernickov a toto je jeden z jej receptov, trosku poupraveny. Mimochodom, recept je vhodny aj pre Zobraziť celý popisPani Reznickova je vraj velky odbornik na pecenie pernickov a toto je jeden z jej receptov, trosku poupraveny. Mimochodom, recept je vhodny aj pre varechacky - dietacky, obsahuje velmi malo tuku a pernicky su pri tom velmi chutne a hned po upeceni prudko jedle ;-) RECEPT VHODNY PRE ZACIATOCNICKY (tak ako ja...)

Suroviny

50 g
200 g
100 g
600 g
4
1 PL
1 PL
3-4 PL
1 KL
Poleva:
1
150 g
1 KL




Postup

  1. 1

    Do hrnca si dáme prvé tri ingrediencie, teda med, tuk a práškový cukor. Pomaly zohrievame na veľmi nízkom plameni, kým sa nám cukor nerozpustí. Necháme vychladiť.

  2. 2

    Preosejeme všetky sypké ingrediencie, do ktorých pridáme vychladnutú zmes. Kakao pridávame podľa toho, aké tmavé chceme mať perníčky. Moje sú trošku svetlé, takže kto chce perníčky tmavé, je potrebné dať viac než 3 lyžice kakaa :-) Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa na začiatku síce trochu lepí na prsty, ale po chvíľke je to lepšie. Cesto dáme do chladničky aspoň na noc alebo 24 hodín oddýchnuť. Môže ostať v chladničke aj 3 a viac dní.

  3. 3

    Cesto vyvaľkáme podľa toho, či máme radšej hrubšie perníčky, alebo "sušienky". Ja som ho mala v hrúbke asi 2-4 mm. Perníčky sa pečú v rúre vyhriatej asi na 170 stupňov cca 10 minút. Treba ich sledovať, lebo sa vedia v poslednej fáze rýchlo pripiecť a potom sú síce krásne hnedé, ale aj horké ;-) Po vybratí z rúry perníčky potrieme hneď za horúca rozšľahaným vajíčkom.

  4. 4

    Perníčky by sa vraj mali nechať "oddýchnuť", lebo vraj potom zvykne opadávať poleva. Ja som ich teda zdobila až po dvoch dňoch. Na polevu stačí vyšľahať bielok s prášk. cukrom a lyžicou solamylu alebo bez. Ak sa vám zdá poleva hustá, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, ak je riedka, pridávame práškový cukor. VEĽMI DOLEŽITÉ je CUKOR PREOSIAŤ. U nás na Cypre je síce úplne sypký, ale ten slovenský je treba preosiať aj 2-3 krát. Ináč Vám v poleve ostanú maličké hrudky, ktoré Vám neprejdú cez dierku v sáčku. No a tu už som ja v zápale boja ;-)))

    Medovníčky podľa receptu p. Reznickovej - obrázok 4
  5. 5

    Pridávam niekoľko fotiek ako inšpiráciu na zdobenie. Je síce fajn, keď už máme perníčky a polevu, ale chýba nám inšpirácia... ja som si tiež takto pomáhala, takže teraz snáď pomôžem ďalším varecháčkam nabrať odvahu :-) Pripájam stromčeky...

    Medovníčky podľa receptu p. Reznickovej - obrázok 5
  6. 6

    anjelikovia, snehuliaci a spol....

    Medovníčky podľa receptu p. Reznickovej - obrázok 6

Diskusia k receptu

filippa
mas ich nadherne chcem ich napiect aj ja zuzik ako si ich zdobila do coho si dala polevu microtonoveho sacku dik
zuzik01
ahojky @filippa urcite ich skus upiect. Podla tohto receptu som ich robila prvy krat a vysli mi pekne pernicky ;-) polevu mozes aj odstranit, ked urobis zly ornament ;-)
polevu das do mikrotenoveho sacku a urobis malicku dierku - je to zalezitost pokus-omyl. Radsej zacni s mensou dierkou a pokracuj vacsou, ak sa ti zda malicka...
Vela stastia ;-)
akeber



krááásne si šikula....odpísala som pod medov. chalúpku :-))
marijanka712
krásne a super recept dôležité je pri týchto perníčkoch ,aby nezmenili pri pečení tvar a tebe sa podarili a navyše sú velmi pekne zdobené si pre nás inšpiráciou.
mimit
viete mi prosim poradit, ci by sa dala niecim nahradit soda bikarbona? ja ju u nas neviem zohnat.
2010
@mimit , hmm. u vas je soda bikarbona pod cudnym menom -Natron.
mimit
Dakujem, urcite pohladam, aj ked nic podobne som nevidela nikde :/ uz si pripadam hlupo ked hodiny prehladavam velke obchody, male obchody aj supermarkety, lebo netusim, kde by to vobec mohlo byt.
zdezda
nádherné medovníčky-perníčky, aj ja radšej používam sódu bicarbonu namiesto PDP
baboja
Ešte tak pripojiť trpezlivosť.Na takú nádheru si ja netrúfam,ale určite sa budem inšpirovat.
zuzik01
@baboja ja som si tiez myslela, ze to nezvladnem a nakoniec ma to dokonca aj bavilo. skus a uvidis ;-)
mrsl
tie medovnicky su krasne! urcite vyskusam.
mimit
Mozem este poprosit o radu? ako sa to robi, aby bola na celom perniku pekna hladka poleva? vopred dakujem
elle82
No tak to je iná krása :))...raz darmo :))) ked je niekto šikovný :))))...
zuzik01
ahojky @mimit nie som si ista co myslis hladkou polevou. Po upeceni pernicky potries vajcom, aby boli pekne leskle. Samotne ozdobovanie je na tebe, ako sa ti podari. Na zaciatok odporucam urobit polevu taku polohustu, lebo cim je hustejsia, tym sa s nou tazsie robi. Tiez si urob trosku vacsiu dierku na sacku, nie celkom malilinku. Vtedy sa ti budu medovnicky lahsie zdobit. Ja ked som ich robila druhy krat, urobila som si dierku mensiu a vtedy musis mat aj pevnejsiu ruku a aj vacsiu fantaziu na zdobenie...
marijanka712
myslím , že tieto medovníčky si zaslúžia aj tento rok pozornosti zajtra si pripravím cesto a postupne budem piecť a aj zdobiť podla návodu tejto šikovnice @zuzik01
zuzik01
@marijanka712 to sme asi na rovnakej vlne... ja sa tiez zajtra konecne chystam na cesto, aby som to vsetko stihla ;-)
kicilanka
@zuzik01 ako skladujes pernicky v case maknutia? Pocula som ze je dobre ich ulozit do krabice s prekrojenym jalbkom a potom zmaknu. a krabicu dat napr do spajzky kvoli chladu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia