Višňová torta
Višňová torta

Makovo-višňová torta s mascarpone a bielou čokoládou fotorecept

elenas - fotkaelenas, 12. februára 2021
Makovo-višňová torta s mascarpone a bielou čokoládou (fotorecept)
Foto: elenas

Výborná torta pre milovníkov maku a višní, jemná, šťavnatá a vyvážená chuť. Piekla som ju na rodinnú oslavu.

10-12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
150 g
50 ml
60 ml
80 g
120 g mletý
1/2 bal.
Plnka:
500 g
400-500 ml (33 %)
300 g
1 pohár (700 ml) bez kôstok
podľa chuti (nemusí byť)
Na ozdobu:
 hrubo mletý
 (z kompótu)




Postup

  1. 1

    Korpus: Vajcia (izbovej teploty) vyšľaháme do ľahkej peny, pridáme cukor a šľaháme do nadýchanej a svetlej peny asi 10 minút. Mletý mak zmiešame s preosiatou múkou a práškom do pečiva a postupne (asi na dvakrát) pridáme k vajciam. Opatrne zamiešame vareškou alebo metličkou zospodu navrch. Po okrajoch misky prilejeme olej a mlieko (izbovej teploty) a všetko opatrne premiešame vareškou (opäť zospodu navrch).

    Makovo-višňová torta s mascarpone a bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravené cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 24-26 cm), dno ktorej vystelieme papierom na pečenie, boky formy ja nemastím. Potočíme formou niekoľkokrát, aby sa cesto rovnomerne rozlialo a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 45 minút (či je hotové vyskúšame dreveným špáradlom). Rúru počas pečenia neotvárame.

    Makovo-višňová torta s mascarpone a bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečený korpus necháme 15-20 minút vychladnúť vo forme, potom ostrým tenkým nožom prejdeme po okrajoch formy a oddelíme cesto od formy. Opatrne odstránime formu a necháme korpus na mriežke úplne vychladnúť.

  4. 4

    Pripravíme plnku. Bielu čokoládu rozpustíme nad parou, necháme vychladnúť. Studenú smotanu na šľahanie a mascarpone spolu vyšľaháme do polotuha. Pridáme rozpustenú bielu čokoládu a spolu vyšľaháme do husta. Plnku zatiaľ môžeme odložiť do chladničky.

    Makovo-višňová torta s mascarpone a bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladnutý tortový korpus rozrežeme na 3 alebo 2 platy, mne vyšli 3. Zavárané višne scedíme. Prvý plat dobre pokvapkáme kompótovou šťavou (do šťavy môžete zamiešať aj rum, ak ho máte radi, ja som ho nepridávala), potom môžeme natrieť višňovým džemom (džem nemusí byť, aj bez neho je tortička dosť šťavnatá, takže kľudne ho vynechajte).

    Makovo-višňová torta s mascarpone a bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalej plát natrieme jednou časťou plnky a poukladáme scedené višne. Prikryjeme druhým plátom, opäť dobré pokvapkáme kompótovou šťavou, natrieme džemom, potom ďalšou časťou plnky a poukladáme višne. Prikryjeme tretím plátom, pokvapkáme šťavou a natrieme plnkou. Vrch a boky torty potrieme a zarovnáme krémom. 2-3 PL krému si môžeme nechať ozdobu torty.

    Makovo-višňová torta s mascarpone a bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Boky torty som obsypala hrubšie mletým makom, vrch ozdobila zvyšným krémom a višňami. Tortu necháme aspoň 2-3 hodinky schladiť v chladničke (najlepšie ak postojí cez noc). A môžeme podávať. Dobrú chuť.

    Makovo-višňová torta s mascarpone a bielou čokoládou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

farbuska
Len čo som zbadala obrázok na titulke, tušila som, že je to tvoja torta. Vyzerá veľmi príťažlivo a kombinácia surovín napovedá, že je to aj veľmi chutná torta. Normálne sa mi zbehli slinky, hoci ešte pracujem. Urobila by som si šálku dobrého čaju a pomaličky, pomaličky odkrajovala plochou lyžičkou a vychutnávala... Ukladám si recept - snáď raz vyskúšam. Ďakujem zaň.
matased
Tiež som hneď po vzhliadnutí obrázka vedela, že toto musí byť fajn recept...Pekne spracovaný a iste mimoriadne chutný...Tak si ho ukladám a rada vyskúšam!
elenas
@sobon (12.2.2021 21:37)
Ďakujem pekne, teší ma, že sa ti recept pačí:)
elenas
@farbuska (12.2.2021 22:21)

Ďakujem veľmi pekne, ty to vieš tak pekne popísať, že sa ja mne zbehli slinky:) Keby bolo možné, tak ihneď posielam kúsok torty:)
lulyna
Tortička ma hneď oslovila, korpus je už upečený, ale vôbec mi nevyskočil...maximálne na jedno prekrojenie....no čo už...
elenas
@lulyna (19.2.2021 20:06)

Niekedy to nevyjde podľa našich predstáv, skús použiť menšiu formu (23-24 cm), budeš to mať povrch. Ja som mala 26 cm formu, mne vyšli 3 tenšie platy, 2 by boli hrubé ale na chuti to nič nemení. Cesto treba miešať opatrne aby nesadlo.
lulyna
@elenas (22.2.2021 16:30)

Máš pravdu, raz vyjde, raz nie...ale nabudúce skúsim osobitne žĺtka s cukrom a urobím si sneh. Ale chuťovo - nebíčko v papulke 🙂
2x lulyna a haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia