Makovo-jogurtové rezy fotorecept
Foto: mesiar50
Na Vareche ešte nemám plnku s pridaním želatíny, tak som skúsil pripraviť tento jednoduchý zákusok.
na 180 °C
Suroviny
Plnka fialová: | |
300 g |
|
2 PL |
|
4 ks |
|
4 PL |
|
Plnka biela: | |
150 g |
|
1 väčšia KL |
|
2 ks |
|
Suroviny na makové cesto: | |
4 ks |
|
4 ks |
|
4 PL |
|
3 PL |
|
6 g |
|
1 kopcovitá PL |
|
Ďalšie suroviny: | |
na natieranie oboch plátov cesta |
|
navrch torty |
|
na výzdobu torty |
|
Postup
-
1
Najprv si spravíme makový korpus. Každý z Vás má určite svoj zaužívaný postup tejto prípravy, no ja ho zvyknem robiť takto. 4 bielky vyšľaháme do peny.
-
2
K pene z bielkov pridáme vidličkou prešľahané 4 vaječné žĺtky.
-
3
Ďalej do vaječno bielkovej zmesy pridáme 3 PL polohrubej múky a 6 g kypriaceho prášku.
-
4
Nakoniec do cesta primiešame mak mletý 1 väčšiu PL.
-
5
Cesto som piekol cca 25 minút pri teplote 180 °C.
-
6
Vychladnuté cesto prerežeme na dve časti.
-
7
Plát cesta vložíme do papierom vystlanej formy a natrieme ho horúcim lekvárom. Lekvár necháme vychladnúť.
-
8
A teraz si spravíme plnku s čučoriedkovým lekvárom. 300 g bieleho jogurtu a 1 PL čučoriedkového lekváru zmiešame.
-
9
4 plátkov želatiny dáme napučať do 4 PL studenej vody.
-
10
Napučanú želatinu rozpustíme. Nesmie nám zovrieť!
-
11
K rozpustenej želatine pridáme zo 4 PL jogurtovej zmesy a premiešame ju. TENTO ÚKON ROBÍME MIMO TEPELNÉHO ZDROJA.
-
12
Želatínovo-jogurtovú zmes vlejeme k ostatnému fialovému jogurtu a ak si myslíte, že je zmes riedka, tak ju dáme na pár minút do mrazničky. Potom už len treba dávať pozor, aby nám nestuhla veľmi.
-
13
Keď je plnka konzistenčne podľa našich predstáv, tak ju vlejeme na plát cesta a dáme ju schladiť. Ja som ju vložil na pár minút do mrazničky. Zhruba som ju tam mal asi 10 minút. Plnku musíme sledovať, aby nám nezamrzla. Vy ju môžete samozrejme dať aj do chladničky.
-
14
Na stuhnutú plnku dáme druhý plát cesta, ktorý sme natreli horúcim lekvárom. SAMOZREJME MUSÍME POTOM NECHAŤ LEKVÁR, ABY SA SCHLADIL. Lekvár tam hrá dôležitú úlohu pri spájaní cesta s plnkou. Vrchný plát natrieme bielou jogurtovou plnkou. Dielo dáme znova do mrazničky, no iba na pár minút, aby nám plnka nezamrzla. Tenká vrstva jogurtovej plnky stuhne prekvapivo rýchlo. Biela plnka sa robí s tým istým spôsobom ako fialová plnka,len som v rozpise surovín neuviedol 2 PL studenej vody na napučanie žel.plátkov.
-
15
Poskladanú tortu vyberieme z formy a vyzdobte si ju prosím podľa vašej fantázie. Všetko dobré priateľky & priateľia.
Nie je čo ďakovať milá Marti.
Som rád,že sa ti torta páči.
Srdečná vďaka. ;-)
Ďakujem ti veľmi pekne.
:-)