Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu

foodissimo - fotkafoodissimo, 24. augusta 2011

Receptov na slivkové gule je obrovské množstvo na nete. Stačí zadať do Google slivkové gule a už môžeme variť. Tento môj recept sa neodlišuje Zobraziť celý popisReceptov na slivkové gule je obrovské množstvo na nete. Stačí zadať do Google slivkové gule a už môžeme variť. Tento môj recept sa neodlišuje od mnohých, je to klasika. Skúsil som, ale spraviť slivkové v inom prevedení - tentokrát ako malinové. Od teraz budem robievať malinové vo väčšom množstve. Chutili výborne, delikátne. Presvedčte sa sami.

6
porcií
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g varené v šupke
300 g
1 ks
štipka
Posýpka:




Postup

  1. 1

    Nastrúhame uvarené zemiaky na jemnom strúhadle…

    Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme polohrubú múku…

    Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu - obrázok 2
  3. 3

    Vajce a štipku soli…

    Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu - obrázok 3
  4. 4

    Poriadne premiešame a vypracujeme hladké lepivé cesto…

    Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu - obrázok 4
  5. 5

    Cesto necháme oddýchnuť asi 10 minút. Medzi tým si pripravíme slivky, tie posypeme škoricovým cukrom a premiešame. Ja som zvyknutý ich poriadne prehádzať v miske.

    Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu - obrázok 5
  6. 6

    Cesto vyvaľkáme, spravíme z neho šulčeky hrubé asi 3 cm, nakrájame z neho asi 2 cm kúsky.

    Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu - obrázok 6
  7. 7

    Z cesta si spravíme placky, ktoré naplníme slivkou a vytvoríme z nich gule.

    Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu - obrázok 7
  8. 8

    V chladničke som mal aj čerstvé maliny, tak som sa rozhodol naplniť gule aj nimi. Ešte som sa s malinovými guľami nestretol. A výsledok? Namiesto slivkových gúľ začnem robievať malinové. Tie ma vážne dostali. Slivky sú klasika, maliny sú vyšší upgrade. Aspoň pre mňa určite.

    Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu - obrázok 8
  9. 9

    Pripravené gule vyvaríme vo vriacej vode. Hotové gule vyplávajú na hladinu, podľa toho budeme vedieť, že máme done (hotovo).

    Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu - obrázok 9
  10. 10

    Slivkové gule polejeme roztopeným maslo. Gule môžeme servírovať s mletým makom, orechami, opraženou strúhankou s cukrom, tvarohom, kakaom, kyslou smotanou, …

    Malinové alias slivkové gule - z lásky k jedlu - obrázok 10

Diskusia k receptu

evusik
tak toto ma dostalo.... nádhera... toto je príbeh o tom ako z jednoduchého jedla urobiť delikatesu :-)
alexdidi
Výborné jedlo, ktoré dosť často pripravujem okrem sliviek aj s jahodami a hlavne čučoriedkami, ktoré ma asi tak dostali pri prvej príprave ako teba malinové a odvtedy patria k našim najobľúbenejším. Hlavne kvôli tomuto jedlu som si ich namrazila. Skús, je to fakt uňo ňuňo. O.i.pripravujem ich úplne rovnako ako Ty. Vyzerajú úžasne.....
foodissimo
@evusik - slovenská kuchyňa má veľa jednoduchých a pekných jedál. asi sa pustím do zbierky receptov. :)

@alexdidi - vďaka, skúsim aj zamraziť. vždy som jedával len čerstvé gule. ale v takej zime si pochutiť na slivkových guliach nemusí byť zlé.
evusik
to máš pravdu, len keby si to uvedomili aj naši reštauratéri :-)
andys
Toto je umelecké dielo v kuchyni ;)
bibia1
krásne spracovaný recept a super nápad s tými malinami
julica
Ježín, to je krásne. Perfektný komiks si predložil, super
babav
Si velmi sikovny...vidno ,ze ta varenie bavi .Krasne spracovany klasicky recept... hodny publikacie .Vdaka za inspiraciu s malinami
a cucoriedkami,tie mozem kupit po cely rok,slivky a marhule
iba v sezone ,ked dozrievaju.
foodissimo
@evusik - tiež mám rád taliansku kuchyňu, ale tá nie je len o cetovinách a pizza-e. Slovenské reštauracie ako by sa hanbili za našu gastronómiu, ktorá hlavne za prvej republiky bola na svetovej úrovni. škoda, že to nechávame takto upadnúť. Pravda je aj taká, že na druhej strane je aj zákazník, ktorý tiež určuje smer. Pokiaľ nebude žiadať viac, vyššiu kvalitu, reštaurácie nemajú dôvod niečo meniť. Tieto gule sú príklad, ako sa to dá spraviť jednoducho. zaberie to asi toľko času ako príprava pizza-e.

