Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong fotorecept

pusta - fotkapusta, 28. novembra 2013
Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept)
Foto: pusta

V tomto recepte som vyskúšala mliečno smotanový Thang Zhong v domácom zemiakovom chlebe z dvoch druhov špaldovej múky, výsledkom je chlieb veľmi jemnej orieškovej Zobraziť celý popisV tomto recepte som vyskúšala mliečno smotanový Thang Zhong v domácom zemiakovom chlebe z dvoch druhov špaldovej múky, výsledkom je chlieb veľmi jemnej orieškovej chuti, krásne nadýchaný s početnými dierkami a je dôkazom, že aj s celozrnnej múky sa dá upiecť a vynikajúci ľahučký a chutný chlieb. Recept venujem najmä diabetikom a chorým s tráviacimi ťažkosťami, ako aj zoslabnutým pacientom s inými vážnymi ochoreniami, odporúčam aj zdravým, ktorí majú radi zdravé chleby.

1 chlieb
porcia
180 minút
príprava
15´na 230 a 45´na 2 minút
tepelná úprava

Suroviny

Thang Zhong mliečno-smotanový:
25 g
50 ml
75 ml
Cesto:
550 g
100 g
200 g
1 PL
25 g
1 ČL alebo Sladenka alebo Sladovit
250 ml
50 g
na podsypanie:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do hrnca som dala odvážené množstvo hladkej špaldovej chlebovej múky T 630.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Priliala som sladkú 33%-tnú smotanu,...

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...plnotučné mlieko,...

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...všetko som metličkou vymiešala do hladka a...

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...na najslabšom plameni pomalým zahrievaním na 65 stupňov C za stáleho miešania metličkou som pripravila Thang Zhong, kým kašička takto nezhustla a nechala som ju úplne vychladnúť.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si hladkú celozrnnú špaldovú múku.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do vandlíka som dala obe múky, soľ a všetko som spolu dobre premiešala.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do jamky v múke som namrvila čerstvé droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, diabetici cukor vynechajú alebo môžu použiť Sladenku či Sladovit.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zaliala som droždie vlažnou vodou a nechala som kvások vykysnúť - asi 15 minút.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K vykysnutému kvásku som pridala rozpustené vlažné maslo,

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pripravenú zemiakovú kašu /robila som ju z uvarených zemiakov len s vodou, môžete použiť aj instantnú zemiakovú kašu/ a...

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...pridala som vychladnutý mliečno-smotanový Thang Zhong.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Všetko som dôkladne vymiesila rukami, kým nevzniklo hladké lesklé polomäkké trošku lepivé cesto - asi 20 minút.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Nechala som ho prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Môžete dať kysnúť aj do trúby vyhriatej na 40 - 50 stupňov C.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pomúčenými rukami som cesto vyklopila na riadne pomúčenú dosku, cesto som prepracovala a niekkoľkokrát len poprekladala z každej strany a jemne som ho vytvarovala do guľatého bochníka,...

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ..ktorý som pomúčenými rukami opatrne vložila do jenskej misy vystlanej pečiacim papierom. Treba hojne podsypávať múkou a mať riadne pomúčené ruky, lebo cesto vplyvom zemiakov pomerne veľmi zredne a aj dosť lepí.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Nechala som ho znovu prikryté čistou utierkou vykysnúť na teple opäť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, potom som povrch bochníka potrela vlažnou vodou a...

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...spolu aj s vrchom jenskej misy som chlieb vložila piecť do trúby vyhriatej na 230 stupňov C a piekla som 15 minút prikryté, odstránila som vrch a piekla som už na zníženej teplote na 200 stupňov C ešte 45 minút na funkcii ventilátor.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Upečený chlieb som vybrala z trúby a...

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    ...potrela som ho vlažnou vodou a nechala som ho úplne vychladnúť na mriežke.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    ...a toto je moja obľúbená patka :-) tú nedám nikomu :D. Chlieb je veľmi chutný, s príchuťou orieškov, nadýchaný a ľahučký ako pierko s početnými dierkami, zostáva mäkký, vláčny a čerstvý aj niekoľko dní ako v deň pečenia. Vrelo odporúčam vyskúšať a prajem dobrú chuť! Vynaložený čas i námaha sa vám bohate odmeniavynikajúcim zdravým chlebom.

    Zemiakový chlieb zo špaldy hladkej a celozrnnej s mliečno-smotanovým Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

elef
mas ho pekny a urcite je chutny,ja som v nedelu piekla zase ten tvoj zemiakovy na vyziadanie rodinky :)na vianoce som si ho naplanovala ku kapustnici:)
eviana
Prekrásny chlebík si napiekla @pusta milá, chrumkavá kôrka, ľahučká striedka, mňam, chválim a ukladám do abteilungu "chlebík" a raz isto vyskúšam, keď budem v pečení chleba zručnejšia :) 5*
mesiar50
Pekne a chutne vyzerajúci chlebík si upiekla milá Ibyke.
Pekný večer ti prajem z NL.
jozka2
Mila Ibyke,pozdravujem ta z druheho konca sveta USA,velmi pekne ti dakuje a urcite aj mnoho varechacov a ciek so mnou suhlasi,za prinesenie niecoho noveho na varechu.podla tvojich receptrov je vidiet,ze sa tomu venujes srdcom a recepty neodflaknes,mas moj obdiv nie len za recepty, ale aj za to, ako si dosla k tomu receptu az z Atlanty,ja som si to presla a je tam mnoho vybornych veci prave postupom thangzong roux.Srdecna vdaka,len pokracuj dalej.
jozka2
sorry urobila som chybu,nie z Atlanty,ale Montamy.
pusta
@elef , dakujem za pochvalu.
teší ma, že na vianoce si si naplánovala môj zemiakový chlebík na žiadosť tvojej milej rodiiny. :-)
ešte raz dakujem.
pusta
@eviana milá, hej, je to tak, ako píšeš, chrumkavá kôrka na vrchu a mäkkučká nadýchaná striedka vo vnútri.
dakujem ti za uloženie do kk medzi chlebíky a za krásne hodnotenie i 5* :-)
nemám obavy, ty si veľmi zručná v pečení. (y)
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, áno, ten chlebík veľmi pekne vyzerá, aj je veľmi chutný, vydaril sa :-)
dakujem za pochvalu.
tiž ťa zdravím srdečne do NL.
pusta
milá@jiozka2 , vôbec som netušila, že žiješ v USA, tiež ťa veľmi srdečne zdravím až tam daleko na druhom konci sveta <3 :-)))))
áno, niektoré recepty sú priamo z Montany, z Japonska,ale aj z iných častí sveta.
našla som niečo, čo bolo nové pre mňa, odskúšala som, osvedčilo sa mi, dovolila som sa podeliť o svoje nové skúsenosti i o radosť z toho s ostatnými. ak to prinieslo aj ostatným varecháčom niečo nové a navyše dobré, to ma len teší a hreje pri srdci.
vážim si tvoje hodnotenie mojej práce nie len tu, ale aj pri iných receptoch odo mňa, ako i tvoje povzbudzujúce slová :-))))))
iste budem pokračovať dalej.
úprimne ti za všetko dakujem a nech sa ti dobre darí!!!
pusta
@jozka2 , to nič, Thang Zhong sa predsa z Japonska dostal veľmi rýchlo za jeho hranice a s veľkým úspechom sa používa v pekárenstve celého sveta :-)
My best regards :-)
marianne
Vyzera velmi pekne @pusta ,na spaldove sa chytam,ale mne tam trosicku nesedi ta sladka smotana..chleby mam najradsej s vodou.nema taku kolacovu alebo nechlebovu chut? :-) neviem ako by som to napisala...
pusta
@marianne , to je dobre, že sa na takýto chlebík chystáš, najmä zo špaldových múk - je to iný, oveľa lepší, vyšší a chutnejší level.
tá sladká smotana v Thang Zhong dodáva na chuti, jej dávaš menej ako plnotučného mlieka, je tam okrem iného aj maslo a maslo ako také sa vyrába práve zo smotany.
nie,sladká smotana nespôsobuje koláčovitú chuť, ale skôr zjemňuje a vylepšuje ešte viac nadýchanú štruktúru, čo asi pri celozrnnej múke chlebu len prospeje.
výsledkom je skutočne chlieb a nie koláč, ale chlieb jemnej orieškovej chuti a výrazne ľahkej štruktúry - však skús, a sama zistíš, či ti vyhovuje alebo radšej zvolíš len vodu.
dakujem ti za pochvalu.
marianne
Ja som nikdy ani mlieko do chleba nedavala,nemam predstavu,ci to nejako zmeni tu chut,ale vsak za vyskusanie nic nedam @pusta....
pusta
@marianne , doteraz som ani ja mlieko, tobôž nie smotanu do chleba nikdy nepridávala, dokonca som bola zásadne proti tomu.
ale po tejto skúsenosti veru už nie som, chcela som vyskúšať mliečno-smotanový Thang Zhong a vxynikajúce :-)
ak si spomenieš napr. na naše oškvarkové lístkové pagáčiky, kde ide smotana, tiež to neovplyvňuje ich chuť tak, aby chutili ako koláče, naopak - sú chutnejšie a vdaka smotane lepšie držia výsledný tvar :-)
tu plní takýto Thang Zhong tú istú funkciu, ak smiem porovnať.
babkamt
Predomnou už všetko o chlebíku napísali. Tak len krátko : Dávam ti 5* , recept ukladám , vyskúšam. Ja si z neho prosím ten horúci skrojok :-)
pusta
@babkamt , ten horúci skrojok ti rada dám - sú tam až 2 a možno i viac sa dá skrojiť :-)
som rada, že si si rp uložila do kk a poteší ma, ak aj vyskúšaš :-)
dakujem ti za uznani a pochvalu.
sracz
... zaslúžená pocta domácemu chlebu "vyumelkovanému" krásnou prácou a s čistým srdcom! Som presvedčený, že Tvoj ***** bochník aj takto chutil každému, kto mal "šanciu" do neho zahryznúť!!!
dusan95843
Opäť veľmi pekne ďakujem za fantastický recept. Chlieb je výborný,nadýchaný,čo nebýva také časté u celozrnného chlebu. Chcem sa spýtať, či je možné Thang Zhong použiť u každého kysnutého cesta. Ďakujem.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, áno, aj tento chlieb môj každodenný je vyumelkovaný prácou a čistým srdcom a bochníček dobrého chlebíka chutil každému, kto mal šancu z neho zahryznúť :-)
dakujem za krásne zhodnotenie a veľkú poctu, ktorej sa mi od teba dostalo :-)
pusta
@dusan95843 , som rada, že aj tento chlieb sa ti vydaril, je výborný, nadýchaný a je dôkazom toho, že aj celozrnný chlieb môže byť taký a nemusí byť hutný, a to práve vdaka Thang Zhong.
áno, Thang Zhong môžeš použiť u každého kysnutého cesta, a to u akéhokoľvek - či už na sladko alebo na slano :-)
základné pravidlo je pripraviť si Thang Zhong cca 150 gamov na 500 až 600 gramov múky a to v pomere 1 diel múky a 5 dielov tekutiny, v tomto konkrétnom prípade je to 25 gramov múky a 125 ml tekutín.
Thang Zhong si môžeš pripraviť vopred vo väčšom množstve a skladovať v dobre uzavierateľnej nádobke asi 5 - 7 dní v chladničke, necháš pred použitím zohriať na izbovú teplotu - asi 2 hodiny, odoberieš potrebné množstvo a použiješ do cesta.
to opäť ja dakujem tebe za úžasnú potešujúcu správu a
prajem ti zdarné pečenie :-)