@all - ďakujem vám za feedback. veľmi ma to teši a motivuje premýšlať viac o tom, čo a ako variť. snaď časom prídu ďalšie nové a hlavné chutné recepty. som len amatér, ktorý voľný čas venuje vareniu. ešte raz vďaka.
foodissimo
ešte som zabudol. toto celé by sa mi tak ľahko nepodarilo bez mojej milej polovičky, ktorá je pre mňa veľkou kritičkou a poradkyňou.
jerica
@foodissimo úžasná fotodokumentácia,zrozumiteľná pre dievčatá ktoré začínajú s varením a majú problém púšťať sa do práce s cestom či zemiakového , na cestoviny , kysnutého. Z Tvojho fotopopisu receptov je dobre založiť fascikel. Do plnky dávam len slivky a marhule,bude dobré si spraviť aj s iným ovocím. Som za klasiku čo varievali moje babky a mamka.
luciab
Robim presne rovnako. A tiez som zvyknuta na klasiku z domu, v sezone marhul robim marhulove s tvarohom na vrchu, ked su slivky tak slivkove s makom. A inak naozaj nadherne spracovany postup receptu.
2010
Krasny postup na staru , oblubenu klasiku z domu.
tatranka
Tento týždeň som mala aj ja slivkové gule.Len som ich zasypávala makom.Manžel miluje s makom.Ja s tvarohom.Tvoje guľky sú veľmi pekné.
babkamt
Robievam okrem klasických slivkových gulí aj s marhuľami.Aj ja som pridala recept na jahodové guľky.Tiež robievam s malinami.Je to prpľačka,no výsledok stojí za to.
palokuchki
Toto je asi naozaj jedno z najoblubenejsich slovenskych jedal. Ja tiez robim gulky z ovocia ake momentalne je v sezone. Recept si krasne spracoval a nafotil.
kucharka100
Pekný fotopostup...také dobré slivkové guľky posypané makom...teda, poviem vám, niet nad makové. Aspoň u nás doma.
akeber
krásny recept....ja dávam do cesta nie zemieky ale tvaroh.....sú jemnejšie (1 kg múky -1 tvaroh )
babav
@akeber , tiez robievam z tvarohoveho cesta, ale zemiakove
v tomto recepte je naozaj klasicke . Vyborne cesto na gulky
je aj z rozkov,alebo odpalovaneho cesta.Kolko ludi...tolko chuti ;-)
hannah22
veru máte pravdu guľky s čím koľvek na slano aj sladko sú super, a tvoj fotorecept nemá chybu, mňam ... :))
angelheart
Milujem slivkové gule posypané opraženou strúhankou s cukrom, mňam :) Malinové som ešte neskúšala, ale čo nebolo, môže byť. A zamrazené sú tiež super, mám to vyskúšané. Keď bola chuť na sladký obed, ale nebola chuť variť, vytiahla som zopár guliek z mrazáku a bolo :)
duschko
Tie mailny ma dostali. Musim vyskusat. Ukladam do MKK.
orchidea
Krásne spracovaný recept a určite vynikajúci výsledok. Tiež robievam zo zemiakového cesta, je to proste klasika. Robila som síce iba slivkové ale aj tie malinové vyzerajú dobre.
nicopopa
čakám na pôrod a zatiaľ stále nič. Sledujem stále varechu a z dlhej chvíle som skúsila urobiť tento receptik. Pre mňa, ako pre cudzinca, čo nepoznal takéto guličky, boli veľmi chutné. Ale problém bol v tom, že aj môjmu muža veľmi chutili a moc ich nielen chválil, ale aj zjedol... Takže musím povedať, že boli jednoduché a naozaj fantastické. Ďakujeme ze recept a tešíme sa aj na dalšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia